Geen quinoakut meer

Eten door Esmee Noelle
Het is quinoa voor en quinoa na. Lunchtenten die het op de kaart hebben, vriendinnen die het je voorschotelen en lovers die er nieuwsgierig naar vragen. Of je het nu wil of niet: om quinoa kun je nu niet meer heen. Maar misschien kun je dat toch beter wel doen...
 
Doordat quinoa (spreek uit als kienwa) geen graansoort is en de korrels ook nog eens glutenvrij zijn, is het de ideale trend van dit moment. De korrels zijn eiwitrijk, bevatten vitamines en kunnen prima pasta en rijst vervangen. Maar wanneer iets een trend wordt, is er ook heel veel vraag naar. En dat zorgde voor wereldwijde problemen. Met als gevolg lege quinoaschappen, flinke prijsstijgingen en Zuid-Amerikaanse bevolkingsgroepen met tekorten.
 

Babyquinoa
En waar een probleem is, moet een oplossing komen. Daarom is er nu canihua (spreek uit als: kaniwa), ook wel babyquinoa genoemd. Deze kleinere korrel is wel degelijk graan, maar is van nature glutenvrij. De korrel groeit in de gebergten van Peru en Bolivia en bevat ook nog eens een hoger percentage eiwitten, voedingsvezels en mineralen.
 
Je kunt canihua (even wennen!) net als quinoa gebruiken als vervanger voor rijst of pasta, maar het is ook erg lekker door soep en in repen. De prijs is best pittig: rond de zes euro voor 500 gram, maar dan heb je biologische canihua.

Quinoakutten
Nog even leuk om te delen: ik eet al een aantal jaar quinoa en behoor ook absoluut tot de mensen waar deze columnist het over heeft, maar wat heb ik gelachen om de quinoakutten-column! Lees hem hier even terug.
 
Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!
 
Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 
 
Esmée (25) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl