Lifestyle / Reizen
Reizen

Zon, zee en zo veel te doen: de Algarve!

Volop zon, bijna altijd een lekker briesje en kilometerslange stranden. Tel daar nog allerlei historische stadjes en een romantisch heuvelachtig landschap bij op en je zit in een waar paradijs. Waar we zijn? De Algarve!

Je wilt nog op vakantie, maar je weet niet zo goed waarheen. Je zoekt een bestemming die lekker warm is, maar ook weer niet zo dat er een spontane zelfontbranding optreedt. O ja, en je houdt van strand, maar af en toe wat cultuur snuiven, vind je ook belangrijk. Tip van ons? Ga voor de Algarve, een streek in het zuiden van Portugal! Wij hebben in ieder geval al wat leuke steden (en hun hotspots) voor je op een rij gezet.


Faro
Als je naar de Algarve vliegt, land je op het vliegveld van Faro. Voor je de hoofdstad van de streek alleen als landingsplaats beschouwt en je met je rolkoffertje verder trekt: in Faro is veel te zien én te doen! Niet alleen heeft de stad een mooi historisch centrum waar je als cultuurliefhebber je hart kunt ophalen aan kathedralen en musea, ook kun je er terecht voor de leukste strandactiviteiten. Vanaf Faro kun je bijvoorbeeld de boot nemen naar Deserta Island, een eiland in de Atlantische oceaan ten zuid-oosten van Madeira. Het eiland is populair, maar zodra je na een boottocht van zo’n 45 minuten voet op goudgele bodem zet, waan je je volgens Deserta Island-fans op een waar onbewoond eiland. Je kunt er natuurlijk aan je teint werken, maar wil je lekker uitwaaien in dit paradijs: je kunt kilometers langs de branding lopen.

Liever ín het water genieten? Ook duiken is in Faro geen probleem. Liefhebbers van sport, tot slot, hoeven niet bang te zijn dat ze hun gympjes in de koffer moeten laten zitten: op het strand worden zelfs heuze bootcamps georganiseerd. Maar euh, vergeet niet uit te rusten met een lekker drankje op een van de vele terrasjes in het centrum.


Tavira
Elke streek kent wel een Venetië en Tavira is dat van de Algarve. De stad, die zo’n dertig kilometer ten oosten van Faro ligt, dankt zijn titel aan het feit dat hij langs een rivier, de Gilão, ligt. Zee staat in deze plaats centraal, want de visserij is een grote inkomstenbron van de stad. Toch kom je niet zomaar bij het strand; de Atlantische oceaan is door een natuurgebied gescheiden van de stad. Balen? Niet als je ’s ochtends met een visser meelift op zijn bootje!

Niet alleen kun je in Tavira keren en smeren, ook op het water is genoeg te doen. Sportievelingen kunnen bijvoorbeeld geweldig kitesurfen (beginner of niet), en voor wie liever stilzit en zijn ogen uitkijkt, zijn er verschillende boottochten, waarbij de kapitein je maar al te graag laat zien welke zeedieren je allemaal kunt spotten.

Tavira op het vasteland bekijken? Dat kan met de show Camera Obscura, waarbij je voor een paar euro in zo’n twintig minuten een panaromablik van de oude en nieuwe stad te zien krijgt.

Na een dagje vol indrukken, kun je wel een relaxmoment gebruiken. Tijd voor een drankje! En dat doe je in de Riverside Bar, vanwaar je een mooi uitzicht over de Gilão-rivier hebt. Het vriendelijke personeel voorziet je er graag van de lekkerste cocktails. En daarna? Dan slaap je in een lekker relaxed hotel, bijvoorbeeld in Vila Gale Albacora. De plek waar dit hotel staat was ooit een vissersdorpje, maar is, inclusief kapel en school, omgebouwd tot een hotel. Niet alleen kun je er heerlijk aan het zwembad liggen, ook heeft het hotel een museum waar je precies kunt zien hoe het stuk grond waar je nu lekker op ligt te slapen, er vroeger uitzag.


Lagos
Van het oostelijk gelegen Tavira gaan we naar het westen van de Algarve, waar we Lagos vinden. Deze plaats staat bekend om zijn prachtige standen en rotspartijen. Maak een boottocht naar de Ponta da Piedade, een van de bekendste rotspartijen van de Algarve, en vaar langs kliffen en in grotten met sprookjesachtig blauw water. Tip: je kunt de Ponta da Piedade ook beklimmen. Het is even bikkelen, maar het uitzicht is adembenemend.

Blijf je liever aan wal? Ook dan hoef je je in Lagos geen moment te vervelen. Bezoek de kleine, oude kerk van Santa Maria, die geliefd is om de kleurrijke schilderijen die binnen hangen. Vanaf het plein waar je de kerk vindt, heb je, omringd door palmbomen en fonteinen, een mooi uitzicht op de haven. Vind je het interessanter om in draf de omgeving te bekijken? Paardenverhuur is big in Lagos!

Uitgekeken? Laat je verwennen in Vila Valverde Design Country Hotel, een omgebouwd 19de eeuws landhuis. Kruip onder de mooie lakens, neem een duik in het verwarmde binnenzwembad en kijk ver uit over de sinaasappelgaarden. Ook qua vocht kom je niets tekort: naast een bar vind je hier ook een wijnkelder. Tip: wil je niet meteen je heerlijke bed in kukelen, neem die wijn dan wel ná je zenmoment in de sauna en de spa van het hotel.


Eliza was here
Wil je een kindvriendelijk appartement met peuterzwembad of wil je in alle rust samen genieten met je lover? Eén ding heb je in ieder geval altijd bij de hand en dat is je eigen huurauto. Die krijg je namelijk er standaard bij als je je vakantie boekt bij Eliza was here

Wat zo leuk is aan Eliza was here is dat je hier de meest unieke vakantieadresjes vindt zonder enorm veel toeristen om je heen. Als je vakantie hebt, wil je natuurlijk in alle rust kunnen genieten. Van Griekenland tot Italië en van de Canarische Eilanden tot Ibiza: er zijn nog genoeg onontdekte vakantieparadijsjes!

Krijg je spontaan de vakantiekriebels en wil je ook graag deze zomer naar de Algarve? Kijk op de website van Eliza was here voor de laatste aanbiedingen en voor nog veel meer zonnige bestemmingen!