Recept: Supermakkelijk volkorenbrood met boekweitmeel

Eten door Sabine

We willen best wel een keer wat bakken, maar deeg dat je úren lang moet kneden en dat vervolgens úren lang moet rijzen, daar houden we niet zo van. Daarom zijn we helemaal weg van dit simpele recept om volkorenbrood te maken. 
 
Wat heb je nodig?
(Voor een heel brood)
  • 200 gr. boekweitmeel 
  • 200 gr. volkorenmeel
  • 400 ml. lauwwarm water
  • 14 gr. gist
  • 1 tl. honing
  • 4 tl. pompoenpitten 
  • 1 tl. zout
     

Hoe maak je het? 
  1. Roer de gist, honing en het lauwwarme water door elkaar. Gist heeft suiker nodig om geactiveerd te worden, vandaar de honing. Laat het mengsel vervolgens een paar minuten staan. Als het goed is, gaat het mengsel een beetje schuimen.
  2. Doe het boekweitmeel en volkorenmeel in een ruime kom, voeg het zout toe en voeg ook het gistwater toe. Roer het mengsel door tot het een stevig nat deeg is. Meng twee eetlepels van de pompoenpitten (of andere pitten naar smaak) door het deeg.
  3. Giet het deeg in een cakevorm die je van tevoren even invet met olijfolie. Vul de vorm maar tot 1/3 van de hoogte, want het deeg gaat nog behoorlijk rijzen. Strooi de overgebleven zaden erover.
  4. Bedek de cakevorm met een schone, ietwat vochtige theedoek en zet het brood op een warme plek, bijvoorbeeld bij de kachel, en laat het 30 minuten staan. Verwarm de oven vast voor op 220 graden.
  5. Bak het brood als het gerezen is in 45 minuten gaar. Haal het brood na 30 minuten vast uit de cakevorm en bak het nog 15 minuten zonder vorm. Zo krijg je lekker knapperige korstjes.  
     
fout in embed: media provider niet ondersteund

Wil je geen video missen? Abonneer je dan op YouTube op het Foodness-videokanaalBekijk ook hoe je bakjes van chocolade kunt maken.