5 andere dingen die je met fruit kunt doen

Eten door Fleur
Ja, je weet heus wel dat je twee stuks fruit per dag hoort te eten. Maar ja. Druk, druk, druk, hè? Ondertussen wandelt die banaan alleen wel van je fruitschaal af. Wij geven je vijf manieren om nog wat met je fruit te doen!
 
Goed, dat het beter is om fruit gewoon op te eten, is een feit, maar als je met alle moeite van de wereld die kilo sinaasappelen nog niet wegkrijgt, helpen we je graag een handje. Je kunt met fruit namelijk wel meer doen dan erop kauwen.

Smoothie
Wil je wel nog vitaminen binnenkrijgen, maar heb je geen zin om het in stukken van je bord te eten? Maak een smoothie: je schilt het fruit (als het nodig is), mikt het (bij voorkeur met wat groenten en wat water of een melkproduct) in de blender en mixt tot je een gladde substantie hebt. Slik-slik-weg, en toch je vitaminen weer aangevuld!
 

IJsje
Voor wie van een gezond én lekker tussendoortje houdt: maak eens een fruitijsje. Je moet wel even wachten tot het fruitmengsel goed bevroren is (een uurtje of drie), maar dan heb je wel een fijne homemade snack. Voor ongeveer vier ijsjes heb je nodig: 
  • 2 kopjes amandelmelk (voor een gezondere variant, maar melk, yoghurt of vruchtensap kan ook);
  • ongeveer 3 kopjes fruit naar keuze;
  • plastic ijsvormpjes om het fruitmengsel in te gieten;
  • ijsstokjes;
  • een mesje om het fruit eventueel van de schil te ontdoen;
  • een blender;
  • een vriezer;
  • wat geduld.
Mix de melkproducten of het vruchtensap met het fruit ongeveer drie minuten in de blender. Giet het mengsel in de pastic vormpjes, plaats het stokje erbij (dit hoort immers mee te vriezen) en zet de vormpjes nu zo’n drie uur in de vriezer. En daarna is het heel eenvoudig: likken als Lassie!
 
Maskertje
Ben je echt even klaar met het binnenkrijgen van vitaminen? Dan kun je je fruit altijd nog proberen op je hoofd te leggen. Sommige fruitsoorten laten zich namelijk heel goed prakken, waardoor je er een heus gezichtsmasker van kunt maken. Prak bijvoorbeeld 1 banaan en meng het geplette goedje met 1 theelepel honing voor een zoet, helend maskertje. Ander fruit dat het goed doet op je gezicht: sinaasappel (meng een kwart van het sap met wat yoghurt), aardbei (prak een paar grote aardbeien en breng de prut aan) en avocado (geprakt, met wat yoghurt en 1 eetlepel honing).
 

 
Kaars
Wie echt geen fruitpolonaise aan haar lijf wil, kan fruit ook gebruiken voor het maken van een… kaars. Met een mandarijn kan dit heel goed. Pak een mandarijn en maak een snee in de schil, helemaal rondom. Haal nu voorzichtig de mandarijn uit de schil; het is de bedoeling dat zowel de boven- als de onderkant van de schil intact blijft. In de onderkant van de schil zie je nu als het goed is nog een wit sliertje zitten. Dit wordt het lontje. Vul nu de onderkant van de schil met een klein laagje olijfolie. Het lontje mag voor een kwart onder water staan. Hierna kun je het ‘lontje’ aansteken. Iets minder werk, maar ook leuk: vul een pot met water en snijd flink veel schijfjes van een fruit naar keuze, bijvoorbeeld sinaasappel. Doe de schijfjes erin en leg een drijfkaars op het water.
 
Decoratie
Fruit kun je prima gebruiken om je huis op te leuken. Ja, een wanddecoratie van appelschillen gaat wat ver, maar je moet ook denken aan iets kleiners. Een glazen vaas kun je bijvoorbeeld een stuk frisser laten ogen door er schijfjes sinaasappel, limoen of citroen in te doen. Het staat het mooist als je de schijfjes rechtop tegen de binnenwand van de vaas zet. Je kunt er dan nog wat water bij doen, maar ook gewoon wat bloemen. Mocht dit je te veel gedoe zijn, dan kun je een glazen pot of vaas ook gewoon vullen met fruit (uiteraard wel fruitsoorten met een schil). Limoenen, citroenen, mandarijnen, sinaasappelen, peren en appels zijn hier heel geschikt voor. 
 
Waar gebruik jij fruit allemaal voor?