Hoe word je snel bruin zonder te verbranden?

Lichaam door Maike
Wij Nederlanders trekken van alles uit de kast om onze bleke huidjes van wat kleur te voorzien. Spray tan, zonnebank en zelfbruiner: niets is ons te gek. Maar hoe word je nou bruin op een natuurlijke manier, zonder te verbranden? 
 
Wellicht zijn we iets doorgeschoten in ons schoonheidsideaal; bruin worden lijkt een ware obsessie. En wanneer we door weinig tijd, een gebrek aan zonuren of simpelweg te weinig geduld maar niet snel genoeg bruin worden, proberen we de gekste dingen uit om onze huid iets donkerder te maken. Dit zorgt voor de meest hilarische spray tan fails.
 
Maar bruin worden op een natuurlijke manier is ook niet zonder risico. Je kunt gemakkelijk verbranden en dit is erg gevaarlijk voor je gezondheid. Bovendien is een kreeftenkop ook niet echt wat je in gedachten had. Hoe kun je dan wel op een veilige manier zonnen en ook nog mooi bruin worden?
 

 
Scrubben
Bruin worden begint met het goed verzorgen van je lichaam. Na de lange wintermaanden kan je lichaam wel een oppepper gebruiken. Met een flinke scrubbeurt verwijder je dode huidcellen en komt er een nieuwe huid tevoorschijn. Wanneer je scrubt voor je de zon in gaat, word je mooi egaal bruin. Bovendien zal je bruine kleurtje langer blijven zitten omdat je voorlopig nog geen nieuwe huid krijgt. Zorg er wel voor dat je huid na het scrubben minstens een dag heeft om weer te herstellen voor je de zon in gaat. 
 
Smeren
Je zou zeggen dat je zo min mogelijk zonnebrandcrème op moet smeren om bruin te worden, maar dit is absoluut niet waar. Zelfs als je denkt dat je niet zult verbranden, is het toch verstandig om je in te smeren. Zonnebrandcrème zorgt voor een goede bescherming van je huid en geeft een vet laagje waardoor je huid minder snel uitdroogt. 
 
Er zijn verschillende soorten zonnebrandcrèmes te koop. Koop een vette crème als je een droge huid hebt en een spray als je houdt van gemak. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. In de zomer kun je bij de weersvoorspelling de UV-index lezen. Hoe hoger dit is, hoe hoger de straling van de zon en hoe groter de kans is om te verbranden. Zorg dat je een factor kiest die past bij de sterkte van de zon, jouw huidtype en de tijd dat je in de zon gaat doorbrengen. Bewaar zonnebrandcrème niet langer dan twee jaar, de werkzame stoffen zullen langzaam verdwijnen en het heeft dan geen zin meer om de crème nog te gebruiken. 
 
 
De meeste crèmes zul je iedere twee uur opnieuw moeten smeren. Soms is het lastig om daar aan te denken, of je brengt veel tijd in het water door waardoor het lastig is om je zo vaak in te smeren. Kies in dit geval voor de bescherming van Riemann P20. Je smeert de olie ’s ochtends op je lichaam en blijft de hele dag beschermd tegen de zon. Bovendien is P20 zeer watervast en kun je er dus mee zwemmen zonder dat hij zijn werking verliest. Met een prijs rond de € 30,- voor een flesje van 200 ml is deze zonnebescherming misschien wat duurder dan je gewend bent, maar doordat je maar één keer hoeft te smeren is hij zeer zuinig in gebruik. 
 
Aftersun
Investeer ook in een goede aftersun. Wanneer je toch verbrandt, heeft aftersun een verkoelende en herstellende werking. Bovendien zul je minder snel gaan vervellen wanneer je regelmatig smeert met aftersun. En vervellen is natuurlijk het laatste wat je wilt! Behalve dat je er niet uitziet met al die losse velletjes op je lichaam, verdwijnt je bruine kleurtje ook nog sneller dan-ie erop gekomen is. 
 
Olie
Helaas zijn er nog altijd vrouwen die zichzelf insmeren met olie om sneller bruin te worden. Doe het niet! Dit is namelijk ontzettend slecht voor je huid. Door de olie werkt de zon nog sterker en zul je alleen maar sneller verbranden. Tegenwoordig zijn er genoeg zonnebrandcrèmes op oliebasis die veel veiliger in gebruik zijn doordat ze je ook beschermen tegen de zon. 
 
 
Zonnebank
Nee, de zonnebank is niet goed voor je en helaas zijn veel te veel vrouwen hier toch verslaafd aan. Maar voor vrouwen met een lichte huid kan het wellicht een uitkomst bieden. Kun je in de zomer nauwelijks de zon in omdat je zo snel verbrandt? Dan is het verstandig om in de lente vast een aantal keer (kort) onder de zonnebank te gaan. Op deze manier kan je huid wennen aan de zon, zonder meteen te veel stralen te hoeven verwerken. Maar let op; de zonnebank is niet bedoeld om heel bruin te worden, je moet het alleen gebruiken om vast te wennen aan de zon. 
 
Tenslotte 
Overdrijf niet. Heb je een lichte huid en lukt het maar niet om echt bruin te worden? Helaas, het is niet anders. Zorg dat je jezelf goed beschermt en ga nooit te lang de zon in. Tenslotte kun je altijd nog een fake kleurtje opsmeren. Beter dan voor gek te lopen met een knalood lichaam! 
 
Hoe word jij zo snel mogelijk bruin?