Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Goede voornemens die je dit jaar nog kunt halen


Eerlijk is eerlijk. Jouw goede voornemen om hard aan de slag te gaan voor dat goddelijke lijf heeft nog geen week geduurd. Net zoals al je andere voornemens gelijk de prullenbak in gingen. Geen paniek. Je kunt ze alsnog halen!

Je wilde in het jaar 2013 nieuwe dingen leren. Een eigen onderneming starten, je eigen blog beginnen en duizenden dingen doen die je echt gedaan moet hebben voordat je doodgaat. Of eigenlijk, voordat het nieuwe jaar begint. Sommige dingen zijn niet haalbaar meer, simpelweg omdat een eigen onderneming bijvoorbeeld veel tijd en geld kost.

Wat je wél kunt doen is een bucketlist maken met dingen die je nog wilt doen voor je champagnekotsend in de oliebollen feestend het nieuwe jaar inrolt. En die lijst is langer dan je denkt.

Stoppen met roken
Stopen met roken, daar heb je geen 1 januari voor nodig om dat te voltooien. Dat pakje wat nu ergens in je tas zwerft? Die rook je op. Geniet er nog maar even van, want na je laatste peuk is het over met de trekpret. Houd je het vol tot het kerstdiner? Hoera! Dan ga jij het nieuwe jaar gegarandeerd rookvrij tegemoet. Heb je gelijk al een goed voornemen in start gezet.


Survival
Oké, de Kilimanjaro beklimmen gaat misschien niet meer lukken voordat je het jaar 2014 inluidt, (lees: geen reisbudget meer) maar zoek het dichter bij huis. Ga op avontuur in eigen land en ga een weekend wildkamperen of organiseer een survivaluitje met vriendinnen. Zo ben je helemaal voorbereid als je volgend jaar wél gaat.

Leren, leren, leren
Je wilde een spoedcursus knippen van de LOI gaan doen en eigenlijk wilde je je ook gaan verdiepen in paar dikke zelfhulpboeken om de zin van het leven te ontdekken. Want van dat alsmaar achter een bureautje zitten op kantoor heeft je brein nu wel genoeg. Een cursus, daar heb je je zo voor aangemeld. Het daadwerkelijk doen is een tweede. Plan een 'afstudeerfeestje' vlak voor Oud & Nieuw en zorg dat je tegen die tijd de cursus hebt afgerond. Je beloont jezelf op deze manier, waardoor je gemotiveerd blijft om te leren. Plus, de dagen worden korter en donkerder en lekker thuis met een kop warme chocolademelk online een cursusje erdoorheen knallen: dat moet wel lukken toch?


Nieuwe dingen doen
Of je nu heel graag een keer het hele land door wilt reizen met de NS of toch - ondanks de cliffhanger van GTST - echt uit een vliegtuig wilt springen: het kan nog. En aangezien de tijd dringt heb je geen excuses meer. Neem een vriendin mee zodat je een stok achter de deur hebt en prik gewoon die datum. Niet bij nadenken, gewoon doen. 

Gezonder eten
Natuurlijk ga je buiten van het weer genieten als met 27 graden de zon hoog aan de hemel staat te shinen. Van goede voornemens komt dan weinig terecht - lees: wijntjes en borrelhapjes in overvloed - maar ook al wachten de chocoladepepernoten en stamppotten op je, gezonder eten is nog steeds mogelijk. Hoe stoer ben je als je al dat lekkers kan laten staan? Precies, you'll be the toughest bitch in town. Begin met een detox van een week waarin je je lichaam reinigt. Stel je eigen maandmenu samen met wat je allemaal kunt en wilt eten en vermeld hierin ook welke cravings je wilt vermijden. Vergeet jezelf niet in het weekend te belonen met een stukje chocola of iets anders waar je veel van houdt. Anders is volhouden ook weer zo moeilijk. En daar gaat het nou juist om.

Meer met je vriendinnen afspreken
Je vriendinnen zie je veel te weinig. Elke keer wil je er wat aan doen, maar ja, die overvolle agenda's hè? Spreek af met al je vriendinnen en probeer een vaste dag in de week/maand bij elkaar te komen. Bijvoorbeeld de laatste zondag van de maand of elke dinsdagavond. Lukt dat niet? Zorg dan dat jullie altijd je agenda meenemen als jullie afspreken zodat jullie gelijk een volgende date kunnen plannen. 


Minder stressen
Ook dit voornemen kun je nog makkelijk halen. Om helemaal zen het nieuwe jaar in te gaan, moet je tussen het afspraken plannen door ook tijd voor jezelf incalculeren. De maandagavond? Die is van jou. Wat je dan gaat doen? Dat mag je helemaal zelf invullen. Zolang je er maar lekker rustig van wordt. Neem overdag op je werk ook minder projecten aan en sta jezelf toe het wat rustiger aan te doen. Hallo, het weer wordt somberder en jouw energielevel is ook niet meer zo hoog. Prima tijd om even gas terug te nemen.

Sparen
O ja, nog zo eentje: sparen. Die wereldreis die je wilde maken, een nieuwe telefoon omdat je Nokia 3310 uit elkaar valt of gewoon een flinke som geld om ein-de-lijk een goede winterjas te kunnen scoren. Geld is altijd gewenst, maar ja, dat heb je dus niet. De komende drie maanden ga jij op non-actief. Qua geld dan. Sla flink wat boodschappen in, zodat je niet elke lunchpauze een dure salade hoeft te halen in de kantine. Vanaf nu regel jij je eigen, veel goedkopere lunch. Koop wat je normaal koopt, maar kies dan voor de goedkopere variant. Dat je-weet-wel merk van één of andere blauwe supermarktketen.

Bespaar wat je besparen kunt en leg elke week minimaal vijftig euro apart. Na drie maanden heb jij al een flinke spaarpot en dan kun je kiezen. Ga je in het nieuwe jaar door of trakeer je jezelf op een prachtige nieuwjaarsjurk? De keuze is aan jou.

Welke goede voornemens had jij dit jaar? En heb je je er aan kunnen houden?