Anti-Google-fotoserie: ?Dikke mensen stinken niet?

Lichaam door Marleen_S

Zoek je iets op Google? Dan krijg je al snel een paar suggesties. "Bedoelt u soms ‘dikke mensen stinken?’" en nog meer bizarre resultaten rollen uit de zoekmachine. Jess Baker maakte daarom deze anti-Google- fotoserie.

 
Als je zoekt op de woorden ‘dikke mensen’ dan rollen de meest belachelijke suggesties uit de zoekmachine. Google zelf kan er weinig aan doen. De suggesties zijn gebaseerd op woorden die mensen vaak zoeken en die daarom de meeste resultaten geven.
 


Blogger Jess Baker raakte hier behoorlijk gefrustreerd door. Want ook al kan Google het niet helpen dat deze zoekresultaten automatisch op het scherm verschijnen, het is wel beledigend. Daarom besloot ze de campagne ‘Body’s aren’t ugly. Bullying is’ te starten met een reeks foto’s waarin (ex-)dikke mensen een glorieuze hoofdrol spelen. Google eat your hart out!
 
Goede voornemens en vooroordelen
Net zoals miljoenen andere vrouwen hebben ook wij een grote angst om dik te worden. Want als er iets is wat we niet willen zijn, is dat het wel. Uitspraken als ‘zolang ik maar niet te dik word’ doen we dagelijks, evenals het uitspreken van goede voornemens als ‘wat kilootjes afvallen’.
 
Misschien zijn we mede daarom ook wel een tikkeltje bevooroordeeld tegenover dikke mensen. Want laten we eerlijk zijn: als we een dame of heer met een iets bredere buikomvang de McDonalds binnen zien lopen, hebben we ons oordeel al klaar: eigen schuld, dikke bult. Letterlijk. Dan moeten ze maar gezond eten en de sportschool opzoeken. Helaas is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. En dat weten we uit eigen ervaring, want wie zit er nu niet liever op de bank met een reep chocola dan in de sneeuw een paar blokjes om te rennen? Precies.
 


Dikke lichamen zijn niet lelijk. Pesten wel.

Alleen waar voor velen van ons die reep na een middagje zweten in de sportschool er zo af is, kampt een groot deel van de wereldbevolking met overgewicht. Iets waar iemand soms niks aan kan doen. Het helpt dan ook niet echt mee dat Google deze suggesties automatisch laat verschijnen.

Het voedt al die vooroordelen alleen maar meer, volgens Jess Baker. De volgende foto’s moeten volgens Jess het verschil maken, aldus The Huffington Post. Want dikke lichamen zijn ook mooi, ongeacht welk kledingmaatje eraan hangt. Van een goede maat 40 tot een XXXXXL: dikke lichamen zijn niet lelijk. Er iemand om pesten wel.
 


Misschien wordt het tijd voor een nieuw goed voornemen voor het nieuwe jaar: geen vooroordelen over dikke mensen meer.

Wat vind jij van deze fotoreeks? Een goede zet of beetje overbodig?