Je huis écht goed uitmesten: tips & tricks

Wonen door Fleur

Je hebt besloten dat het er toch echt van moet komen: een grote opruimronde in je huis. En deze keer wil je het echt goed doen: leeg, leger, leegst, moet het worden. Geen half werk. Met deze tips komt dat helemaal in orde!

Natuurlijk, je bent heus weleens als een wervelwind door je huis gegaan. En ja, dan kwam je ook wel in dat ene rommellaatje. Maar eigenlijk moet je toegeven: je hebt meer verplaatst dan écht opgeruimd. Als je de volgende tips en tricks toepast, is dat vanaf nu verleden tijd!

1. Stap voor stap
Als je van plan bent je huis een flinke opruimbeurt te geven, begin je meestal heel enthousiast: je wilt geen kamer overslaan en weet zeker dat je deze keer écht rigoureus te werk gaat. Dat is natuurlijk een mooi voornemen, maar het is wel erg ambitieus. Meestal neemt namelijk één kamer – wat zeg ik, één laatje – al genoeg tijd in beslag, waardoor je echt geen zin in hebt om daarna ook nog eens de keuken te doen. Het is daarom handig als je het uitmesten in stukken verdeelt. Doe bijvoorbeeld eerst de bestekla van de keuken. Kun je dan nog verder, mest dan het gootsteenkastje uit. Zorg dat het overzichtelijk blijft, zodat je de klus ook echt af kunt maken. Ben je klaar, dan kun je altijd nog zien waar je mee verdergaat. Geen zin meer? Maak dan weer een concreet opruimplan voor de volgende dag.

2. Meer ruimte nodig? Begin bij je meubels

Wil je echt goed uitpakken en je huis direct leger maken? Dan moet je wat verdergaan dan het verwijderen van troep en prullaria. Je kunt beter kijken naar grote objecten die veel ruimte in nemen, zoals meubels. Dat is misschien even slikken, maar het is vervelender om gek te worden van het ruimtetekort. Vraag jezelf bij elk groot object of meubelstuk af wat je er nog mee doet. Dat bijzettafeltje/dat kastje/die lamp/die stoel staat misschien heel leuk, maar gebruik je ‘m ook nog? Is het antwoord ‘nee’, haal hem dan weg. Natuurlijk kun je ‘m wel een tweede leven geven door ‘m naar de kringloop te brengen.

3. Kapot = weg
Vaak bewaren we dingen die kapot zijn, omdat we denken er ooit nog weleens wat mee te kunnen doen. Altijd handig als je het schroefje uit een overleden staafmixer kunt halen, toch? Wie weet kun je ‘m voor die loszittende boekenplank gebruiken in 2026. Meestal is het zo dat kapotte producten – in ieder geval in jouw huis – niet meer opnieuw gebruikt worden. Verzamel alle spullen onder de noemer ‘kan nog van pas komen’ en bel het grofvuil. Vind je het écht zonde om weg te gooien? Probeer dan te kijken of de kringloop er misschien nog wat aan heeft. Geloof me: zodra al die halfkapotte spullen je huis uit zijn, zul je alleen maar opluchting voelen.

4. Kritische beoordelaar
Merk je dat je het moeilijk vindt om dingen weg te gooien of naar de kringloop te brengen? Nodig dan een vriendin uit die met een wat objectievere blik naar je spullen kan kijken. Waar jij misschien bijna snikkend met een beeldje in je handen staat, kan zij misschien wel twintig redenen opnoemen om er toch maar afstand van te doen. Want ja, het is natuurlijk heel lief dat je dat Boeddhabeeldje op je dertiende met handvaardigheid hebt gemaakt. Maar wat heb je eraan als zijn armen er al af gevallen zijn en je hem daarom maar in de schuur hebt gezet? En zeker, dat ene truitje is weliswaar heel mooi, en daarom heb je 'm al vijf jaar niet gedragen. Ja hoor, je zou er best een rokje van kunnen maken, ware het niet dat je niet eens weet hoe je naaimachine spelt. Misschien is het niet altijd even leuk, zo'n eerlijke vriendin, maar het voorkomt wel dat je dadelijk alsnog met bergen troep zit.

5. Spullen met een emotionele waarde? Maak er een foto van

Loop je tegen iets aan wat je echt nooit meer gaat gebruiken of dragen, maar zit er een emotionele waarde aan? Maak er dan een foto van. Op die manier staat of ligt het niet meer in de weg, maar kun je er altijd naar kijken. Natuurlijk, we begrijpen dat je je trouwjurk niet wilt weggooien, of je eerste babypakje. Maar je bikini uit 1999 die je oma nog voor je kocht op die Italiaanse markt, of dat schelpenkettinkje van je Franse vakantielover vijf jaar terug…

6. Deadline van een halfjaar
Lukt het je écht niet om iets weg te gooien? Stop het in een ‘misschien’-doos. Hierin verzamel je spullen waarvan je oprecht denkt ze in de toekomst te gaan gebruiken. Natuurlijk zit daar wel een tijdslimiet aan, want anders ben je over vijf jaar nog niet van je troep af. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat als je de spullen na een halfjaar nog niet uit de doos hebt gehaald, ze naar de kringloop gaan. Nadat je alles in de doos hebt gedaan, zet je ‘m op een plek uit het zicht, zodat je niet geforceerd (‘omdat het binnen een halfjaar moet’) spullen eruit zult pakken. 

Wat doe jij als je je huis echt goed onder handen wilt nemen?