Duurzamer eten: zo doe je dat!

Eten door Redactie Ze.nl
Duurzaam eten en koken wordt – gelukkig – steeds belangrijker in onze maatschappij. Steeds meer zijn we ons bewust van het milieu, dieren- en mensenleed. Wil jij weten hoe je makkelijk en relatief goedkoop kunt kiezen voor een maaltijd met duurzamer geproduceerde ingrediënten? Lees dan snel verder.
 
Wat is duurzaam eten?
Allereerst: je hoort steeds vaker over duurzaam eten, maar wat is dit nu precies? Duurzaam eten is voedsel eten dat geproduceerd is met extra aandacht voor mens, dier en milieu. Het gaat over de hele productieketen van ons eten. Denk hierbij aan bodemgebruik, watergebruik, energieverbruik, biodiversiteit, transport, CO2-uitstoot, verpakkingsmateriaal, arbeidsomstandigheden, mensenrechten en dierenwelzijn. 

Hoe dan?

Maar hoe weet je nu of de producten die je in de supermarkt koopt, duurzaam geproduceerd zijn? Wij geven je een aantal tips!

1. Go vegan

De meest veilige manier om zeker te weten dat je geen producten eet waar dierenleed aan vooraf is gegaan, is natuurlijk om minder of geen dierlijke producten te kopen. Kies vaker voor vega, of ga voor plantaardige producten. Dit zorgt tevens voor minder landgebruik en broeikasgassen. 
 

2. Keurmerken
Heb je toch behoefte aan vlees of vis? Ga dan voor duurzamer geproduceerde producten. Bijvoorbeeld van het merk puur & eerlijk bij Albert Heijn of kies voor producten met een keurmerk als Fair Trade Max Havelaar, MSC (duurzaam gevangen vis), Beter Leven en Rainforrest Alliance. Wist je overigens dat Albert Heijn door de consumentenbond is uitgeroepen tot de supermarkt met het grootste assortiment aan producten met een duurzaamheidskeurmerk? Daarnaast zijn er een hoop producten in de supermarkt die geen keurmerk of kenmerk hebben, maar wel duurzaam geproduceerd zijn, zoals bijvoorbeeld de sauzen van Knorr, de soepen van Unox en de Bertolli pastasauzen.
 
3. Doe maar lekker duurzaam
Onder het motto DOE MAAR LEKKER DUURZAAM willen de Nationale Postcode Loterij, Albert Heijn en Unilever laten zien hoe makkelijk het is om duurzamer te eten. Alle deelnemers van de Postcode Loterij ontvangen daarom een cadeaukaart ter waarde van € 12,50. Hiermee kunnen zij tot en met 23 november duurzamere levensmiddelen kopen bij alle winkels van Albert Heijn. De cadeaukaart is geldig op 600 (!) duurzaam geproduceerde producten van de merken AH puur&eerlijk, Unox, Knorr, Bertolli, Lipton, Magnum en Ben & Jerry’s. Bij de cadeaukaart hoort ter inspiratie een receptenboekje met 15 lekkere gerechten voor 4 personen binnen het budget van € 12,50.
 

4. Tijdens het koken
Wil je zelf ook je steentje bijdragen door duurzamer te koken? Dat kan! Gebruik bijvoorbeeld niet te veel water, gebruik net genoeg zodat je eten niet droogkookt. Bovendien blijven de vitamines dan behouden. Doe ook altijd de deksel op de pan: hierdoor kookt het water sneller en harder terwijl je minder gas of elektriciteit hoeft te gebruiken. Kies daarnaast een kleinere pan, een grotere pan heeft meer oppervlakte, wat betekent dat je meer energie verspilt. Doe maar lekker duurzaam!
 

Kijk voor meer informatie op doemaarlekkerduurzaam.nl. Post jij ook vaak foto's van je (duurzaam geproduceerde) eten op social media? Doe dat onder de hashtag #lekkerduurzaam.

Dit is een gesponsord artikel.