Meisje (19) overlijdt aan kanker na weigering uitstrijkje

Sport & gezondheid door Fleur

Je bent 19, hebt erg last van buikpijn en wilt een uitstrijkje. Dat krijg je niet, want de dokter zegt dat je te jong bent voor baarmoederhalskanker. Enkele maanden later overlijd je eraan. Het overkwam de Britse Sophie Jones.  

Ze was 19, stond volop in het leven en droeg iedereen een warm hart toe. “Dit had haar nooit mogen gebeuren”, vertelt de familie van de inmiddels overleden Sophie Jones aan DailyMail. Haar nabestaanden verloren Sophie aan baarmoederhalskanker. Een meisje van 19 met die vorm van kanker? Het kan, helaas. Sophie wist dat er iets mis wat met haar, maar dokters weigerden een uitstrijkje te maken, omdat ze naar hun zeggen te jong zou zijn voor eventuele baarmoederhalskanker. De dokters hadden het mis. Vreselijk mis.
 
Geweigerd
In februari 2013 klaagde Sophie over buikpijn. Ze ging naar de dokter en wilde graag een uitstrijkje, maar de arts gaf niet toe. Met 19 jaar zou er geen sprake van iets ernstigs als baarmoederhalskanker kunnen zijn, en daarom worden uitstrijkjes op die leeftijd nog niet aangeboden. Sophie kon dus zonder uitstrijkje weer naar huis, ook al voelde ze dat er écht iets mis was. Op basis van latere onderzoeken concludeerden dokters dat Sophie de ziekte van Crohn moest hebben. Tot er één dokter opstond en zei: “Nu gaan we je écht goed onderzoeken.” Toen was het al te laat. Sophie bleek baarmoederhalskanker te hebben en werd vanaf het moment van de diagnose, november 2013, steeds zieker. Op 15 maart 2014 stierf ze in het ziekenhuis. Sophie is overigens niet de enige die overleed aan baarmoederhalskanker doordat het te laat ontdekt werd. Ook de dokters van de Engelse Becky Ryder (24 toen ze klachten kreeg) en Mercedes Curnow (20 toen ze zich voor het eerst bij de dokter meldde), weigerden uitstrijkjes te maken.

Petitie

In de UK wordt vrouwen vanaf 25 jaar pas een uitstrijkje aangeboden, omdat baarmoederhalskanker onder die leeftijd zeldzaam is (in de laatste 10 jaar zijn 25 vrouwen onder de 25 ermee gediagnosticeerd). De moeder van Sophie, Peri Jones, vindt het belachelijk dat haar dochter geen uitstrijkje kreeg toen ze erom vroeg: “Het kan echt niet dat mensen een uitstrijkje wordt geweigerd als ze voelen dat er iets mis is. Je kent tenslotte je eigen lichaam het best. Iedereen zou in ieder geval de optie moeten krijgen een uitstrijkje te laten doen.” Om situaties als die van Sophie in het vervolg te voorkomen, is Peri samen met de rest van de familie een petitie gestart om de leeftijd voor een uitstrijkje te verlagen naar 16 jaar. Inmiddels hebben meer dan 100.000 mensen de petitie getekend.
 
Wat vind jij? Hoort de leeftijd waarop een uitstrijkje wordt gedaan, inderdaad verlaagd te worden? 
Beeld: DailyMail