Gezond de kerstdagen door

Eten door Esmee Noelle
De kerstdagen staan voor de meeste mensen net zo in het teken van eten als dat goede voornemens voor januari staan. Vaak hebben die goede voornemens met de kilo's van de feestdagen te maken, maar dat hoeft natuurlijk niet...
 
Want wanneer je heel het jaar én met de feestdagen gewoon een beetje oplet, heb jij een idioot dieet natuurlijk helemaal niet nodig. Ben je heel het jaar al heel goed bezig geweest met gezond eten? Dan 'mag' je jezelf ook weleens goed laten gaan tijdens Kerst! Wil je genieten, maar wel op een verantwoorde manier? Lees dan onderstaande survivaltips.
 

 
1. Ga sporten! Met Kerst zijn de meesten van ons vrij en dus heb je alle tijd om te sporten. Ik hoor je al denken: ja, maar de sportschool is dicht. Geen excuus! Eerste Kerstdag kun je prima thuis springtouwen, hoelahoepen, een Insanity-lesje volgens of een rondje hardlopen. En anders hebben we altijd Tweede Kerstdag nog; de meeste gyms zijn gewoon open. Geen excuus!
 
2. Eet kleine porties. Niet zo makkelijk met het vijfgangengerecht van tante Truus, maar je kunt best vijf gangen eten. Eet alleen wel overal net wat minder van. Stop met eten voordat je je echt 'vol' voelt, want dat teken geven je hersenen meestal iets te laat. Heb je na een halfuurtje toch nog trek? Dan kun je gerust nog iets nemen.
 
3. Kies voor groenten, vis en vlees. Heb je een lopend buffet of kun je lekker bestellen vanaf een menukaart? Kies dan bewust voor veel groenten, vis of vlees. Superlekker en je kunt er onbeperkt van snoepen. Gouden tip: door de combinatie van koolhydraten (groenten zijn ook koolhydraten!) en eiwitten ben je supersnel én lang verzadigd.
 

Gezonde kersttoetjes!
 
4. Laat de toastjes en het brood een beetje voor wat het is, laat jezelf een kom (heldere) soep voorzetten en kies aan de hapjestafel voor bijvoorbeeld gevulde pepers, komkommersalade en tomaatjes met mozzarella.
 
5. Kies voor oliebollen in plaats van appelflappen! Een appelflap bevat meer dan het dubbele van de calorieën dan een oliebol. Beide zijn ze natuurlijk niet echt verantwoord, maar als je dan toch even wilt genieten: kies de oliebol.
 
6. Laat de sausjes staan of neem er één theelepel van. Je kunt best wat frietjes opscheppen, het is tenslotte een feestdag. Het kan zelfs niet eens zo heel veel kwaad, mits je een beetje oppast met de sausjes. In ketchup zit trouwens onwijs veel suiker en in plaats van mayonaise kun je beter kiezen voor een gezond yoghurtsausje. Beste optie uit de kant en klare sausjes is overigens mosterd.
 
7. Drink genoeg. Een wijntje kun je best nemen bij de borrel of bij het eten, maar zorg dat je voor ieder glas wijn een glas water drinkt. Zo blijf je gehydrateerd en zul je ook minder last hebben van de alcohol. Champagne is overigens calorie-wise de beste keuze.

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!

Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 

 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl