Stop met de neplach: onze hersenen herkennen dit direct!

Psyche & spiritualiteit door Kimberly

Ken je dat? Na een schaapachtige grap van je schoonmoeder pers je er met pijn en moeite een geforceerd tevens awkward grinnikje uit. Stop it! Ze zal het direct merken, want een fake lach wordt linea recta door onze hersenen herkend.
 
Mocht collega Frits van ICT deze dinsdagochtend wéér zo’n onnozele grap maken – die überhaupt niet grappig is en geen clou bevat – en je staat op het punt een geforceerd lachje eruit te persen, doe dan geen moeite en lach liever níet dan fake. Een neplach wordt namelijk direct herkend door onze hersenen, zo blijk uit recent onderzoek. 

 
Brullen, gieren, bulken, proesten
Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat onze hersenen een ander proces in werking stellen bij het horen van een niet-gemeende lach dan een oprechte brul, gier, bulk of proest. Ons brein stuurt dan een seintje naar het hersengedeelte wat emoties ontcijfert. Direct daarna gaan onze hersenen zich afvragen wáárom er nep wordt gelachen. Dit in tegenstelling tot een oprechte lach waarbij juist positieve emoties vrijkomen bij een ander, zo meldt DailyMail
 
Onderzoek
Om deze theorie te testen, liet psycholoog dr. Carolyn McGettigan, van de Royal Holloway Universiteit in London, een aantal vrijwilligers luisteren naar gelach op YouTube-filmpjes. Dit varieerde van comedyshows tot filmpjes van het Eurovisiesongfestival. Na de test moesten de proefpersonen aangeven welk filmpje ze grappig vonden. En wat bleek? Carolyn kon – na vergelijking met de reacties op de neplach – inderdaad het verschil zien tussen een niet-gemeend grinnikje en een échte, oprechte lach. 

Waarom het nog meer goed is om echt te lachen? Onderzoekers van een andere studie ontdekten dat lachen je immuunsysteem stimuleert met wel 40%. Dus een avondje bankhangen met een goeie romantische comedy is júist goed voor je gezondheid. Moeten we alleen wel de bak chips laten staan natuurlijk.
 
Wanneer waag jij je aan een neplach? En herken jij het ook direct als iemand nep lacht?