Even bijkletsen

De maatschappij door Jerney
De bak chips staat op tafel, een fles wijn is aangebroken en er is genoeg gespreksstof om de avond te vullen. Alleen zit ik voor me uit te staren. Terwijl m’n gesprekspartner in een andere conversatie is verwikkeld. Via WhatsApp.
 
Mobiele technologie. Gotta love it. Of niet. Zoals in mijn geval. Want hoewel ik hartstikke gelukkig word van binnenkomende sms’jes, zijn er ook momenten dat ik even niet vloekend met autocorrect bezig wil zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand in levende lijve tegenover me zit. Met die persoon kun je namelijk ook een gesprek voeren. 
 
Daar denken sommige mensen duidelijk anders over. Stelletjes zitten in een restaurant niet elkaar af te lebberen (zoals het hoort), maar hebben innige gesprekken met vrienden aan de andere kant van de lijn. Concertgangers kijken niet naar de artiest, maar of de camerafunctie wel aanstaat en de belichting klopt. Want: “Dan kan ik het tenminste met al mijn Facebook-vrienden delen.” (lees: stinkend jaloers maken). 
 

 
Blinde vlek
Je gaat bijna geloven dat we verdomd goed zijn in multitasken. Alleen zijn we dat dus niet (behalve vrouwen, op bepaalde punten). Want hoe graag ik ook wil geloven dat ik prima kan sms’en tijdens het autorijden; ik ramde bijna opa Fred van z’n sokken toen ik las dat een vriendin ‘nog nooit zulke slechte seks heeft gehad met zo’n mooie jongen’. En wanneer ik op de fiets zit te bellen, kun je naakt voor m’n fiets op en neer springen: ik heb je niet door.
 
Misschien ben ik de enige met deze blinde vlek tijdens het gebruiken van m’n telefoon, maar ik gok van niet. Ik vertelde laatst tegen een vriend dat ik zwanger was van een junk en hij bleef gezellig sms’en en mompelde: “Oh ja joh... huh-huh... jaja.” Ik had toch een enthousiastere reactie verwacht. 
 
Daar ga ik dus verandering in brengen. De volgende keer dat iemand continu met zijn telefoon bezig is tijdens een avond met mij, gooi ik dat ding in een glas wijn. Want uiteindelijk verdien ik meer aandacht dan een apparaat dat niet eens sarcastisch terug antwoordt. En weet je? Jij ook. Dus leg ik mijn mobiel voortaan ook eens een paar uur opzij. Kunnen we weer eens ouderwets een gesprek houden zonder smileys, maar met een oprechte glimlach.

Lees ook de vorige columns van Jerney!Jerney van Poorten - een 26-jarige in ontkenning - heeft een ‘overdose’ aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.

Wekelijks schrijft ze op haar blog talktoyousoon.nl over alles wat in haar ogen bijzonder interessant is. Zoals George Clooney of ruziën in bed. De columns zijn niet politiek correct, maar gelukkig ook nooit politiek: "Want dat is voor oude mannetjes met hangbillen."