Lifestyle / Wonen
Wonen

DIY: Zo houd jij irritante insecten op afstand!

Zit je net lekker met je rosé in de tuin, komen die ellendige wespen er gelijk op af. Om over die mieren tijdens een zomerse picknick nog maar te zwijgen. ARGH! Met deze tips ben je gelijk van al die zomerse rotinsecten verlost!
 
Een vlieg die een beetje zielig in je ijsthee drijft en zongebruinde benen die je niet durft te laten zien door het heuvellandschap aan muggenbulten. Van citronellakaarsen moet je kotsen en die anti-insectenspray doet zijn naam ook niet echt eer aan. Hoe je muggen, wespen, mieren en vliegen dan wel op afstand houdt? Deze handige DIY?s heb je zo in elkaar geknutseld. Lang leve een insectenvrije zomer!
 
Muggen
 • Muggen hebben een voorliefde voor bier. Lust je graag een goudgele rakker als het temperatuurtje buiten oploopt? Kies dan toch liever voor een wijntje of een cola, want dat voorkomt muggenbeten.
 • Knoflook zorgt niet alleen dat vampieren je niet aanvallen, ook muggen blijven weg. Of je het nu opeet of een paar teentjes naast je bed zet: dat maakt niet uit. Ze zullen je niet meer lastigvallen.
 • Voor smartphoneliefhebbers zijn er speciale apps die muggen beloven te weren. Door een bepaald geluid uit te zenden die wij mensen niet kunnen horen, krijgen muggen geen kans. Er zit helaas wel een nadeeltje aan vast: je batterij gaat er redelijk snel van leeg.
 • Je gebruikt ze eigenlijk voor in de wasmachine, maar tegen muggen helpen ze ook: wasverzachterdoekjes. Je huid raakt er wel een beetje van uitgedroogd, maar het is een muggenbultvrije huid meer dan waard.
 • Elke vorm van zeep haten muggen. Was je lakens wat vaker of zet een schaaltje afwasmiddel in je slaap- of woonkamer. Bellen blazen schijnt ook te werken ? en is stiekem een nog veel leukere methode.
 • Koop een potje Dampo, Vicks of tijgerbalsem, smeer de uiteinden van je kussensloop en dekbed ermee in en weg zijn de muggen! Je neus gaat er lekker van open en je vindt gegarandeerd geen enkele muggenbult meer.
 • Toch door een mug gestoken? Verwarm een eetlepel en wrijf hiermee over je muggenbult. 
Wespen
 • Maak een wespenvanger van een oude limonade- of frisdrankfles. Snijd de plastic fles doormidden. Vul de onderste helft met een beetje limonade of andere zoete vloeistof en keer de bovenste helft ondersteboven. Je hebt nu een soort trechter gemaakt waarbij de wespen (zodra ze op de limonade afkomen) de plastic fles invliegen, maar er niet meer uit kunnen. Zorg wel dat je deze wespenval zo ver mogelijk van je zitplek vandaan zet (bijvoorbeeld in de hoek van je tuin), want door de zoete geur kunnen ook meer wespen naar je tuin toe trekken.  
 • Vind je zo?n plastic wespenvanger niet erg chic staan? Zet dan een paar schoteltjes met halve sinaasappels op de tuintafel. Druk er een paar stukjes kruidnagel in en de wespen blijven weg.
 • Als je een roker bent heb je geluk, want wespen hebben een hekel aan rook. Ook als je geen sigaretten in huis hebt, werkt deze methode. Gewoon een paar stokjes lekker ruikende wierook in de tuin zetten en klaar is kees.
 • Strooi een beetje ongebruikte koffie in een schaaltje en steek dit kort aan. Je ruikt wel voor even een onaangename brandgeur, maar wespen zul je daarna niet meer zien.
 • Een andere bakjesmethode: eentje die gevuld is met wisselgeld. Vooral koperen vijf euromuntjes doen het goed. Door de kleur en de weerkaatsing van het licht blijven wespen op afstand.

Mieren
 • Giet elke dag kokend heet water op de mierennesten. Dit klinkt behoorlijk wreed (oké, dat is het eigenlijk ook) maar de mierenhoop én alle mierengangetjes zijn na een paar keer gieten helemaal weggespoeld.
 • Bewaar de inhoud van je koffiepads of koffiefilters en strooi dit langs de randen van je huis of tussen de tegeltjes in je tuin. Mieren blijven écht weg.
 • Ook bij een mierenplaag werkt de methode van de vijf eurocent goed. Leg er één bij elke ingang van het mierennest en de mieren zoeken vast en zeker een ander plekje om vervelend te doen.
 • Plant in je tuin wat bieslook en lavendel. Mieren houden niet van deze geur en kruipen er met een grote boog omheen. Plus het is ook nog eens erg lekker, een beetje bieslook door je eten. Twee vliegen in één klap!
Vliegen
 • Over vliegen gesproken, ook die komen je lekker irriteren als het mooi weer is. Vul een paar boterhamzakjes met water en hang deze boven je voordeur, achterdeur en/of balkondeuren. Het licht wordt weerkaatst door het water en vliegen vinden dit heel vervelend. Bye bye!
 • Koop bij de bouwmarkt, kluswinkel of natuurwinkel een UV-lamp. Het licht staat misschien wat ongezellig, maar hang ?m in een hoekje waar je hem haast niet ziet. De vliegen komen op het licht af en gaan direct dood. Een beetje zielig, wel heel effectief.

Heb jij nog tips om muggen, vliegen, wespen en mieren op afstand te houden?