Test: Welk dieet past bij jou?

Lichaam door Redactie Ze.nl
De rollades, coquilles en kalkoenen vlogen je om de oren afgelopen feestdagen. Na het drieëntachtigste chocolade-hulstblad te hebben gegeten is één ding zeker: je wilt van de kerstkilo’s af! Hoe, wie, wat, waar? Doe de test!  
 
Diëten bestaat niet. Waarom niet? Omdat geen enkele vrouw 1) kan teren op tien gekookte wortelen per dag, 2) het ‘lekker’ vindt om vaker in de sportschool te zijn dan kneuterig thuis, en 3) alleen. maar. water. drinkt. Eerlijk is eerlijk: bij het woord ‘dieet’ denken we allemaal aan dit soort strenge diëten. En guess what? Dat is hartstikke fout natuurlijk.

It’s all about een gezonde levensstijl die je vol kunt houden mét ja, ja: cheat days. Ooit las ik dat een streng dieet hetzelfde is als je adem inhouden: je houdt het eventjes vol, maar al snel snakt je lichaam naar lucht. Amen to that, maar vervolgens sta je wel weer voor de spiegel jouw ‘buikje’ samen te knijpen, het heupvet strak te trekken en ‘vijf kilootjes lichter zou toch best wel fijn zijn’ te mompelen. Hoogste tijd voor een frisse start en een nieuwe way of life. Welke way? Gaan we. 


 
1. Hoe zou je jezelf omschrijven?  
A. Het ik-heb-geen-tijd-voor-sporten-en-koken-type. 
B. Het sugar-addict-type.   
C. Het ik-haat-sporten-type. 
D. Het oh-wat-vind-ik-het-gezellig-om-te-eten-type.  

2. Hoeveel maaltijden eet jij per dag? 
A. Meestal drie, maar als mij iets lekkers wordt aangeboden sla ik niet over. 
B. Euh... zes ofzo? 
C. Wanneer niet?! Ik ben altijd bezig met eten en ga ’s nachts vaak op jacht naar een snack. Een bolletje roomboter gedipt in vruchtenhagel, bijvoorbeeld. 
D. Zo’n vijf, zes kleine maaltijden per dag. Alhoewel ‘klein’ niet altijd wil lukken #guiltyashell. 
 
3. Wat is jouw grootste valkuil? 
A. Ik heb een druk werk- en sociaal leven waardoor een gezonde maaltijd, of überháupt een maaltijd er nog weleens bij inschiet. 
B. Snoep: chocolade, koek, snoep, ijs… Give it to me!
C. Geen ritme en regelmaat. Zowel met sporten, als met eten. 
D. Ik vind het veel te leuk/lekker/romantisch/gezellig/fantastisch om te eten. Zelfs de hele ambiance eromheen - samen uitgebreid koken en natafelen - vind ik geweldig. 
 
4. Wat is je voornaamste doel van het ‘dieet’? 
A. Ik wil van het hongergevoel af en niet meer naar de verkeerde snacks grijpen.  
B. Gezond(er) leven en op gewicht blijven. 
C. Ik zoek een balans van fysieke, mentale en emotionele gezondheid. 
D. De dingen die ik lekker vind, níet hoeven laten staan maar wel wat kilo's kwijtraken. 
 
5. Sporten vind ik…
A. Niet erg. Toch is het altijd weer een hele klus om mezelf naar de sportschool te slepen. 
B. Vermoeiend. Ik krijg al spierpijn als ik aan de loopband denk. 
C. Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Maar wat moet, dat moet. 
D. Lekker, daarna voel ik me als herboren.
 
6. Hoe denk jij over calorieën tellen
A. Ik geloof niet zo in calorieën tellen. Het eetpatroon is belangrijker. 
B. Ja, ik tel, maar vergeet ze liever zo snel mogelijk weer.
C. Ja, ik doe dit wel regelmatig.
D. Ik tel nooit calorieën. 
 
 
7. Waarom was je laatste ‘dieet’ niet succesvol? 
A. Blame it on de drukke agenda. 
B. Ik kon de verleiding om niet te snoepen  – vooral ’s avonds tijdens Goede Tijden – niet verstaan. 
C. Ik liep continu met een knorrende maag. 
D. Ik heb hiervoor nooit een poging gedaan om te diëten of gezonder te leven. 
 
