Beauty / Lichaam
Lichaam

83% van de vrouwen is ontevreden over uiterlijk

Ken je dat? Dat je quasi nonchalant in elk raamwerk je spiegelbeeld checkt? Uit onderzoek van tv-zender TLC en ons zusje Vrouwen.nl is gebleken dat de meest voorkomende obsessie onder vrouwen, een obsessie voor ‘eten en/of gewicht’ is. 
 
Waarom we onszelf non-stop checken? Omdat een grote meerderheid van de Nederlandse vrouwen geen positief zelfbeeld heeft. Maar liefst 30% van de ondervraagde vrouwen vindt zichzelf veel te dik en nog eens 50% vindt zichzelf een beetje te dik. Slechts een schamele 15% van de vrouwen vindt zichzelf precies goed zoals ze is. En zeg eens: zou jij jezelf mooier vinden als je vijf kilo lichter was? Bijna twee derde van alle vrouwen gaf een 'dikke' ‘ja’ als antwoord op deze vraag. 
 

Obsessie voor uiterlijk en gewicht
Dat veel vrouwen een obsessie voor uiterlijk en gewicht hebben blijkt ook uit het aantal keren dat ze op de weegschaal staan. Even eerlijk: hoe vaak doe jij het? Een derde van de vrouwen doet dat één keer per week of vaker. 9% staat zelfs elke dag of nóg vaker op de weegschaal. Hoofdredacteur Claartje Schröder van Vrouwen.nl herkent dat beeld: “Vrouwen zijn ontzettend streng voor zichzelf en voor elkaar. Ze weten heus wel dat het schoonheidsideaal van superslanke en bovenmenselijk mooie sterren en modellen niet haalbaar is, maar toch willen ze er het liefst zo uitzien. Ook al zeggen ze dat het niet zo is; blijkbaar is bijna elke vrouw ontevreden over bepaalde delen van zichzelf.”
 
Gezond eten 
Uit het onderzoek blijkt eveneens dat gezond eten voor veel vrouwen een belangrijke rol in hun leven speelt, een gedeelte gaat hier zelfs obsessief mee om. Zo bereidt bijna een derde van de vrouwen het liefst al het eten dat zij eet zelf klaar, zodat ze precies weet wat er in zit. Check jij geregeld de productetiketten? Dan behoor ook jij tot een kwart van de vrouwen die dit doet om te weten wat er exact in een product zit. Daarnaast heeft 15% de hele dag spijt wanneer zij iets eet wat ongezond is. Akelig herkenbaar?  

 
Morgen weer een dag
Er is zelfs een groep vrouwen die in de stress schiet wanneer zij een dag niet gezond eet. Zo geeft 6% van de vrouwen aan zich meteen dik te voelen na één dag niet gezond eten en deze groep verplicht zichzelf dan ook direct naar de sportschool te gaan. 3% van de vrouwen raakt ook écht in paniek en eet vervolgens extra gezond voedsel. 
 
Tegenover de groep vrouwen die erg bezig is met gezond eten is er ook een groep van 37% die aangeeft vooral te eten wat zij lekker vindt, dat vindt zij belangrijker dan dat het gezond is. 22% geeft aan hier ook eigenlijk nooit bewust bij na te denken en nog eens 59% denkt dan ‘morgen weer een dag’. Goh, weer zo’n herkenbare quote! Maar wij zijn benieuwd naar jou… 
 
… ben jij tevreden over je uiterlijk? Of herken jij je eerder in het weegschaalissue en het obsessief bezig zijn met eten, gewicht en sporten?