De 10 gezondste voedingsproducten

Eten door Ze.nl
Kort geleden betoogde ik dat we voeding moeten waarderen om nutriënten, niet om de calorieën die erin zitten. Ik blijk niet de enige te zijn die voedingsstoffen belangrijk vindt - altijd leuk om te ontdekken.

Onderzoekers van de William Paterson Universiteit in New Jersey onderzochten welke soorten groenten en fruit de meeste essentiële voedingsstoffen bevatten, en dat onderzoek haalde deze zomer de Washington Post. Het leuke aan zo’n lijst is dat er een product is dat bovenaan komt te staan, en dat is dan zo’n beetje het allergezondste product dat er bestaat. Weet je wat er bovenaan staat? Drie keer raden?
 
Nee, het is geen chiazaadje. Nee, ook geen boerenkool.
 
Het is… waterkers!
 
Nu niet meteen allemaal de markt of buurtsuper rennen om waterkers te kopen, eerst even luisteren waaróm dit bovenaan de lijst staat. En lezen wat er op nummer 2 tot 10 van deze lijst met meest gezonde producten staat.
 

Essentiële voedingsstoffen
Het is natuurlijk goed om te weten waarop de onderzoekers hun lijst baseren. Ze identificeerden 17 essentiële voedingsstoffen die over het algemeen als belangrijk worden gezien voor de gezondheid van de mens. Hieronder vallen bijvoorbeeld vezels, kalium, eiwitten, calcium, foliumzuur, vitamine B12, vitamine A en vitamine D. De onderzoekers gingen uit van een consumptie van 100 gram van elk product en keken alleen naar essentiële nutriënten waarvan echt uit onderzoek is gebleken dat die bijdragen aan de gezondheid. Vruchten als bessen scoren relatief laag in het onderzoek, omdat die met name veel fytochamicaliën en anti-oxidanten bevatten - stoffen waarvan (nog) niet wetenschappelijk is aangetoond dat ze essentiële voedingsstoffen zijn waar we niet zonder kunnen.
 
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen. De top 10:
 
 
1. Waterkers (100)
2. Chinese kool (92)
3. Snijbiet (89)
4. Loof van bietjes (dus bladeren van een bietenplant) (87)
5. Spinazie (86)
6. Witlof (73)
7. Bladsla (71)
8. Peterselie (66)
9. Romaine sla (63)
10. Bladkool (in het Engels: collard green, een variant van boerenkool die in Nederland niet gangbaar is) (62)
 
Opvallend genoeg komt fruit pas veel lager voor op de lijst. Paprika, pompoen, tomaat en citroen scoren het best, maar met scores die liggen tussen de 40 en 18 is hun resultaat wel iets minder dan de top 10.
 
En nu?
Alle groenten en fruit die niet in deze top 10 voorkomen hoef je natuurlijk niet af te schrijven. Zie dit lijstje eerder als een uitdaging om nieuwe dingen te proberen. Maak eens een salade met chinese kool, soep van romaine sla, of een wrap van bladsla. Wat ga jij proberen?

Dit artikel is geschreven door Claartje van Foodness.nl. Wil je meer lezen over gezond en lekker eten? Check dan de site. Wil je recepten met bovenstaande ingrediënten scoren? Zie hier pasta met spinazie en boerenkool, chinese koolsalade of een wrap van bladsla.