8. Ik ben… 
A. De impulsieve eter.
B. De dwangmatige eter.
C. De alleseter. 
D. De sociale eter.
 
9. Ik haal mijn motivatie en inspiratie voor een gezonde levensstijl uit…
A. Food- en sportblogs. 
B. Apps. 
C. Andere mensen die gezond bezig zijn. Zij stimuleren mij om zelf ook aan de slag te gaan. 
D. Familie en vriendinnen.
 
Het meeste A
Als we jou in drie woorden mogen omschrijven is het druk, drukker, drukst. Als ware carrièrevrouw wil jouw agenda nog weleens uitpuilen en de taak om business woman, partner, vriendin én dochter te zijn, vind jij soms lastig. Een (gezonde) maaltijd schiet er dan ook nog weleens bij in, met als gevolg dat jij naar de (ongezonde) snacks grijpt. Als jou een stuk chocolade wordt aangeboden vind jij het moeilijk dit af te slaan, en soms heb je niet eens dóór dat je iets eet. Tijd voor verandering! En dat kan het best met het proteïnedieet. Dit dieet is gebaseerd op de inname van veel eiwitten in de vorm van eieren, (mager) vlees en zuivel, weinig vetten en weinig koolhydraten. De voordelen van het proteïnedieet? Het is makkelijk te volgen vanwege de kant en klare, goede (!) preparaten en je hebt geen of nauwelijks een hongergevoel. 
 
Het meeste B
Eerlijk is eerlijk: jij bent een snoepkont! Vaak – of zeg maar gerust heel vaak – kan jij de verleiding om een zoete snack te pakken, niet weerstaan. Een sportfanaat ben je niet, maar je wilt wél gezonder leven en op gewicht komen. De oplossing? Het Gi-dieet, ook wel het Laag Glycemische Index-dieet genoemd. Dit dieet heeft alles te maken met de snelheid waarmee je voedsel verteert en omzet in glucose. Tijdens het dieet is het de bedoeling dat voedsel met een hoge GI, zoals wit brood en geconcentreerde suikers die snel worden opgenomen en de insuline- en glucoseniveaus verhogen, wordt vermeden. Daarvoor in de plaats wordt het accent gelegd op koolhydraten die langzaam vrijkomen in het lichaam zoals hele granen, de meeste fruitsoorten, groenten, peulvruchten en noten. 
 

Het meeste C
Bijna altijd ben jij bezig met eten. Lekker en leuk vind jij het! Sporten daarentegen is niet zo jouw ding. Ritme en regelmaat is jouw drukke leven is dan ook ver te zoeken. Toch zoek jij een balans van fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Hoe je deze het beste bereikt? Met het Weight Watchers-dieet. Onder het mom ‘wij vallen af’ ga je samen met een grote groep mensen de strijd aan voor een beachproof body. Bij Weight Watchers heeft elk voedingsmiddel een bepaalde hoeveelheid punten. Aan de hand van leeftijd, lengte, gewicht, baan en geslacht wordt bepaald hoeveel punten per dag gebruikt mogen worden. Perfect op jou afgestemd dus!  Doordat er geen groepen van de schrijf van vijf worden uitgesloten, raden dokters dit dieet vaak aan. Wel wordt aangeraden minimaal een halfuur per dag aan lichaamsbeweging te doen.  
 
Het meeste D
Jij bent het oh-wat-vind-ik-het-gezellig-om-te-eten-type.  En we geven je geen ongelijk! Het is ook har’ske gezellig om lekker lang na te tafelen en met vriendinnen plus een bel rode wijn door de kipstukjes in de wok te roeren. Soms vind jij het allemaal iets té gezellig. Gevolg daarvan zijn een paar overtollige kilootjes. Jouw meest geschikte dieet? Het Mediterraan Dieet. De oorsprong van dit dieet ligt natuurlijk in het Middellandse Zeegebied. De keuken uit dit gebied varieert enorm, maar een paar dingen vind je veel terug: versheid en kwaliteit. Tijdens het dieet wordt er veel olijfolie gebruikt en wordt er steevast één of meerdere glazen rode wijn gedronken tijdens de maaltijd, samen met een paar glazen water. In een notendop bevat het Mediterrane Dieet de volgende grondstoffen: magere vleessoorten, véél vis zoals schelp- en schaaldieren, garnalen, forel, sardientjes, tonijn en zalm, (rauwe) groenten, verse kruiden (laurier, tijm, saffraan, basilicum en/of peterselie) en volkoren deegwaren. Ook is het de bedoeling om zo nu en dan een bezoekje te brengen aan de sportschool. 
 
En... welk dieet past bij jou?