Het Crop Over Festival op Barbados: daggeren, rum & Rihanna

Reizen door Karin

Als je aan Barbados denkt, denk je: witte stranden en blauwe zeeën. Klopt helemaal. Maar één keer in het jaar is er meer te bewonderen dan alleen dat. Dan barst namelijk het nationale feest los op het eiland: het Crop Over Festival!
 
Wat voor festival?
Het Crop Over Festival op Barbados dateert al uit de 18e eeuw. Dit jaarlijks terugkerende feest is oorspronkelijk bedoeld om te vieren dat de rietsuikeroogst is binnengehaald, waar de economie van Barbados ? naast het toerisme ? grotendeels op draait. In de loop der jaren is dit festival uitgegroeid tot hét nationale carnavalsfeest op Barbados dat vergeleken kan worden met bijvoorbeeld het Braziliaans carnaval. Maar denk nu niet dat het Crop Over Festival bestaat uit één dag daggeren in de optocht in een nietsverhullend pakje. Nee, de eerste festivalactiviteiten beginnen in mei en juni, de gehele maand juli zijn overal feesten op het eiland en men sluit de eerste maandag van augustus het festival af tijdens de spetterende finale genaamd Grand Kadooment, de bekende carnavalsoptocht.
 
Festiviteiten tijdens Crop Over.

Festiviteiten
Zo vindt er bijvoorbeeld elk jaar het muziekfestijn Pic-O-De Crop plaats. Je kunt het vergelijken met het Eurovisie Songfestival, waarbij de koning en koningin van het festival van dat jaar worden verkozen, en waar ook een junior versie van is. Wat voor muziek je kunt verwachten? Soca! Ben je een beetje los in de heupen en hou je van vrolijke en hippe Caribische muziek? Dan zul je je hier prima vermaken. Eén van de winnaars, Mikey, heeft al een dikke hit gescoord met het nummer Enjoy me life. Overal waar je kwam, was dit nummer te horen. Zomerkriebels gegarandeerd bij dit nummer!
 
Maar daar blijft het niet bij. Ook vind je gedurende het Crop Over seizoen op heel het eiland feestjes. Op boten bijvoorbeeld of bij mensen in de achtertuin, met barbecues en live muziek. Ook vind je in de hoofdstad Bridgetown in de eerste week van augustus de Bridgetown Market, wat je kunt vergelijken met braderieën in Nederland. Vooral ?s avonds gaat hier het dak eraf met live muziek, maar ook overdag vind je er talloze kraampjes met sieraden en andere frutsels, springkussens en live bands die door de straten in mooie pakjes paraderen en muziek spelen.
 
Een prachtige kleurrijke bedoening tijdens Big Kadooment.

The big final: Grand Kadooment
Maar waar iedereen natuurlijk het meest naar uitkijkt is de grote finale: Grand Kadooment. Misschien heb je hier al weleens foto?s van voorbij zien komen: een gigantische carnavalsoptocht vol mannen - maar vooral veel práchtige vrouwen met ronde vormen - in mooie, kleurrijke en vooral minuscule pakjes met veren en glitters. De optocht met bands variërend van 30 tot 1500 personen, begint in het National Stadium waar ze allemaal hun opwachting zullen maken voor de jury. Want inderdaad: er worden ook veel prijzen verloot voor bijvoorbeeld de beste band, de meest kleurrijke band, de beste party band en nog veel meer. Vervolgens zal de optocht - bestaande uit zo?n 10.000 man - al daggerend en heupen zwaaiend gedurende vijf uur door de straten van hoofdstad Bridgetown trekken.
 
Want dansen, dat kunnen die Barbadianen wel. Alhoewel, Barbadianen? Verwacht niet alleen locals tijdens de optocht, ook veel Amerikanen en Engelsen zul je zien. Als toerist kun je namelijk net als veel locals met een partytent en veel water langs de kant gaan staan. Maar meedoen is natuurlijk véél leuker! Want iedereen mag meedoen, als er maar voor betaald wordt. Een kaartje zal je tussen de 200 en 500 euro kosten, maar dan krijg je wel een mooi kostuum en een beker die heel de dag met water (en rum probably?) gevuld zal worden. En dan? Dan is het alleen nog een kwestie van heupen en borsten schudden!
 
Veel borsten, billen en gedagger tijdens Big Kadooment. (En linksonder: ik met een knappe man met ontbloot bovenlijf. Zomaar.)
 
En kijk vooral niet raar op, als er ineens een gezellig uitziende man in een veel te klein broekje je bij je heupen pakt en je ter plekke euhm? droogneukt. Want er wordt wat afgedaggerd tijdens de optocht. Gedaggerd? Ja. De vrouw staat voorover gebukt, de man pakt de vrouw bij de heupen beet en ?bangt? erop los. Of de vrouwen dit nu erg plezierig vinden is nog de grote vraag, want sommigen kijken er erg verveeld bij. De mannen lijken daarentegen de tijd van hun leven te hebben met zoveel vrouwelijk schoon om zich heen.

Rihanna
De laatste jaren is Grand Kadooment een stuk populairder geworden in het buitenland. Waarom? Omdat niemand minder dan Rihanna - die oorspronkelijk van Barbados komt - regelmatig haar gezicht laat zien tijdens het Crop Over Festival. Ook dit jaar ging ze weer back to her roots waarbij ze onder andere een bezoekje bracht aan de kar van de 600-koppige band Zulu International. In een sprankelend wit niemendalletje onder begeleiding van een hoop security stond ze al daggerend op de wagen. En ik? Ik was op het moment dat zij kwam nét even lunchen. Kak.
 
Rihanna tijdens Big Kadooment 2013.
 
Altijd al eens naar Barbados willen gaan? En ben je niet vies van een beetje dansen, rum en soca-muziek? Ga dan zeker in de zomer tijdens het Crop Over-seizoen naar Barbados en probeer een plaatsje te bemachtigen achter/op één van de karren tijdens Grand Kadooment. Kun je niet wachten tot volgend jaar? Boek dan nu je vakantie naar Barbados en krijg US $200 (?150,-) per persoon bij een verblijf van 7 nachten of meer. Dit bedrag komt in de vorm van vouchers en kunnen worden ingeleverd bij deelnemende hotels, attracties en restaurants. Deze aanbieding is vanaf nu boekbaar en geldt t/m 21 december 2013. De reis moet wel voor 21 september 2013 worden geboekt. Het ?Island Inclusive pakket? kan door consumenten worden geboekt op www.bookbarbadosnow.com/island-inclusive of via deelnemende touroperators.
 
Voor meer informatie over het festival kijk hier, voor meer informatie over Barbados kijk hier.

Benieuwd wat er nog meer te doen is op Barbados? Binnenkort zet ik de must do's voor je op een rij!