Te zwaar? Dat komt níét omdat we te veel eten!

Lichaam door Kimberly
Zucht. Puf. Steun. Zit je wéér aan een Milka-reep. En dat terwijl je over een week met je kadetten in het Italiaanse zand ligt. Geen probleem! Eet gerust verder, want onze kilo's liggen niet aan wat we eten. Huh?  
 
In de hele westerse wereld neemt zwaarlijvigheid toe. Mocht je denken dat die liters Nutella, kilo's koeken en overload aan aardappelen de boosdoeners zijn, dan heb je het mis. Het komt omdat we liever met onze billen op de Klippan, dan op de hometrainer zitten! Uit een studie van Stanford Medical School bleek namelijk dat we te veel zitten en te weinig bewegen, waardoor overgewicht en obesitas vaker voorkomen dan zo'n 25 jaar geleden, zo meldt de Los Angeles Times. Ze ontdekten dat de dagelijkse inname van calorieën niet sterk veranderde, maar juist het aantal mensen dat zich liever níét – in zijn vrije tijd – in een neon Nike-outfit hijst, flink steeg. Bij vrouwen ging het om een stijging van 19% naar 52% en bij mannen was dit van 11% naar 43%. Wow!

 
Weinig beweging 
"De meeste mensen fietsen of lopen niet naar hun werk", zeggen de onderzoekers, "en de meesten hebben geen baan die fysieke activiteit vereist. We beweren niet dat calorieën geen rol spelen, maar het gebrek aan lichaamsbeweging speelt meer mee bij zwaarlijvigheid." En eerlijk is eerlijk: we hebben wél een OV-chipkaart in onze portemonnees, maar die fietssleutel laten we liever aan het sleutelrek hangen. En sporten? Mwah... Dat doen we morgen wel.
 
 
Wat nu? 
Okay. What to do? Volgens directeur Tim Lobstein van de World Obesity Foundation zijn die witte pestopanini's, chocoladecroissants en salamipizza's niet helemaal vrij van schuld. Hij beweert dat we onze eetgewoonten moeten aanpassen op ons 'zitgedrag'. "Het is mogelijk om door middel van hoeveelheid voeding je schaarse lichaamsbeweging te compenseren", zegt hij in The Guardian. "Maar dat is niet makkelijk. De boodschap blijft dus: schrap een aantal calorieën tot je een gezond evenwicht tussen calorieën en beweging bereikt." 
 
Wij zittende Ze's schuiven gerust nog een mergpijp naar binnen, hoor! En oké. Vanaf mórgen kauwen we dan écht voortaan op wortelen. 

Hoe zit het met jouw lichaamsbeweging? Sport je voldoende?