Cellulite: wat doe je eraan?

Lichaam door Esmee Noelle
Cellulite, sinaasappelhuid, putjes: iedere vrouw weet wat ik nu bedoel. Er is een lucky 10% die er geen enkele last van heeft, maar het overgrote deel van de vrouwen is iets minder gelukkig. Maar valt er wat aan te doen?
 
Het eerste grote misverstand over cellulite is de naam; veel mensen noemen het cellulit-is, maar dat is een bacteriële aandoening van de huid. Het is dus zonder -is. Niet onbelangrijk! Een ander groot misverstand is dat je alleen cellulite krijgt bij overgewicht: no no. Ook met maatje mini kun je last hebben van de hobbels op je billen en/of bovenbenen. Huh? Ja echt! Cellulite ontstaat door verkeerde voeding in combinatie met te weinig spiermassa. Hiermee geef ik stiekem eigenlijk ook direct het antwoord op hoe je ervanaf komt, maar eerst meer over die putjes.
 
 
Waarom hebben wij nou weer wél dit ongemak en blijven mannen er vaak van bespaard? Vrouwen hebben een elastischer bindweefsel, omdat onze huid rekbaarder moet zijn voor de veranderingen in ons lichaam (zoals curves en zwangerschap). Wanneer de spankracht van de elastische vezels afneemt (dit kan door slechte voeding, weinig beweging of door hormonen), neemt het vet toe en wordt dit gegroepeerd door het bindweefsel wat daar zit. Niet charmant, maar er valt wat aan te doen!
 
Geen dieet

Nee, we gaan niet direct op dieet. Eigenlijk juist niet. Wel mag je je voedingsschema aanpassen, maar blijf voldoende eten. Bij een (crash)dieet (en een dieet is eigenlijk altijd crashen) verliest je huid elasticiteit en heb je vaak een tekort aan eiwitten, waardoor de vethobbeltjes beter zichtbaar zijn. Kies dus voor veel groenten, een klein handje koolhydraten (speltpasta bijvoorbeeld) en eiwitten.

Spiermassa

Sta je al klaar met je hardloopschoenen? Doe maar weer uit. Om van cellulite af te komen, is het belangrijk dat je je spiermassa vergroot. Natuurlijk kun je met cardio wat extra vet verbranden, maar om echt spiermassa te kweken, zul je oefeningen moeten doen met (je lichaams)gewicht.


Paffen

Wanneer je rookt, verstoor je de vorming van je bindweefsel en verslechtert de doorbloeding. Ben je nog flink aan het paffen? Dan is dit een héél goede reden om te stoppen!

Hormonen

Heb je alles al geprobeerd, maar wil de sinaasappelhuid lekker blijven? Kijk dan eens naar je anticonceptie. Door hormonen kan cellulite verergeren. Had je het voor de pil ook of ben je veranderd van anticonceptiemiddel? Dan kun je hieraan wellicht iets veranderen.

Smeren dan?
En de crèmes? Die schijnen zeker verschil te maken, maar dan moet je wel blijven smeren. Zodra je stopt, stopt de werking hiervan ook.

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!
 
Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 
 
Esmée (25) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl