Beauty / Make-up
Make-up

Make-up: zo lijk je een tikkie tokkie

Het is fijn dat het bestaat, maar je kunt er ook echt mee de mist in gaan: make-up. Sommige mensen weten het zó op hun gezicht te smeren, dat ze zonder moeite gecast kunnen worden voor Oh Oh Cherso. Hoe je dat bereikt? Zo!

Een hoop dingen zijn uiterst moeilijk in ons leven. Make-up goed opdoen, bijvoorbeeld. Want hoewel mascara, bronzer en foundation heel handig kunnen zijn, lijk je bij verkeerd gebruik al snel op een allang vergane kermisattractie waar Roy Donders niet eens in wil. Even checken of dat het geval is? Zolang je je niet herkent in de volgende make-uptypes, kun je je glitter-Uggs gewoon in de kast laten staan.

Soraya Schoorsteenveger, of: te veel bronzer
Ja, natuurlijk is het lekker om een beetje kleur op je lijf te hebben en je wat minder Sneeuwwitje te voelen. En dat je daarvoor naar de bronzer grijpt is ook helemaal prima. Maar er komt een keer dat je niet bruiner moet willen zijn dan je al bent door die HEMA-poeder. Tenzij je met carnaval als Snookie of Barbie gaat. Zo niet, voorkom dan dat iedereen denkt dat je rechtstreeks uit de Beachmasters-bus vanuit Malgrat de Mar gekukeld komt. Té veel bronzer zorgt er namelijk voor dat je er een beetje als een mislukte go go-danseres uitziet. En word je daarmee niet vergeleken, dan wel met Gerard Joling. Of een drol die tijdens een voedselvergiftiging is geloosd. 


Isadora Paradijsvogel, of: een overload aan knalkleuren
Je hebt van die dagen dat je niet kunt kiezen: rode lippenstift of groene oogschaduw? Perzikroze wangetjes of smokey eyes? Weet je wat? Je doet het gewoon allemaal! En dus stap je na een halfuur klooien naar buiten alsof je op weg bent naar de set van Moulin Rouge. Dat is totaal oké als je daar ook moet zijn. Of als je een party in dat thema hebt. Maar om zo de deur uit te gaan terwijl je even voor een kilo kipfilet naar de buurtsuper moet… Dikke kans dat de plaatselijke carnavalsvereniging direct een praalwagen voor je regelt.

Paula Pannenkoek, of: vijf lagen foundation
We balen allemaal weleens van onze huid. Dan zit er weer een mee-eter dwars, dan verschijnt daar weer een ondefinieerbare plek… Een beetje foundation kan gelukkig je redding zijn. Maar om nou meteen voor het vaderland je hele giechel onder te smeren... liever niet. Je wordt er namelijk al snel een plastic pop van (daar is-ie weer: Barbie!), of mensen vragen of ze er ook appel en kaneel bij kunnen krijgen. Zo'n levensgrote pannenkoek zie je namelijk niet snel.

Patries de Panda, of: heavy oogmake-up
Niet iedereen is gezegend met grote kijkers, en dus slaan sommigen massaal kohlpotloden in om een vergrotend randje rond hun ogen te tekenen. Soms gaat dat goed. Soms niet. Bijvoorbeeld als je een lijntje van een centimeter dik maakt, waardoor je menig panda achter je laat. Wat ook helpt voor een noemenswaardige pandastatus: je ooglid helemaal inkleuren met zwart oogpotlood. Shimmertje eroverheen en je oogleden lijken wel twee lapjes leer. Kinkèèèh! Als je in een vochtige sekskelder werkt.
 

Dora Duck, of: verkeerde lipliner
Feit: lipliner in combinatie met lippenstift kán heel mooi zijn. Je krijgt met de liner, mits je je lippen goed hebt ingekleurd, een wat vollere mond. Anders is het als je alleen een rand om je lippen tekent en het verder lekker naturel laat, of met een zwart lippotlood aan de slag gaat en je je lippen daarna lila kleurt. Dat ziet er niet helemaal lekker uit, of liever: helemaal niet. Dikke kans in ieder geval dat je erbij loopt als een uit het riet getrokken eend of een depressieve vampier. 

Shonda Streep, of: dunne, getekende wenkbrauwen
We dromen er allemaal van: mooi gevormde wenkbrauwen. Sommigen hebben besloten die droom te verwezenlijken en hebben na een intensieve pluksessie hun borstels er maar helemaal afgehaald. Dat can natuurlijk not, dus er zit maar één ding op: zelf wat wenkbrauwen tekenen. Dat is wel het beste idee van Nederland, want dan kan je helemaal zelf de vorm bepalen, en dan kiezen we voor… een streepje van twee millimeters dik. Dat we trouwens, als het effe kan, laten tatoeëren, want dan ben je er maar van af. Dat je erbij loopt alsof je in een toeterlamme bui wat boogjes op je hoofd hebt getekend, neem je maar op de koop toe.

Welke make-up vind jij een tikkie tokkie?