Hoe voorkom je een ramp bij de kapper?

Haar door Marleen_S
Het is zover. Je hebt de stap der stappen gezet. Of althans, je staat op de drempel… van de kapper! Terwijl de zenuwen door je lijf gieren, wil jij maar één ding: alleen de puntjes. Hoe je een kappersramp voorkomt? Wij geven je tips.
 
Je glijdt van die kappersstoel af en dat is niet omdat je zo opgewonden bent. Het is angstzweet, want de vorige keer dat je bij de kapper vandaan kwam, was je kaal! Oké, dat is misschien iets te overdreven, want eigenlijk kon niemand zien dat er te veel van je puntjes (hallo, twee centimeter te veel ja?) was afgeknipt.
 
Het maakt niet uit of je je Rapunzellokken tot maatje millimeter wilt snoeien of gewoon alleen een kleurtje in je haar wilt: naar buiten lopen als een kaalgeplukte Barbie wil je in ieder geval dus niet. Hoe je met een giga smile in een haarlakwalm de kapper verlaat? Wij vertellen je de best bewaarde kappersgeheimen.
 
Tip 1: Neem plaatjes mee
Als je hebt besloten om je hoofd lekker kaal te scheren (of gewoon een totaal ander kapsel zoals een bob of een pixie cut) dan kun je het beste eerst het internet afstruinen naar plaatjes. Websites als Pinterest en Kapsels.net zijn perfect om uren rond te kijken naar wat jij precies wilt. Want als je het zelf goed in gedachte hebt én dit ook kunt laten zien, dan is het halve werk voor de kapster al gedaan.

Bedenk alleen wel: dat wat jij op het plaatje ziet, komt er negen van de tien keer niet zo uit te zien op jouw hoofd. Het ligt aan de vorm van je gezicht en je haarkleur en -textuur hoe het eindresultaat wordt. Wel kun je met een collage van plaatjes duidelijk aangeven aan de kapster welke stijl en welke kapsels je mooi vindt en bij je vindt passen.

Extra tip: Vraag de kapster in eerste instantie of wat jij in gedachten hebt je ook zal staan. Uiteindelijk maak je zelf de beslissing, maar sla een goed advies nooit in de wind. Misschien heeft ze wel verrassende suggesties waar je nog niet aan gedacht hebt.
 
Tip 2: Kies voor een professional
Doe van tevoren even goed je huiswerk. De kapper bij jou om de hoek die je voor tien euro knipt, klinkt heel aantrekkelijk voor je portemonnee, maar ga je rigoureus voor een ander kapsel, dan kun je beter een professional overwegen. Wil je alleen de puntjes knippen? Dan kan het meestal niet fout gaan. Ja, oké er kan te veel worden geknipt, maar meestal is dat binnen no time weer aangegroeid. 

Als je een kleurtje in je haar wilt, een permanentje of een hip kapsel dat volgens de laatste trends is geknipt, dan is het ook zeker aan te raden naar een wat duurdere kapsalon te gaan dan de budgetkapper. Duurder betekent niet altijd beter, maar vaak zijn het juist deze kapsalons die goed op de hoogte zijn van haartrends en jouw kapsel wellicht al vaker hebben geknipt. En ervaring, dat zie je terug in je kapsel.

Extra tip: Heb je een goede ervaring met een bepaalde kapster in een salon? Laat tijd en geld je er niet van weerhouden om toch stiekem naar een andere kapper te gaan. Heb geduld en wacht tot deze kapster je weer kan knippen. Je hebt dan - redelijk - de garantie dat het opnieuw goed komt.
 

Tip 3: Vraag om iemand met ervaring
Als je eenmaal de juiste kapsalon hebt gevonden, vraag dan of je kan worden geholpen door iemand die ervaring heeft met wat jij wilt laten knippen. Misschien hebben ze wel een kapper in dienst die een pro is in het knippen van een bob of iemand die een speciale opleiding heeft gedaan wat betreft het knippen van kort haar. Hebben ze dat niet? Vraag dan of de bedrijfsleidster je kan helpen. Die heeft vaak ook de meeste ervaring.

Ga ook zeker naar een echte kleurspecialist als je je haar wilt kleuren. Vooral als je van asblond naar vuurrood wilt. Huilend thuis terugkomen met geel uitgeslagen haar, wil niemand. Bezoek een kapsalon waarvan je goede recensies hebt gelezen of goede verhalen over hebt gehoord en die bekend staat om haar nauwkeurigheid. Even in het rond vragen dus. 

Extra tip: Maak een afspraak en laat je kapsel alleen een beetje bijknippen. Kijk of ze jouw model kunnen behouden. Lukt dat? Dan kun je met een gerust hart de volgende keer terugkomen voor een gedurfder kapsel. Laat je dan natuurlijk wel weer door dezelfde kapper helpen.
 
Tip 4: Leg uit, leg uit, leg uit
Het klinkt misschien heel voor de hand liggend - en dat is het ook - maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Vertel duidelijk wat je wilt! Ben je bang dat je zo met een opgeschoren achterkant (lees: kippenkont) naar buiten loopt? Herhaal duidelijk dat je dit niet wilt.

Als je niet zo goed kunt uitleggen wat je wél wilt, leg dan goed uit wat je niét wilt. Denk je dat de kapster niet goed begrijpt wat je bedoelt? Vraag er dan een tweede kapster bij om het aan uit te leggen. Zo wordt het duidelijker voor de kapper die jou knipt, wat je wilt.

O ja. En laat je niet verleiden tot wat de kapster allemaal vindt en denkt. Heb je twijfels bij wat zij denkt dat je mooi staat? Doe het dan niet. Het is jouw haar en jouw keuze. Als je het gevoel hebt dat je de uitdaging wilt aangaan, laat de kapper dan lekker z'n gang gaan. Houd wel altijd je koppie erbij - haha - en houd in de gaten wat hij of zij er allemaal afknipt. Dan kun je nog ingrijpen als het nodig is.

Extra tip: Je kunt altijd van tevoren opperen of ze het iets langer laten dan de bedoeling is. Dan kun je altijd nog naderhand beslissen of je het nog korter wilt. Zo loop je nooit de kapperszaak uit met een te kort koppie!

Wat doe jij altijd om misverstanden bij de kapper te voorkomen?