25% van de jongeren heeft zichzelf weleens expres verwond

Sport & gezondheid door Sabine
 
De een werkt een reep chocola naar binnen en de ander neemt een lekker bad om te ontstressen, maar dit werkt niet voor iedereen. Het blijkt dat 1 op de 4 jongeren zichzelf weleens opzettelijk heeft verwond om met stress om te gaan. 
 
We hebben allemaal weleens dagen, weken of zelfs maanden gehad waarop we de stress amper aankonden. Stress van werk, studie of je relatie bijvoorbeeld. Om dit een beetje aan te kunnen, gaan wij stress-eten, sporten of proberen we met een glaasje wijn een beetje te ontspannen. Maar niet iedereen gaat op deze manier met stress om. Uit een onderzoek van Katholieke Universiteit Leuven blijkt dat 1 op de 4 jongeren zichzelf weleens opzettelijk heeft verwond. 

 
Waarom? 
Een gedeelte van de jongeren die zichzelf expres heeft verwond, doet dit om met stress om te gaan, maar dit is niet de enige reden. Het kan ook een manier zijn om met negatieve gevoelens om te gaan. Metro meldt dat het daarnaast ook wordt gedaan om aandacht te krijgen of om het gevoel te krijgen dat je de controle zelf in handen hebt.  
 
Het onderzoek werd gehouden onder zo’n 1000 Nederlandse en Vlaamse jongeren tussen de 12 en 19 jaar. 25% van hen gaf aan dat zij zichzelf weleens expres had verwond. Onder de verwondingen worden dingen als hoofdbonken, krassen, snijden, slaan en verbranden verstaan. “Dit zijn alarmerende, maar geen uitzonderlijke cijfers”, zegt psycholoog Glenn Kiekens van de Katholieke Universiteit over de uitkomst van het onderzoek. “Internationaal zien we gelijkaardige resultaten.” 

 
Verschil jongens en meiden 
Uit de resultaten blijkt dat meer dan de helft zichzelf voor het eerst heeft verwond tussen de leeftijd 12 en 15 jaar. “Het gedrag komt even vaak voor bij meisjes als bij jongens, maar de methoden verschillen wel”, vertelt Glenn. Meisjes kiezen ervoor om zichzelf te krassen of te snijden, terwijl jongens vaak gaan voor het hoofdbonken.  
 
Heb jij jezelf weleens verwond als puber?