Bizarre afvaltrend: het korsetdieet

Lichaam door Kristie
Toegegeven: we krijgen nooit genoeg van bizarre dieettrends. Bespraken we al het stukje plastic op de tong, het inhaleren van alcohol en het kauwen op papier, nu is er het korsetdieet. Hoe dat werkt?

Nou, het heeft net als sommige andere bizarre afvalregimes te maken met je eetlust. De bedoeling van dit 'dieet' is dat je je korset zo strak trekt, dat je eetlust verdwijnt... Hieronder zie je de 54-jarige Caroline, die lachend aan deze trend meedoet. Wanneer ze met haar korset aan haar maaltje wil nuttigen, drukt het korset zo stevig op haar maag, dat elke hap die ze naar binnen moet werken, een hele uitdaging is. Hierdoor zou je dus sneller vol zitten.

Externe maagband
Maar Caroline is niet de enige vrouw die aan deze bizarre hype meedoet. Er zijn duizenden vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk die naar de winkel rennen om een korset aan te schaffen, aldus Daily Mail. Het korsetdieet is ontstaan in Hollywood (waar anders?) en ook Jessica Alba martelde zichzelf na haar zwangerschap. "Ik droeg zo'n strak korset voor drie maanden lang, dag en nacht. Het was wel zweten, maar de moeite waard." Ook gaan de geruchten dat Gwyneth Paltrow het korsetdieet volgt. Het korset stijgt dus sterk in zijn populariteit en wordt gezien als een soort externe maagband. Het is de perfecte tool voor snel gewichtsverlies, het vernauwt de maag, zorgt voor minder eetlust en dus een smallere taille.


Alexander Sinclair, een plastisch chirurg, zegt dat zijn patiënten daadwerkelijk een aantal centimeters zijn verloren dankzij het korset. "Een korset verandert niet alleen het figuur, maar vermindert ook de eetlust, wat leidt tot blijvend gewichtsverlies." Maar sommige medische experts waarschuwen juist voor het gevaar wat achter het korsetdieet schuilt. Er is een risico op bloeduitstortingen in je organen, beschadiging van de huid en beperking van de ademhaling. Toch houdt dit vele vrouwen niet tegen, zo ook Caroline niet. "Ik heb eindelijk een oplossing gevonden, na jarenlang last te hebben gehad van het jojo-effect. Ik was zo wanhopig en geen een dieet leek te werken. Het korset gaf me direct een betere houding en een slankere taille, dat gaf me een boost. De eerste echte veranderingen waren er al na drie weken."

Ook Mandy Baker heeft het erop gewaagd en begon met het dragen van een korset. "Ik was bang dat het een marteling zou zijn maar ik voelde me juist ontzettend vrouwelijk en sexy! Ik weet dat er verschrikkelijke verhalen zijn over de beschadiging van organen die een korset kan aanrichten, maar als dat bij mij zo was, had ik het wel gevoeld. Ik heb geen pijn." Mandy doet het korset net voor elke maaltijd aan en houdt deze aan totdat haar eten goed verteerd is.

Wat vind jij van deze bizarre dieettrend...?

Beeld: Martin Spaven