Help, mijn vriend is depressief

Psyche & spiritualiteit door Marleen_S
Hij komt zijn bed niet uit, is neerslachtig en heeft nergens zin in. Je kunt je vriend moeilijk peilen. De zelfverzekerde, ondernemende man die hij was, is niet meer. Hij is depressief en jij wilt er graag voor hem zijn, maar hoe?

 
De situatie lijkt behoorlijk uitzichtloos. Je lover zit in de put en komt er zelf niet meer uit. Als geliefde wil je hem steunen en hem in alles helpen, maar bij iedere poging tot toenadering duikt hij net zo hard weer voor je weg. De begintekenen van een depressie hangen duidelijk in de lucht. Negeren is geen optie, maar die stenen muur die hij om zich heen heeft gebouwd, daar kom je met geen mogelijkheid meer doorheen.
 
Een depressie is een behoorlijk serieus probleem, vooral in een relatie. Natuurlijk is iedereen weleens down, maar wat als je lover niet vooruit te branden is en je relatie onder zijn sombere gedrag lijdt? Wat doe je dan?
 

 
Veel knuffelen
Zomaar weglopen uit een relatie zodra het misgaat is niet iets wat je snel zult doen. Juist het tegenovergestelde, veel naar elkaar toetrekken, heeft meer effect. Als je zelf weer eens die ene week in de maand hebt, weet je hoe fijn het is als iemand extra lief voor je is. Geef je partner eens een paar dikke knuffels op een dag en schenk aandacht aan hem. Misschien is zijn depressie iets tijdelijks en is hij na een periode waarin hij zich geliefd en gewaardeerd voelt weer helemaal de oude.
 
Hoe je dat het beste doet? Complimenteer hem met zijn werk dat hij doet en vertroetel hem door wat vaker thuis te zijn en interesse te tonen in zijn gevoelens. Praten, praten en nog eens praten. Zeker als hij geen groot spreker is, kan het enorm opluchten als hij zich dusdanig bij je vertrouwd voelt dat hij zijn hart bij je wil uitstorten. Gedeelde smart is niet voor niets halve smart.
 
Eigen grenzen aangeven
Pas op dat je niet doorslaat in het positieve aandacht geven. Dit houd je namelijk niet lang vol. Je hebt veel voor je lover over, maar weet dat je eigen geluk ook belangrijk is. Dat klinkt behoorlijk egoïstisch, maar als je jouw eigen grenzen aangeeft, kan dit je lover ook enorm helpen. Juist wanneer je niet alles zomaar toestaat wat hij doet, snapt hij precies wanneer hij moet stoppen en draaft hij niet te veel door in zijn mistroostige bui.
 
Hij kan best even een paar dagen op bed liggen, maar hij moet ook beseffen dat een relatie van twee kanten moet komen. Uiteraard geef je soms meer dan dat je neemt, maar als dit zo ver uit balans raakt, ben je uiteindelijk geen geliefden meer van elkaar, maar speel je voor mantelzorger. Dat is nu niet bepaald jouw taak als partner en als hij al geen moeite doet voor zichzelf, mag hij dat best voor jou doen.
 
Benadruk positieve dingen
Is hij in een dip geraakt nadat hij ontslag heeft gekregen/genomen of omdat hij ergens in heeft gefaald? Dan is het belangrijk vooral zijn positieve kanten te benadrukken. Natuurlijk hoef je zijn ego niet 24/7 te strelen, maar laat hem wat vaker merken waarom je ook alweer op hem bent gevallen.
 

 
Negatief patroon doorbreken
Soms moet je gewoon even keihard zijn. Aan iemand die zijn voeten kust no matter what, heeft hij helemaal niks. Neem figuurlijk even afstand van zijn problemen en laat je eigen humeur niet onder de situatie lijden. Als hij het niet kan opbrengen leuke dingen met jou te doen, trek er dan zelf eens lekker op uit. Je kan niet altijd zijn handje vasthouden.
 
Wat je hier uiteindelijk mee kunt bereiken, is dat je het negatieve patroon van hem doorbreekt. Als hij ziet dat het leven gewoon doorgaat en niet alles om hem draait, zet hem dat wellicht aan het denken. Het is uiteraard heel erg dat hij zich down voelt en onbegrepen, maar meer dan je best kun je niet voor hem doen.
 
Als je je echt grote zorgen maakt over de depressieve buien van je partner is het altijd slim om er een expert bij te roepen. Je zult misschien even op zoek zijn naar een fijne psycholoog die helemaal bij hem past, maar als je het samen als stel aangaat sta je sterker en kom je er veel beter uit. Daarbij voelt je lover zich ook gesteund als je aan zijn zijde staat en je hem laat zien dat je zijn problemen serieus neemt.  

Heb jij weleens te maken gehad met depressieve buien van je partner? Hoe ging jij hiermee om?