Dingen die we niet aan de zomer zullen missen

Vrije tijd door Fleur
We snakken er minstens acht maanden per jaar naar: summer time! Lekker weer, ijsjes, rokjes... Toch is het niet allemaal strandgeur en zonneschijn. Zeven dingen die we met gemak aan de zomer kunnen missen.

Nee, we willen niet zeuren en ja, negen van de tien keer zijn we heus blij met wat voor velen hét seizoen van het jaar is. Maar de zomer kent ook echt wel wat mindere kanten. Wil je ze niet horen? Wacht maar tot je winterdip. Daar gaan we...
 


Muggen
Le God, wat zijn ze irritant, onnodig en agressiefmakend: muggen. Iedere zwoele zomeravond kruipen we weer in onze bedstee met de hoop voor één nachtje ongeschonden te blijven. En die hoop wordt na vijf minuten het licht uit te hebben, uit ons lijf gezogen. Het begint met wat gezoem. Hoor ik het nou goed?, denk je nog, maar ja: je hoort het goed. Ondanks die twintig magnetische horren voor je raam, de citronellaband om je polsen en enkels en die lagen DEET op je poriën. Herfst, waar blijf je?
 
Zweetreet
Iedere januari bid je zo’n drie keer per dag voor een zonnestraal, maar daar heb je ’s zomers alweer spijt van. Heb je net een schone bermuda aangetrokken, kun je ‘m na drie passen buiten zeiknat van je kont trekken. Die nieuwe neonstring verkleurt spontaan van al dat zweet tussen je bilnaad en mascara opdoen en ophóuden is even lastig als het voorkomen van oksels die zo klotsen dat ze een eigen concert kunnen geven. Echt, we kunnen het met een paar graden minder ook wel af. 

Werken met heerlijk weer
Terwijl iedereen Facebook-updates plaatst van bruine buiken en cocktails met een alcoholgehalte waar je lekker van gaat zingen, draai jij de reiskosten van Marcel (Detachering) uit. Fijn, werken terwijl iedereen om je heen zich met slippers en liters zonnebrandcrème naar het strand haast. En zijn je vrienden daar niet, dan laten ze geen kans aan zich voorbijgaan om zich te laten kieken op een festival in een zonovergoten, hippe stad. Wacht maar. Je pakt ze met je melkflessen allemaal terug als je die supergoedkope last minute boekt. In oktober.
 

Tortelduifjes
De perfecte tijd om verliefd te worden? Als het zonnetje volop schijnt. En dat gebeurt toch het meest in de zomer. Beetje jammer als je dan op je bankje in het park moet toekijken hoe iedereen aan het tongen is op z’n picknickkleed, terwijl jij niemand hebt om je Calippo mee te delen. En wil je daarover ’s avonds met een cocktail gaan klagen tegen je vriendin, blijkt dat ze met haar Tibetaanse vakantielover op een tandem door Volendam scheurt. Laat maar, je downloadt Bridget Jones wel weer.

Mislukte parkdagen

Lig je net lekker met je plooirok en een ranja in het parkgras, klinkt er opeens een luid gezoem in je oor. Een wesp. Net als je hem met je roddelblad voor z’n vleugels slaat, komt zijn vriendje aangevlogen, gevolgd door een kolonie mieren waar een egel een moord voor zou doen. Met bulten, rode uitslag en een wespensteek waar je bijna out van gaat, ga je op huis aan, wat je overigens niet bereikt zonder onderweg in een zwerm fruitvliegjes te happen.


Kampeerweekend
Het is weer lekker weer en dat betekent dat het weer tijd is voor het jaarlijkse familiekampeerweekend in Scharnegoutum. Met je ouders, twee zusjes, broertje, ooms, tantes, nichten, neven en hun mannen, vrouwen, vrienden en vriendinnen rijden jullie in een colonne en met 58 tentstokken naar Friesland. Op de camping aangekomen blijkt je broertje nog steeds allergisch voor pollen en krijgen je neef en zijn vriendin zo’n gigantische ruzie dat boer Jelle van het dorp ernaast met zijn tractor op hen afrijdt om de boel stil te krijgen. Je tante is nergens te vinden, want die is met je oom meteen op zoek gegaan naar een tetanusprik – iets met een bijt van een geit. Alles is familie bestaat echt alleen op het scherm – in ieder geval dit seizoen.

Naar buiten moeten
Jouw favoriete bezigheid? Lekker met een dik boek, een deken en een stuk of acht geurkaarsen om je heen op de bank zitten. Maar je vrienden verklaren je voor gek als je zegt dat je in plaats van op het terras op je tweezits gaat zitten. “Doe normaal, het is súperlekker weer, daar moet je van genieten!” En dus trek je je sleehakken en blaarpleistertjes maar weer uit de kast om richting een stikvol terras te gaan, terwijl je je voorneemt voortaan schijt aan iedereen te hebben. En het jaar erop doe je hetzelfde, en het jaar daarop weer, en…

Wat kan jij missen als kiespijn aan de zomer?