Wat te doen tegen vliegangst

Reizen door Marleen_S
Je ziet ze vliegen. Letterlijk, want geen haar op je hoofd die eraan denkt om ook maar een stap in een vliegtuig te zetten. Jij blijft liever met beide benen op de grond. Beetje last van vliegangst? Deze tips gaan je helpen.

 
Je hebt al genoeg tenenkrommende, spannende films gezien die je er vanaf minuut één van hebben overtuigd dat jij never nooit niet de lucht ingaat. Je krijgt al spontaan zuurstoftekort bij het idee dat de luchtdruk in zo’n bakbeest wegvalt en je mondkapje het niet doet. Nee, jou niet gezien.
 
Hoe je van je vliegangst afkomt? Ik – Marleen – heb zelf vliegangst gehad en ik heb het met behulp van deze tips eindelijk onder controle. Gaat jou dus ook hartstikke lukken!

Turbulentie

Je hebt er vast al weleens van gehoord, turbulentie. Het moment waarop het vliegtuig begint te schuddebuiken door de wind en het weer, is zelfs voor de meest ervaren vlieger niet zo relaxed. Kun je nagaan als je nog nooit gevlogen hebt. Je kunt er helaas niets tegen doen. Zie het zo: op de weg rij je ook weleens over hobbels en drempels. Dat gebeurt bij turbulentie eigenlijk ook, maar dan in de lucht. Beweeg mee op de schokken en probeer niet te verstijven. Bedenk ook het volgende: een piloot heeft wel vaker te maken met turbulentie en het gaat vaak snel weer voorbij.


Lange vluchten

Simpel, begin er (nog) niet aan. Als je echt last hebt van vliegangst, probeer dan eerst een keer een vlucht naar Parijs of Londen. Je bent maar een uurtje van de grond en voor je het weet, is het alweer voorbij. Ben je er klaar voor om vier uur in het vliegtuig te zitten naar Bulgarije? Houd er dan rekening mee dat je een directe vlucht boekt. Overstappen is geen pretje als je bij de eerste vlucht al drie kalmeringspillen moet slikken om überhaupt door de gate te kunnen.
 
Een paniekaanval
Drink de avond voordat je vliegt geen alcohol. Een zoet wijntje lijkt je te kunnen kalmeren, maar de volgende ochtend zit de alcohol nog steeds in je bloed, waardoor je onrustig kunt gaan worden. Probeer ook dranken als koffie en Red Bulletjes te vermijden. Door de cafeïne raak je nogal opgefokt, wat niet bevorderlijk is voor je hoge stressgehalte. Schaf liever een speciaal reisbandje aan van de ANWB of scoor wat reispilletjes tegen de misselijkheid om helemaal kalm het vliegtuig in te gaan.
 

Licht het cabinepersoneel in
Wat niet weet, wat niet deert, maar in het geval van vliegangst maak je het jezelf alleen maar moeilijker als je het personeel niet inlicht over je angst. Nu hoeven ze niet een uitgebreide, psychologische geschiedenis aan te horen, maar neem een stewardess apart en vertel over je angst. Zij kan je geruststellen en extra aandacht geven tijdens de vlucht als het nodig is. Ook kan ze ingrijpen, mocht je een paniekaanval krijgen.

Zoek afleiding

Nou heb je met je zitplaats van één bij één niet veel de ruimte om fysiek afleiding te zoeken. Probeer genoeg om handen te hebben wat je zittend kunt doen, zoals een lekker dik boek lezen, die ene aflevering van je favo serie kijken of je lievelingschocola eten, waar je helemaal in op kunt gaan.

Zoek de juiste plek

Ga niet bij de nooduitgangen zitten, maar juist voorin. Als er turbulentie is tijdens de vlucht, is dit bij de voorste stoelen het minst te voelen. En je zit lekker dicht bij het personeel, dat je gelijk kan helpen als er iets is. Probeer zitplaatsen bij de nooduitgangen te vermijden, want dan krijg je na een bangmakende instructie ook nog eens de taak de nooddeur te openen in het geval van een crash. Gaat je niet helpen ontspannen, echt niet.
 
Kijk geen tv
Programma’s over vermiste vliegtuigen of een Boeing 747 die ter pletter valt, je wordt er niet vrolijk van. Zet de tv uit of zap weg zodra er ook maar één nieuwsbericht over een vliegtuig-gerelateerd onderwerp voorbij komt. Kennis over hoe een vliegtuig werkt en hoe zo’n ding eruitziet, is nooit verkeerd, maar laat je niet onnodig bang maken.
 


Mediteer

Begin een paar dagen voordat je weggaat met mediteren. Zo leer je op eigen kracht je lichaam tot rust te brengen als je in paniek raakt. Helemaal verstandig is om op tijd je vlucht te boeken, het liefst een maand van tevoren, zodat je langzaam kunt wennen aan het idee dat je gaat vliegen. Plan eventueel een paar gesprekjes met een psycholoog in, zodat je helemaal voorbereid op reis kunt.
 
Neem zelf vliegles
Als je in één klap van je vliegangst afwilt, neem dan zelf vliegles. Dood- en doodeng natuurlijk, maar er zit een instructeur naast je die je op weg helpt. Plus, zo voel je zelf hoe het is om een vliegtuig onder controle hebben en hoe het is om aan het roer te zitten tijdens het vliegen. Dan is het alleen maar zitten in een vliegtuig een peulenschil.
 
Eerste keer vliegen gelukt?
Ga daarna zo veel mogelijk vliegen. Dan is de kans dat de angst terugkomt minder groot en ga je het op den duur zelfs leuk vinden. Hier spreekt een ervaren vlieger inmiddels.
 
Heb jij last van vliegangst (gehad)?