De 4 hipste sporttrends van dit moment!

Sport & gezondheid door Marleen_S
Doodsaai, dat eeuwige hardlooprondje door het park. Voordat je de handdoek in de ring gooit, lees snel verder. Misschien is één van deze hippe sporttrends wel wat voor jou. Dus doe die sportschoenen maar weer aan ? no excuses!

 
Sporttrend 1: Insanity Workout
We trappen af met de zwaarste, heftigste workout die je ooit in leven zult meemaken: Insanity Workout. Een grote hit door het thuiswinkelprogramma Tell Sell waarbij personal trainer Shaun T. je via een dvd erdoorheen helpt.
 
Wat doet het voor je? Spieren, spieren en nog eens spieren. Voor een killerbody met sixpack ben je met de Insanity Workout aan het goede adres. Het pakt al je probleemgebieden - zoals je prachtige love handles en flubbers onder je armen - aan.
 
Voor wie geschikt? Voor dames die tegen een stootje kunnen. Als je al in huilen uitbarst omdat de lift kapot is en je vier trappen omhoog moet lopen naar de tweede verdieping - ik spreek uit ervaring -, dan kun je hier maar beter niet aan beginnen...
 
Hoe zwaar is het? Gevorderd hoef je niet te zijn, wel levensmoe. Want je zal echt tot het naadje moeten. Van push-ups tot sit-ups; alles komt aan bod. In een rap, heel rap tempo.
 
Wat moet je doen? Het schema bestaat uit zes dagen sporten met één dag rust. Nou, ga er maar aan staan met je fulltime baan. Je moet er echt zin ? en tijd ? voor vrijmaken, want je bent gemiddeld dertig tot veertig minuten zoet. En je hebt een beetje ruimte nodig, dus in je woonkamer van twee bij twee zal de workout niet lukken.
 
Leuk? Je boekt vrij snel resultaat. Na krap twee weken trainen zul je al je gekweekte spieren kunnen bewonderen. Dat is een pluspunt! Het trainingsschema is voor twee maanden, dus daarna zul je het zelf moeten bijhouden. Leuk is het niet, vooral erg zwaar. Tenzij je afgebeuld worden meer dan geweldig vindt, dan is dit echt wat voor jou!
 

Sporttrend 2: 30 Day Squat Challenge

Door de knieën, rug recht houden, billen aanspannen en weer van vooraf aan beginnen. Ben je je dikke billen of je cellulitis bovenbeenpartij helemaal zat? Dan is de 30 Day Squat Challenge het antwoord op al je problemen.
 
Wat doet het voor je? Een fabulous strak kontje, dat krijg je ervan. Als je niet in dat ieniemienie bikinibroekje past, dan lukt dat je vast en zeker met deze training.
 
Voor wie geschikt? Eigenlijk is deze training voor iedereen geschikt. Zelfs als je reuma hebt, al wat ouder bent of geen typical fitnessfanaat bent. Gewoon een stoel erbij pakken om je handen aan vast te houden en zakken maar!
 
Hoe zwaar is het? Het lijkt zwaarder dan het is, een paar squats op een dag doen, maar vergis je niet. Want je uiteindelijke doel is om 250 (!) squats op een dag te doen. Achter elkaar.
 
Wat moet je doen? Heel simpel, squats, maar doe het wel op de juiste manier. Zak diep door de knieën, anders heeft het geen zin. Span ook je bilspieren goed aan en houd je rug recht, want anders krijg je rugproblemen. Op dag één begin je met vijftig squats en werk je verder tot je op dag dertig ongeveer 250 squats doet.

Leuk? Je wordt niet helemaal afgetuigd, maar spierpijn zul je gegarandeerd hebben. Vooral de eerste week is de pijn het ergste. Het goede nieuws is dat, naarmate je vordert, het steeds makkelijker wordt. Die 250 squats lijken veel, maar dat red je makkelijk als je je aan het trainingsschema houdt. Het leuke is vooral het resultaat: een stevig paar mooie, putvrije billen!
 

Sporttrend 3: Trailrunning

Hardlopen is populair. Loop een rondje ?s avonds in het park en de glimmende sportpakjes vliegen je om de oren. Nog veel populairder is de nieuwe variant op hardlopen: trailrunning. Oftewel, ?offroad? rennen en een parcour met zoveel mogelijk hoogteverschillen afleggen.
 
Wat doet het voor je? Je bouwt een ontzettend goede conditie op. Liep je al te hijgen na een sprintje voor de bus? Dan is dat verleden tijd met deze workout. Daarnaast bouw je ook spiermassa op, want doordat je bergje op, bergje af moet, zul je je meer moeten inspannen.
 
Voor wie geschikt? Als je dichtbij een soort van trailrunningparcour woont, dan kun je dit zeker uitproberen. Ook als je dichtbij het bos of de duinen woont, kun je makkelijk off road rennen. Geen fan van hardlopen? Dan vind je dit ook hoogstwaarschijnlijk niet zo leuk...
 
Hoe zwaar is het? Zwaarder dan de gemiddelde hardlooptraining. Dat komt omdat je niet alleen bezig bent met het rennen, maar ook goed moet uitkijken wáár je rent. Losse takken, kuilen in de weg of een struik die ineens tevoorschijn komt: je wilt er niet door uit je loopritme komen. Redelijk zwaar dus.
 
Wat moet je doen? Voor het trailrunnen heb je sinds kort ongeveer vijftig traillopen. Je kunt je hiervoor inschrijven en meedoen. Een mooi doel om naartoe te werken tijdens het trainen. Je moet goede hardloopschoenen hebben en wellicht een hardloopmaatje om het vol te houden.
 
Leuk? Ja, als je van conditietraining houdt, vind je dit zeker leuk! Ook als je weer eens wat anders wilt dan het ?gewone? hardlopen, is trailrunning echt iets voor jou. Wil je een bonk spieren of een bepaald probleemgebied aanpakken? Dan heb je meer aan een andere soort workout.
 


Sporttrend 4: Bootcamp

In de grote steden schieten ze als paddenstoelen uit de grond: bootcamps. Met een clubje (on)bekenden train je samen met een trainer in het dichtstbijzijnde park of afgelegen gebied.
 
Wat doet het voor je? Niet alleen krijg je een supergoede conditie, je krijgt er ook een bonk spieren van. De oefeningen zijn divers, dus je bent telkens met iets anders bezig.
 
Voor wie geschikt? Ben je een type dat een stok achter de deur nodig heeft, dan is een bootcamp heel geschikt. Je traint met een groepje. Voor sommige mensen werkt dit extra motiverend, omdat ze niet willen afgaan voor de groep. Dus zetten ze door. Daarbij: de trainer helpt je als iets niet lukt en geeft je een figuurlijke schop onder de kont.
 
Hoe zwaar is het? Redelijk zwaar. Je bent niet alleen aan het rennen, maar doet ook nog een hoop andere oefeningen. Cardio, spieroefeningen, noem maar op. Als je graag fitness doet, maar liever buiten bent, ga dan zeker een bootcamp proberen!
 
Wat moet je doen? Hardlopen, boksen, intervaltrainingen: alles doe je. En je doet het buiten. Je gaat als het ware een beetje terug naar de basis, want je bent niet in de weer met moeilijke fitnessapparaten.
 
Leuk? Jazeker. Vooral het trainen in een groep is erg gezellig. Je kunt een beetje afkijken hoe bepaalde oefeningen moeten en bent ondertussen ook nog lekker buiten. 

Welke sporttrend ga jij zeker uitproberen of doe jij al aan mee?