6 manieren waarop je kokosolie kunt gebruiken

Sport & gezondheid door Fleur
Kokosolie: sla een tijdschrift open of bezoek een website en er wordt over geschreven. Lyrisch zijn we erover. Niet zo gek, want het is een waar wondermiddel: met dit goedje kun je echt van alles. Wat precies? 6 voorbeelden. 

Het zit vol met vitamine A, D, E en K, bevat minder calorieën dan andere vetten en heeft tal van voordelen voor je gezondheid: kokosolie. Deze olie, gewonnen uit het geharde vruchtvlees van volgroeide kokosnoten, is razend populair. Dit geldt dan wel vooral voor de geurende olie, omdat de niet-ontgeurde olie toch bewerkt zou zijn, waarmee een deel van de gezondheidseffecten teniet zou zijn gedaan. Waar kokosolie allemaal wel niet goed voor is? Wij vertellen het je.
 

1. Bak-, braad- en frituurmiddel
Vergeet boter, bak en braad met (geurende) kokosolie! Het zit vol goede, verzadigde vetten, het is 100% natuurlijk en je lever breekt het makkelijk af. Kijk bij het kopen van de olie wel even kritisch naar de ingrediënten; de olie hoort niet bewerkt te zijn. 
 
2. Make-upreiniger
Altijd drie kwartier bezig om die waterproofmascara van je wimpers te boenen? Vanaf nu heb je daar nooit meer last van! Breng wat kokosolie op een watje aan, en ga daar voorzichtig mee over je ogen. Na een paar keer vegen is zelfs de meest hardnekkige mascara van je wimpers af. 
 
3. Acnemiddel
Acne: het is om gek van te worden. Maar heb je weleens kokosolie geprobeerd als natuurlijk middel tegen deze huidaandoening? Normaal gesproken zou je olie op de huid bij acne niet aanraden, maar bij kokosolie ligt dit anders. Het bestaat namelijk voor 50% uit laurinezuur, wat werkt tegen schimmels, virussen en bacteriën. Het zou dus ook de acnebacterie tegengaan. Daarnaast zit kokosolie bomvol vitamine E, en deze antioxidant helpt je huid herstellen en beschermen. Hierdoor zouden acnelittekens verminderd kunnen worden. 

4. Ontgifter

Kokosolie verjaagt niet alleen bacteriën op je huid, maar ook in je lichaam. Door iedere dag zo’n twintig minuten je mond te spoelen met een eetlepel kokosolie, zul je veel doen voor je lichaam. Je zou zo wittere tanden krijgen, de kwaliteit van je tandvlees verbeteren, meer energie krijgen, minder last hebben van allergieën en astma, een schonere huid krijgen en beter slapen. Het spoelen van je mond met olie wordt ook wel oil pulling genoemd, omdat het afvalstoffen uit het mondslijmvlies trekt. Dit verandert de olie in een witte substantie. Zo weet je ook of je klaar bent met je sessie bacteriën trekken: als je wat olie uitspuugt en het is wit, is het goed, is de olie nog doorzichtig, dan moet je nog even door met het pullen. Het is even wennen, zo’n hap olie die je door je mond laat zweven, maar als je volhoudt, word je beloond. Bovendien kun je tijdens het oil pullen gewoon andere dingen doen, zoals douchen en je aankleden. Let wel op: slik de olie niet door, en spoel na afloop je mond met lauw water. 
 
 
5. Haarmasker
Last van futloos, droog haar? Verwarm wat kokosolie tussen je handen om het te laten smelten en smeer je lokken er mee in. Zet vervolgens een badmuts op en loop zo een uurtje rond (wel binnenshuis, ja). Op die manier kan de olie er goed intrekken. Spoel je haar daarna goed uit onder de douche. Het resultaat? Een prachtige, glanzende coupe. 
 
6. Bodylotion
Voor wie zoekt naar iets hydraterends voor haar huid, of veel last heeft van droge plekjes: kokosolie is het antwoord. De olie is vet, waardoor je huid lekker zacht gehouden wordt, maar het trekt, zoals we eerder schreven, ook snel in. Ook als aftersun is kokosolie briljant: het herstelt niet alleen de vochtbalans van je huid, maar kalmeert je velletje ook. 

7. Lippenbalsem
Labello, move over! Kokosolie is uitermate geschikt voor een lekkere liptreatment: je lippen worden er lekker zacht van en kloofjes zijn, door de hydraterende werking van de olie, verleden tijd.

Waar gebruik jij kokosolie voor?