Waarom een late night snack oké is (+ tips)

Sport & gezondheid door Kristie
Heb je eindelijk iets fatsoenlijks en eetbaars op tafel gezet, eet je je bordje ’s avonds niet eens leeg. Je wilt gewoon een beetje op de lijn letten… Totdat je een uur later weer honger krijgt. Maar hé, het is oké.

Want stel dat je gemiddeld zo'n 1500-2000 calorieën per dag eet. Dan zijn die 200 calorieën in dat stuk chocola echt geen aanslag op je gewicht. Vooral niet als je die dag ook nog lekker veel hebt bewogen (vijf minuten lopen naar het station, bijvoorbeeld). Ben je een fanatieke sporter? Dan is het normaal dat je hongeriger bent op zo’n avond. Zelfs de volgende dag kun je hier nog ‘last’ van hebben. Probeer dan veel eiwitten te eten en maak bijvoorbeeld en lekkere omelet. Helpt je spieren te herstellen en je buik is meteen gevuld! Ook lekker na het sporten: Griekse yoghurt met bijvoorbeeld fruit. Er zit misschien wat meer vet in Griekse yoghurt, maar het bevat een bom van eiwitten en minder suiker. En je hebt jezelf keihard afgebeuld in de sportschool, dus wat extra’s mag ook wel. 


Natuurlijk is het beter om gedurende de dag regelmatig te eten en na het avondeten eigenlijk zo min mogelijk, maar mocht je jezelf dus niet in kunnen houden: het mag (af en toe) best eens. Denk er dan wel aan dat je in de juiste proporties blijft denken en dat drie pakken chocoladekoekjes en een zak nootjes misschien iets too much is voor een late night snack - en voor alle andere eetmomenten eigenlijk ook.

Het bekende etentje met vriendinnen is ook altijd een erg moeilijk fenomeen. Het is zaterdag, jullie gaan pas rond 20.00 uur eten in de stad, nemen er een wijntje bij… en dan is het tijd voor het dessert. Het is al later op de avond en je weet dat je die chocolademousse met slagroom eigenlijk niet moet bestellen. Straight to the hips! Maar al je vriendinnen nemen wel een dessert, en eerlijk is eerlijk: jij bent nog wel een stukje slanker dan hen. Je kunt het dus nog wel hebben en om van het gezeur af te zijn bestel je toch maar het grootste en duurste dessert op de menukaart. Ach, hoe vaak ben je nou samen met al je vriendinnen uit eten? Daar moet je van optimaal van genieten. Kun je de druk van je vriendinnen wel weerstaan? Ga dan voor een gezonder alternatief, bijvoorbeeld fruit of gewoon een kop koffie. En ja, als daar dan slagroom bij zit, heb je het in ieder geval geprobeerd. Je kunt natuurlijk ook een dessert delen met een vriendin, ieder de helft. Vergeet dan niet om twee lepels te vragen, anders eet zij alles meteen op. 


Het moeilijkste is natuurlijk het verlangen naar een bepaalde snack. Ben jij een echt koekiemonster? Of kun je gewoon géén serie kijken zonder chocola, omdat je 'je dan niet volledig kunt ontspannen'? Probeer dan creatief te zijn en maak een gezondere versie van jouw craving. Heb je bijvoorbeeld enorm zin in pizza? Doe dan wat tomatensaus en (magere) geraspte kaas op een volkoren wrap. Oogjes dicht en dan is het net pizza! Ook speltkoekjes zijn een gezond én lekker alternatief. Je kunt deze zelf maken met bijvoorbeeld gedroogd fruit of kokos, maar er zijn ook verschillende webshops die speltproducten verkopen. 

Neem jij vaak een late night snack?