Zo maak je duidelijk dat het je spijt

Psyche & spiritualiteit door Marleen_S
“Oeps sorry, foutje bedankt.” Je kunt wel een triljoen keer zeggen dat het je spijt, maar soms zeggen daden meer dan woorden. Hoe je kunt laten zien dat het je vanuit de grond van je hart spijt? Door het volgende te doen…

 
Je vriendin reageert raar op je sms’jes dat het je spijt dat je jullie afspraak bent vergeten en je lover doet iets te cool over die gemene opmerking die je maakte. O ja, was je bijna je baas vergeten die je compleet negeert na een mislukt project. Ai. Zo laat je aan al je ‘slachtoffers’ zien dat je excuses welgemeend zijn.
 


De ‘ik voel me behoorlijk gepasseerd’ verdrietige vriendin

Wat er ook is voorgevallen, je vriendin is boos. Nee erger, ze is teleurgesteld. In jou. Sinds je haar verjaardag bent vergeten, d’r hamster per ongeluk hebt vermoord of iets van haar hebt geleend en kapot hebt gemaakt, is de sfeer gespannen. Ze zegt dat ze je excuses heeft geaccepteerd, maar jij twijfelt. Ze wil namelijk ineens niet meer afspreken.
Je weet dat ze boos is omdat: Ze wijst je uitnodigingen af, vindt je statusupdates op Facebook niet meer leuk en feliciteert je niet met die kleine overwinning op je werk.
Af laten koelen of ingrijpen? Laat haar maar even afkoelen. Zeker als jullie al wat langer vriendinnen zijn, zal ze jou uiteindelijk net zo hard missen als jij haar. En ze zal begrijpen dat je het niet zo bedoelde.
Zo maak je het goed: Als ze eindelijk je uitnodiging om te komen eten accepteert, verras haar dan met haar lievelingsmaal. Schrijf bij een erge misstap een kaartje of een brief waarin je oprecht sorry zegt. Push haar tijdens het eten niet te veel (kom op, zij mag ook over de brug komen) en laat haar over het voorval beginnen. Zit het haar daarna nog steeds dwars? Dan is het aan haar eroverheen te komen. Jij hebt je deel gedaan.
 
De ‘dat was echt onder de gordel’ gekrenkte lover
Je hebt een piepklein slippertje gemaakt met die veel te foute collega of je hebt tijdens een knallende ruzie dingen gezegd waar je spontaan je mond van zou moeten spoelen met zeep. Je lover is gekwetst en ondanks dat hij zegt dat hij niet boos is, is hij dat overduidelijk wel.
Je weet dat hij boos is omdat: Hij lijkt je te ontlopen. Bij elke toenadering schiet hij gelijk tien meter achteruit. En dat niet alleen. Spontane kusjes of een lieve knuffel kun je sinds je fout al helemaal niet meer van hem verwachten.
Af laten koelen of ingrijpen? Als jullie samenwonen, moet je ingrijpen. Een gespannen sfeer in huis zorgt ervoor dat één van de twee liever niet meer thuiskomt. En dan wordt het erger. Wonen jullie nog apart? Laat hem afkoelen. Probeer hem niet twintig keer per dag te bestoken met sms’jes en goed bedoelde telefoontjes. Laat hem even nadenken.
Zo maak je het goed: Vertel hem duidelijk dat je er graag over wilt praten. Probeer jezelf niet te verdedigen, maar verplaats je in hem. Probeer te snappen waarom hij gekwetst is. Zeg voor een laatste keer dat het je echt spijt en laat het hierbij. Wees niet bang hem wat ruimte te geven. Als een klein foutje het einde van de relatie betekent, dan zat het in de basis al niet goed. En als de fout wat groter was, dan heb je alles gedaan wat je kon.
 


De ‘hoe lang loop je contract nog’ boze baas

Je baas staat boven je en heeft alles te zeggen over het werk dat je levert. Of dat je juist niet levert, omdat je wéér een deadline niet hebt gehaald. Heel begrijpelijk dat hij een beetje chagrijnig is, want je verslonst je werk een beetje de laatste tijd.
Je weet dat hij boos is omdat: Je hebt dat ene leuke project niet gekregen, waar hij je normaal gesproken gelijk voor zou hebben gevraagd en hij negeert je goede bedoelingen tijdens vergaderingen. Ook op de gang groet hij je met een kort knikje in plaats van zijn gebruikelijke gulle lach.
Af laten koelen of ingrijpen? Af laten koelen. Mensen maken fouten en guess what, werknemers zijn ook maar mensen. Je kunt je werk niet altijd perfect doen en zolang er geen mensen zijn doodgegaan door jouw fout, is het echt niet het einde van de wereld. Anders had hij je wel gelijk ontslagen.
Zo maak je het goed: Door je aankomende werkzaamheden op tijd en tot in de puntjes verzorgd af te leveren. Kom op tijd, wees een gezellige collega en laat zien dat je nog steeds werknemer van de maand hoort te zijn.
 
De ‘het is dat je mijn dochter bent, maar anders’ gekwetste ouders
Hoelang geleden was het ook alweer? Iets langer dan een maand? Ai, je ouders heb je al in geen eeuwen meer gesproken en nu blijft het vanaf hun kant ook akelig stil. Of erger: normaal werd je platgebeld door je bezorgde moeder, maar sinds die akelige ruzie van de vorige keer, hoor je niks meer.
Je weet dat ze boos zijn omdat: Ze zijn niet laaiend enthousiast over je promotie, tonen geen interesse in jouw drukke leventje en ze zijn je vergeten uit te nodigen om te komen eten. Terwijl je zussen en broers er wel waren.
Af laten koelen of ingrijpen? Ingrijpen. Ouders blijven ouders en zullen ondanks je fouten altijd van je blijven houden. Als ze overduidelijk boos zijn, dan is het menens. Ga er gelijk op af.
Zo maak je het goed: Laat zien dat je het niet fout bedoelde door tijdens een onverwachts bezoekje aan te kloppen met een bos bloemen en een kingsize doos Merci. Val met de deur in huis en vertel wat er op je hart ligt. En je ouders? Die trekken daarna heus wel bij.
 
Wat doe jij om te laten zien dat het je spijt?