6 drankjes zonder toegevoegde suikers

Eten door Fleur
Je hebt zin in een gezond drankje, maar ja, water is ook maar water. Wat is nu én gezond én lekker? De volgende 6 drankjes zijn misschien wat voor je: ze bevatten geen toegevoegde suiker en zijn een feestje voor je smaakpapillen.
 
Water met fruit en kruiden
Ontzettend verfrissend en makkelijk te maken: water met fruit en kruiden. Men neme een fruitsoort en een kruid naar keuze, vult een kan water en doet daarna het fruit en het kruid erbij. Simpeler kan niet. Aan welk fruit of kruid je zoal kunt denken? Citroen en mint doen het goed, maar ook mint in combinatie met aardbei of grapefruit is een succes. Mint is trouwens misschien het eerste waar je aan denkt bij een kruid, maar tijm en basilicum (bijvoorbeeld) laten zich ook goed combineren.
 
Groene smoothie

Het is gezond en je kunt er zo veel van maken als je wilt: een groene smoothie. Maak je zelf een lekker groen sapje, dan ben je ervan verzekerd dat er geen suikers aan zijn toegevoegd. Bovendien zijn groene smoothies dikke vitaminebommen. Hup, die keuken in, dus! Groenten die supergeschikt zijn voor je smoothie? Je kunt beter vragen: welke niet? Of je nu kiest voor wortel, tomaat, paprika, boerenkool, bloemkool, courgette of spinazie, je bent gegarandeerd wat energie en vitamines rijker. Natuurlijk kun je de groenten, om een eventuele vieze smaak te verbloemen, mixen met fruit. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smoothie met boerenkool, banaan en blauwe bes? Kom maar door, vitamines en anti-oxidanten! 

 

Kokoswater

Het hydrateert als een malle en zit bomvol vitamines en mineralen: kokoswater. Dit water, dat afkomstig is uit een jonge kokosnoot, is een absolute dorstlesser. Ja, het is zo dat er suikers in zitten, maar die zijn van de kokosnoot zelf, al zijn er genoeg pakjes kokoswater te koop waar wel nog suikers aan zijn toegevoegd. Kijk dus in de (ecologische) supermarkt goed op de verpakking. Sommigen houden niet van de wat zurige smaak die kokoswater heeft en kiezen voor een variant met een smaakje. Kokoswater zelf is namelijk vrij naturel en smaakt, in tegenstelling tot kokosmelk, niet naar kokos. Mocht je voor een versie met een smaak gaan (ananas is favoriet van velen), hou er dan wel rekening mee dat er suikers aan zijn toegevoegd.

Groene of witte thee

Groene en witte thee: er zijn nog maar weinig mensen die het niet kennen. Logisch, want deze theesoorten doen wat voor je gezondheid. In beide soorten thee zitten namelijk polyfenolen (in witte thee nog meer dan in groene thee); chemische verbindingen die in planten voorkomen. Ze beschermen tegen vrije radicalen en werken ontstekingsremmend. Groene en witte thee zouden ook werken tegen hart- een vaatziekten (vanaf drie koppen per dag), stress en huidveroudering (veroorzaakt door vrije radicalen). Dus… is er nog een reden deze thee níét te drinken? Ben je toch niet zo'n fan van deze theesoorten, dan is heet water met wat gember ook gezond. Gember helpt je lichaam onder andere met het afvoeren van afvalstoffen en het beter verteren van voedsel. Daarnaast zit het vol antioxidanten.
 

Zelfgemaakte amandelmelk

Ideaal voor als je op zoek bent naar een vervanger voor melk, en je nog wel wat vitamine E kunt gebruiken: amandelmelk. En dan bij voorkeur zelfgemaakt, want dan weet je 100% zeker dat er geen suikers aan zijn toegevoegd. De melk maak je ook nog eens in een handomdraai. Voor 1 liter heb je ongeveer 220 gram amandelen (ongeroosterd en ongezout) nodig, 1 liter water, ½ theelepel vanille-extract, een beker en een pantykousje (ongebruikt). Laat de amandelen een nachtje weken in water; hierdoor zijn ze gemakkelijker te malen. Daarna doe je ze, met de liter water, in een blender, waardoor een wit, glad mengsel ontstaat. Doe nu een pantykousje om een smalle beker heen en giet de amandelmelk uit de blender. Het kousje dient als filter; hier blijft de amandelpulp in achter. Hieruit kun je nog meer amandelmelk knijpen, maar je kunt er ook voor kiezen de pulp te gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van amandelkoekjes. Bewaar de amandelmelk in een afsluitbare fles of pot in de koelkast. Hierin is hij tot vijf dagen houdbaar.

Zelfgemaakte ijsthee

Een fijne, zomerse verfrisser is toch wel ijsthee. Nu kun je het in een pak kopen, maar zelf maken is veel leuker én gezonder (mits je er geen suiker bij kiepert). Bovendien is het enorm simpel. Maak een liter thee met je favoriete theesmaak en laat de thee een paar minuten trekken. Om de thee meer smaak te geven, kun je er nog wat vruchten (zoals citroen) bij doen. Hou je van een wat zoeter drankje, voeg dan een natuurlijke zoetmaker toe, zoals stevia. Laat de thee vervolgens afkoelen in de koelkast en doe er, als je het drankje serveert, wat ijsklontjes bij. DrinkZe!

Welke drankjes zonder toegevoegde suiker drink jij altijd?