Alex: 'Ik ben hetero en travestiet'

Psyche & spiritualiteit door Fleur
Hij heeft een spannende baan, een vrouw, hangt graag aan de klimmuur en beoefent vechtsporten. Alex (44) houdt wel van wat spanning. En als hij even rustiger aan wil doen? Dan verkleedt hij zich als vrouw. Alex is namelijk een travestiet.

Hij is al jaren gelukkig met zijn vrouw, heeft twee kinderen, werkt hard en sport geregeld. Niks bijzonders, toch? Toch wel. Want als hij echt even goed wil ontspannen, verruilt hij zijn broek voor een panty. Alex is travestiet. “Als mijn vrouw zegt dat ze niks heeft om aan te trekken, snap ik dat.”

Ontdekkingstocht

Alex: “Het begon toen ik klein was. Ik woonde met een heel gezin in een huis en mijn tante, toen vijftien jaar, vond het leuk en schattig om me aan te kleden en te verkleden als meisje. Dit gebeurde vanaf toen ik een baby was, tot en met mijn zevende. Daarna deed ik het nog een aantal keer zelf, omdat ik merkte dat ik mensen ermee aan het lachen maakte. Zelf had ik er geen bepaald gevoel bij; ik vond het eigenlijk gewoon grappig. In de puberteit verkleedde ik mezelf nog steeds als meisje. Dat hield ik alleen wel voor me; ik was mezelf aan het ontdekken. Ik vond het verkleden superspannend, maar vond ook de kleding en de stofjes erg mooi.”

 
Ontspanning
Bij ontdekken en experimenteren blijft het alleen niet. Alex kleedt zich namelijk nu nog steeds regelmatig als vrouw. Maar wat drijft hem daartoe; wat maakt het zo bijzonder voor hem? “Dat heb ik mezelf vaak genoeg afgevraagd”, antwoordt hij. “Als ik mezelf plaats in de mannenwereld, dan val ik onder ‘ruig en stoer’. Ik heb bijvoorbeeld een gave, spannende, maar stressvolle baan. Daarnaast beoefen ik vechtsporten en hang ik regelmatig aan een rotswand om bergen te beklimmen. Mijn boog staat dus vrijwel altijd gespannen. Kleed ik me als vrouw, dan gaat de spanning van die boog af. Ik kom dan, zo lijkt het, helemaal tot rust; alle stress lijkt van me af te vallen. Ik voel me zachter, meer op mijn gemak en in balans. Ik geef eigenlijk ruimte aan mijn ‘andere ik’, waardoor ik mij completer voel.”

Toch is het niet alleen de ontspanning waarvoor Alex zich graag verkleedt als vrouw: “Ik vind vrouwenmode ook gewoon heel erg mooi. Want zeg eerlijk: kijk eens naar het ondergoed van de man: je kunt kiezen uit een boxershort of een herenslip. Voor vrouwen is de keuze veel diverser, niet alleen qua ontwerpen, maar ook de materialen waar de kledingstukken van gemaakt zijn. Vrouwenkleding voelt voor mij fijner aan dan mannenkleding.”


Lekker tutten
Hoewel hij dol is op vrouwenkleding, loopt Alex er lang niet altijd bij als een vrouw. Hoe vaak hij het doet, verschilt. Soms is het twee keer per week, soms maar eens per maand. “Ik doe het als ik iets ingrijpends heb meegemaakt en mijn spanningsboog op knappen staat. Maar ook als ik thuis het rijk alleen heb en eens lekker wil gaan tutten. In plaats van op de bank hangen en zappen, ga ik dan gekleed als vrouw het huishouden doen. Nee, de ramen was ik niet. Dan krijg ik straks vragen van de buren. Maar als mijn vrouw dan thuiskomt en het huis is om door een ringetje te halen, zie ik haar ogen twinkelen. Dan weet ze dat ik een fijne dag heb gehad.

Goed, Alex verruilt zijn mannen-T-shirt dus vrij regelmatig voor wat vrouwelijker textiel. Maar wordt Alex daarmee ook Alexia? “Nee, als ik als vrouw gekleed ga, word ik geen ander persoon; ik ben en blijf gewoon Alex. Ik ben mij ervan bewust dat ik een man ben die het fijn vindt om zich als vrouw te kleden. Ik ben dan geen vrouw, maar een man met een jurk.”

Lady’s only
Op de vraag of hij ook weleens als vrouw de straat op gaat, kan Alex kort zijn: “Ik heb het één keer gedaan. Ik heb me toen als vrouw verkleed voor een nieuwsjaarsgala voor lady’s only. Iedereen moest toen gekleed gaan als vrouw. Ik heb me toen samen met mijn partner, die al wist van mijn hobby, opgetut. We gingen samen winkelen en kleding uitzoeken; superspannend en gezellig.” Toch blijft het voor Alex bij die keer. Ook over zijn behoefte om andere heteromannen die zich verkleden als vrouw op te zoeken, is hij heel duidelijk: “Nee, die heb ik niet.”


Eerlijkheid boven alles
“Ik heb voor mijn vrouw geen geheimen, dus ook over mijn travestiet-zijn weet ze alles. Ik heb dit haar in het begin van onze relatie, 26 jaar geleden, verteld. Ja, ik weet dat ik haar opzadel met een geheim dat ze niet kan delen. Ik denk ook dat ze het liever anders had gezien. Ik heb weleens met haar mijn hele garderobe weggegooid, omdat ik wel dacht zonder te kunnen en eens een ‘normale vent’ voor haar wilde zijn. Maar op den duur ging ik iets missen. Ik werd daardoor kortaf en opvliegerig." 

"Na twee jaar heb ik een nieuwe garderobe aangeschaft en ben ik weer begonnen met mijn hobby. Eerst wilde ik het stiekem doen, maar ik vind eerlijkheid in een relatie heel belangrijk, dus heb ik het verteld. Ze vond het fijn dat ik er geen geheim van wilde maken en we hebben toen goede afspraken gemaakt. Trouwens, mijn vrouw vindt ook wel dat mijn hobby voordelen heeft. Als ze zegt dat ze niks heeft om aan te trekken, snap ik dat. En ik weet hoe killing het is om een hele avond op die mooie smalle schoenen met hoge hakken te lopen. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk. Mijn vrouw en ik zijn niet meer wie we vroeger waren, maar we hebben regelmatig quality time en diepgaande, eerlijke gesprekken." Alex’ vrouw is dus van zijn travestiet-zijn op de hoogte, maar hij heeft ook nog twee kinderen. “Die weten niet dat ik mij als vrouw kleed. Ik wil ze niet belasten met mijn hobby.”

De omgeving van Alex, tot slot, weet ook niets van zijn hobby af: “Dat wil ik ook zo houden. Mijn levensmotto is: 'Heb respect voor elkaar en behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.' Maar als ik het travestiet-zijn van de daken ga schreeuwen, zal ik naast begrip, ook veel onbegrip krijgen.”

Toekomst

“Ik heb het gevoel dat het mij kleden als een vrouw bij mij hoort”, antwoordt Alex op de vraag of hij denkt zijn hobby nog lang uit te oefenen. “Het houdt mij in balans en het maakt mij als mens en man compleet. Ik hoop dus dat ik het nog lang kan blijven doen en samen met mijn vrouw oud mag worden.”

Lees ook onze andere real life verhalen.

Wil je ook je verhaal aan (de leZeressen van) Ze.nl vertellen? Stuur dan een mailtje naar karin@ze.nl o.v.v. real life verhaal.