Brood: bitch or besty?

Sport & gezondheid door Joriet
Het Nederlandse ontbijt is wereldwijd bekend: een broodje met hagelslag. De meesten van ons eten minstens één keer per dag brood; meestal tijdens de lunch. Nu hoor je steeds vaker dat brood slecht voor je zou zijn. Is dat zo en is zuurdesem- of speltbrood de oplossing?
 
Wat zit er eigenlijk in brood?
Om te kunnen beoordelen of iets goed of slecht voor je is, moet je weten wat erin zit. Brood wordt gemaakt van meel, water, gist, zout, suiker en vetstoffen. Dit zijn de ingrediënten voor basisbrood. Het brood dat je in de supermarkt koopt, heeft vaak meer ingrediënten. Die extra ingrediënten zorgen ervoor dat het brood langer goed blijft en ook langer ‘vers’ aanvoelt. Door er meer vet en suiker aan toe te voegen blijft het brood langer ‘mals’. Daarbij zijn suiker en vet smaakversterkers die veel mensen lekker vinden. En iets wat lekker is, verkoopt goed. 
 

Tarwe
Een van de hoofdingrediënten van brood is tarwe en daar wordt nu veel over gediscussieerd. Is het nu goed of slecht voor je? Als je een glutenallergie hebt, is het antwoord simpel: tarwe is slecht. In andere gevallen is het verhaal wat ingewikkelder. De kiem van de tarwezemel bevat veel voedingswaarde. Het probleem is dat het meeste brood gebakken wordt met tarwemeel waar deze zemelen uit zijn gezeefd. Daarbij is de tarwe door de jaren heen zo ontwikkeld dat veel voedingstoffen die tarwe vroeger bezat, er nu niet meer inzitten. Dit heeft te maken met het feit dat deze ‘arme’ tarwe meer oplevert voor de boer. Dat komt omdat de plant de voedingsstoffen steekt in het laten groeien van zoveel mogelijk tarwezaadjes, in plaats van dat de plant de voedingsstoffen in één tarwezaadje stopt. 

Speltbrood 
Veel mensen zweren inmiddels bij speltbrood, maar waarom? Spelt is een soort tarwe dat nog niet is doorontwikkeld; het is gemaakt van 'ouderwets tarwe'. Daardoor zit er in een speltzaadje meer voedingsstoffen dan in een tarwezaadje. 
 

 
En zuurdesembrood dan?
Zuurdesem heeft niets te maken met het tarwe maar met het proces waarmee het deeg klaar wordt gemaakt. Zuurdesem is een manier van deeg klaarmaken die de oude Egyptenaren al gebruikten. Het deeg bestaat uit water en meel en wordt in een warme omgeving gelegd. Daardoor vermenigvuldigen de melkbacteriën in het meel zich en ontstaat er een soort zuur. Dit brood is wat knapperiger en malser dan het brood dat we kennen. Het is ook wat langer houdbaar.
 
Is brood nu goed of slecht?
Brood op zichzelf is niet slecht. Zeker brood dat gemaakt is door een echte bakker met goed meel, heeft veel voedingswaarde. In brood zit onder andere vitamine B, calcium, ijzer, fosfor, magnesium, zink en kalium. Het is minder verstandig om brood te eten als je niet zoveel beweegt. Brood is een koolhydratenbom. Als je deze energie niet verbrandt, dan slaat je lichaam die op. En die voedingsstoffen dan? Die zitten ook in koolhydraatarme voedingsmiddelen zoals noten, pitten en zaden. Dat zijn dan ook goede vervangers als je minder brood en koolhydraten wilt eten. 
 
Eten jullie veel brood of zijn jullie overgegaan op broodvervangers?