#LikeAGirl: advertentie opent je ogen over vooroordelen meisjes

De maatschappij door Marleen_S

 
Sinds wanneer is het een belediging om iets te doen ‘als een meisje’? Uhm, sinds altijd? Meisjes kunnen niet gooien, niet hard rennen en al helemaal niet vechten. Maar daar denken de volgende jonge meisjes heel anders over.
 
Het is het stereotypebeeld dat we hebben van meisjes. We slaan met slappe handjes en denken tijdens een rondje rennen alleen maar aan ons haar. Vooroordeel of niet, als je wordt gevraagd om iets ‘als een meisje’ te doen, schijnen we massaal als een pudding in elkaar te zakken en weinig moeite te doen om te laten zien wat we kunnen.
 
Althans, dat blijkt uit een sociaal experiment van Research Now in samenwerking met maandverbandgigant Always. Voordat we uitleggen wat er precies uit het onderzoek komt rollen, bekijk eerst deze eyeopener van een advertentie.
 

fout in embed: media provider niet ondersteund

 
Niet geboren met vooroordelen
Wat deze geweldige advertentie bewijst? Dat we niet geboren zijn met vooroordelen over meisjes. Waar de oudere jongens en meisjes als een zoutzak de acties uitvoeren die ze door de cameracrew worden voorgelegd, geven de jonkies alles wat ze in huis hebben. Wat het betekent, om iets like a girl te doen volgens een 6-jarig meisje? “Het betekent, ren zo snel als je kan.”
 
Het jonge moppie heeft natuurlijk helemaal gelijk. Dat je iets als een meisje zou moeten doen, betekent niet dat dit anders zou moeten zijn, dan wanneer je iets als een jongen doet. Een logische gedachte, maar dit idee blijkt bij meisjes sterk te veranderen wanneer ze in de puberteit komen, aldus Huffington Post.


Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het zelfvertrouwen van meisjes rond hun tienerjaren op een laag pitje komt te staan. Op zich niet een heel vreemd verschijnsel, maar daardoor krijgen meisjes wel een heel ander zelfbeeld dan hun kleuter-ik. De onderzoekers leggen uit dat hierdoor een sterk verschil bestaat tussen wat jonge en oudere meisjes denken over wat het inhoudt om iets 'als een meisje' te doen. En zo komt het dat deze uitdrukking eigenlijk langzaam maar zeker een belediging wordt naarmate we ouder worden.
 
Ja, ik bén een meisje
Een wat ouder meisje slaat aan het einde van de advertentie gelukkig de spijker perfect op z’n kop: “Ja, ik sla als een meisje, ik huil als een meisje en ik sta ’s ochtends op als een meisje, want ik bén een meisje. En dat is niet iets waar me voor zou moeten schamen.” Dus als we voortaan iets ‘als een meisje’ moeten doen? Dan geven we de volle 100% van wat we kunnen.

Filmaakster Lauren Greenfield vertelt over de video: "Als de woorden like a girl iets slechts betekenen, haalt het gelijk de wilskracht uit meisjes weg." En daarom wil Lauren met het initiatief #LikeAGirl vrouwen over de hele wereld vragen om met elkaar een andere betekenis aan de woorden 'like a girl' te geven. Dus, laten we die hashtag maar flink gebruiken op social media. Wat zou jij #LikeAGirl doen?

Als jou werd gevraagd iets als een meisje te doen, wat zou jij dan doen?