De meest memorabele Nederlandse Olympische sportmomenten

Sport & gezondheid door Marleen_S

De Olympische Spelen in Sochi zijn in volle gang! Het gehijg van enthousiaste journalisten en de ene na de andere gouden plak: hoera! Deze Nederlandse Olympische sportmomenten van voorgaande jaren en nu geven ons weer moed.

 
Opdat wij nooit meer vergeten. Hulde aan Holland!
 
Epke 'hij staat' Zonderland
Heel Nederland was in complete extase. Epke Zonderland behaalde goud op de rekstok. En niet zomaar goud, nee, hij bewoog zich zo soepel en gemakkelijk dat hij een vlekkeloze oefening uitvoerde. En daarbij was het ook nog de moeilijkste oefening ooit. Waanzinnig knap en wanneer hij staat ("HIJ STAAT!") is het meer dan duidelijk: Epke is de grote winnaar.

fout in embed: media provider niet ondersteund

 
Sven Kramer: Verkeerde wissel
Nederland was in rouw. Erica Terpstra wist niet meer waar ze het zoeken moest en toen Sven Kramer zijn inmiddels beroemde dodemansrit had afgemaakt was de teleurstelling en woede van zijn gezicht goed af te lezen. Wat er misging? Zijn trainer maakte een kleine, maar fatale fout: hij stuurde Sven de verkeerde baan op. En dat betekent in schaatsland, tot ziens, bye bye, je bent gediskwalificeerd.

fout in embed: media provider niet ondersteund

 
Pieter van den Hoogenband
De reactie van ons Pietertje alleen al is goud waard. In 2004 zwom hij als een vis in het water en trok hij baantjes zoals hij ze nog nooit getrokken had (euh?). Zijn overweldigd enthousiasme zodra hij de rand aantikt, werkt aanstekelijk want je weet: dit was een prestatie om nooit meer te vergeten. Plus, hij was een hunk. Wie was er nou niet verliefd op hem als tiener?

fout in embed: media provider niet ondersteund

 
Gerard van Velde, 'de eeuwige vierde'
Het was het jaar van zijn comeback. Gerard van Velde kwam, zag en overwon. Hij was helemaal in vorm en dat bewees hij op de schaatsbaan. Voor iemand die altijd vierde werd (een ware vloek voor de schaatser), was het daarom extra feest toen hij een nieuw wereldrecord in de wacht sleepte.

fout in embed: media provider niet ondersteund

  
Judoka Anton Geesink
Hij won de eerste gouden medaille in de geschiedenis van het Olympisch judo. En dat is erg bijzonder, want in dat jaar was judo nog maar net officieel tot Olympische sport verklaard. En wij als Nederland veroverden gelijk de eerste gouden plak. EVER! Het filmpje kun je hier bekijken. 


 
De Nederlandse hockeydames
De Olympische Spelen in Peking draaiden uiteindelijk maar om één ding: de Nederlandse hockeydames. Ze verrasten iedereen toen ze het goud binnenhaalden. Vreugde, tranen en een brede glimlach die niet meer van hun gezichtjes kwam. En wij in Nederland vierden het mee: wat waren we trots!

fout in embed: media provider niet ondersteund

Olympische sportmomenten in Sochi
De Olympische Spelen komen bijna tot hun eind, maar man, wat was het een waardig spektakel om naar te kijken! Nederland won nog nooit zo veel medailles en de meesten zijn te danken aan ons schaatsteam. We staan niet voor niets - at the moment - tweede (!) op de medaillelijst. Wij. Zijn. Trots. En dat is echt een understatement.

Wüst: Eerste vrouwelijke schaatser met 6 (!) schaatsmedailles

Ireen Wüst is de eerste schaatsster in de Nederlandse schaatsgeschiedenis die zes medailles in haar carrière heeft binnengesleept. Deze eer deelt ze vanaf nu met recordhouder Rintje Ritsma. Zie je wel, women on top! Bekijk het fragment waar ze een gouden plak won dit jaar hier. Tune in vanaf minuut 42.27.
 


Eerste Olympisch goud voor Jorien ter Mors
In de laatste paar minuten van het volgende fragment zie je de razendsnelle race van Jorien ter Mors. En we kennen de feiten inmiddels: die eerste plek met een gouden plak als beloning was, bleef en is van haar. Bekijk hier het fragment vanaf minuut 36.38.
 

De drieduizendste van Koen Verweij 
Verliezen, dat overkomt de beste. Maar verliezen op drieduizendste van een seconde? Bij de Olympische Spelen zijn ze streng en het overkwam Koen Verweij. Bekijk het fragment hier. Vanaf minuut 51.32 zie je zijn race en hoe hij 'm op een lullige drieduizendste verloor. Alhoewel, een zilveren medaille heeft hij in ieder geval in da pocket. Het is alleen wel een beetje zuur. 
 

De gebroedertjes Mulder
Ineens waren ze daar: de gebroeders Mulder. De twee blonde kaaskoppen haalden het goud en het zilver binnen op de 500 meter en verrasten iedereen met hun prestaties. Een vol Nederlands podium, want ook het brons was voor ons. En dat rijmt. Bekijk hun fragment hier. Aan het eind van het fragmant schaatsen de broertjes Mulder. 
 

 
Welk Olympisch sportmoment is jou bijgebleven?