Hilarisch of zorgwekkend: de nieuwe vrouwenkwaal porexia

Lichaam door Kimberly

Wij vrouwen hebben met een hoop kwalen te dealen. Een sinaasappelhuidje, hangjetsers, hielkloven, kipfilets en ga zo maar door. Maar er is nog een kwestie waar wij vrouwen ons zorgen over maken: onze poriegrootte, oftewel: porexia. 

Bijna de helft van de vrouwen is ervan overtuigd dat ze te grote poriën zou hebben. Rimpels een big deal? Nee hoor, een op de drie vrouwen maakt zich meer zorgen om haar poriegrootte - die we vervolgens volplamuren met goeddekkende foundation. 23% skipt liever alcoholische drankjes in ruil voor kleinere poriën, 17% zou Facebook en andere social media afschaffen, en 11% laat gerust haar scheermes vallen in ruil voor minder zichtbare poriën, zo blijkt uit een recent onderzoek door L’Oreal Paris onder meer dan 2000 vrouwen.



Porexia 

De boosdoeners van grote poriën? Puistjes en de zon, maar ook genetica, vuil, olie en dode huidcellen spelen een grote rol. De obsessie voor de poriegrootte is bij sommige vrouwen zo groot, dat dermatologen het de naam – hou je vast – porexia hebben gegeven.

Deze obsessie begint bij veel dames al vroeg. Volgens deze dermatologen beginnen de poriezorgen op een leeftijd tussen de 15 en 22. Dus een selfie? No way. Eén op de tien vrouwen is zich zo bewust van haar kleine kraters dat ze zelfs een - ja, ja - selfie heeft vermeden. Indien men dat toch doet, gebruikt 19% een filter (over filter) om haar gêne te verbergen, zo meldt DailyMail



Korte duur 

Dr. Debra Jaliman, woordvoerster van het onderzoek, zegt: “Producten die stoffen als vitamine A bevatten zorgen voor kleinere poriën, maar slechts van korte duur." Ook voorgeschreven medicijnen zouden slechts een tijdelijke werking hebben, echter een laserbehandeling zou wel permanent kunnen helpen. Ook zegt ze: "No worries ladies: een grote meerderheid van de mannen geeft toe onze huge poriegrootte nog nooit te hebben gezien." Fieuw...
 
Deal jij met dit vrouwenkwaaltje?