5 gave challenges die je gelukkiger maken

Psyche & spiritualiteit door Fleur
Hoewel we al even in 2015 zitten, heb je nog bijna negen verse maanden voor je liggen. Heer-lijk! Hoe zal je die nu eens nuttig gaan vullen? Nou, met een gave challenge, bijvoorbeeld! Wij hebben er vijf voor je.

Waar wij blij van worden? Van zo nu en dan eens iets nieuws proberen. En daar leent de trend van de challenges zich heel goed voor. Door af en toe een uitdaging te doen, kun je op een makkelijke manier kijken of iets wat voor je is. Ideeën voor een leuk, nieuw experiment nodig? Wij noteerden vijf gave, maandelijkse uitdagingen waar je ook nog eens gelukkiger van wordt.
 

 
Een maand lang mediteren
Van mediteren word je zowel op de lange als korte termijn rustiger, wat niet alleen fijn is voor je geest, maar ook voor je lichaam (minder hoofdpijn, yeah!). Veel mensen maken dan ook dagelijks wat tijd vrij voor zo’n heerlijke zensessie. Kijken of het wat voor jou is? Probeer het eens een maand uit door iedere dag te mediteren. 
Hoe? Om de lat niet meteen te hoog te leggen, begin je met twee minuutjes per dag. In week twee verhoog je dit naar vijf minuten, in week drie naar tien en in week vier naar vijftien. Zoek een rustige plek op, ga zitten (op een stoel, of op de grond), en leg je handen waar je dit prettig vindt (op je knieën bijvoorbeeld, of op schoot). Haal een paar keer diep adem en adem daarna normaal in en uit. Voor elke inademing tel je een seconde, voor elke uitademing ook. Probeer je op je ademhaling te concentreren. Dwaal je af, breng jezelf dan weer rustig terug naar je ademhaling.
Support: met de Smiling Mind-app (voor iPhone & Android) word je op een relaxte manier begeleid tijdens het mediteren. Je kunt verschillende tijdsduren voor je sessies kiezen en wordt steeds meer losgelaten. Op die manier kun je het mediteren rustig opbouwen!
 
Een maand lang yogaën
Yoga is goed voor je lichaam en je geest. Het maakt je flexibel, ontspannen en energiek. Eén sessie kan je al een fantastisch begin van je dag geven. Ben je nog een beetje aan het zoeken naar houdingen die bij je passen, of wil je eens zien wat yoga voor jou kan doen? Kijk dan eens of je een maand lang iedere dag aan het yogaën kunt slaan.
Hoe? Voor je aan yoga begint, is het handig te bekijken wat je ermee wilt. Voor ieder doel is er namelijk een bepaald type yoga. Wil je bijvoorbeeld yogaën met een meditatief tintje en je uithoudingsvermogen vergroten? Dan is yinyoga een idee. Wil je liever houdingen uitvoeren die elkaar sneller opvolgen en fitter worden? Dan zou je hathaflowyoga kunnen proberen. Je kunt zelf oefeningen zoeken en er daar iedere dag één van doen, maar het is handig om te weten of je alle houdingen correct uitvoert. Daarom is het goed om te overwegen je eens per week in een yogaschool te laten corrigeren. Geen geld voor een yogaschool, wel enigszins begeleid yogaën? Dan is de 30 Day Yoga Challenge misschien wat voor je!
Support: het YouTube-kanaal van Do You Yoga biedt tientallen yogafilmpjes én de 30 Day Yoga Challenge.
 

 
Een maand lang niets kopen
Wil je je eigen stijl weer ontdekken, lekker creatief zijn en misschien wat geld besparen? Probeer eens een maand geen spullen te kopen. Dat klinkt drastisch, maar het kan echt heel leuk uitpakken.
Hoe? Het is eigenlijk simpel: je koopt een maand niets. Als je iets nodig hebt, kun je het lenen of zelf maken (van spullen die je al hebt). Ook leuk: ruilen. Jij leent die sneakers van je vriendin, zij krijgt die statementketting van jou waar ze zo bij kwijlt voor een weekje. Krijg je toch de drang je huis opnieuw te stylen of jezelf in het nieuw te steken? Kijk dan eens naar de spullen die je al hebt en probeer ze te combineren. Op die manier kun je jezelf of je huis toch een make-over geven. Je bent er nu alleen geen cent aan kwijt!
Support: inspiratie nodig? Pinterest, Apartment Therapy en Lookbook zijn je beste vrienden.
 
Een maand lang niet klagen
Klagen kan enorm lekker zijn. Vaak maakt het je dag er alleen niet beter op. Zin om je leven wat positiever te kleuren? Een maandje niet klagen kan wonderen doen!
Hoe? Klagen is geen optie. Dus iedere keer als je merkt dat je je ontevredenheid ergens over uit, trek je een haar uit. Oké niet, maar: op het moment dat je jezelf ‘betrapt’, stop je gewoon met klagen. Vervang het zeuren daarnaast voor iets positiefs: schrijf iedere dag iets op waar je blij van werd of dankbaar voor was. Merk je dat je moeite hebt niet te klagen? Schrijf eens op waar je allemaal je beklag over doet. Op die manier kun je erachter komen of je structureel ergens ongelukkig van wordt, zodat je er iets aan kunt veranderen.
Support: om eraan herinnerd te worden dat je niet mag klagen, kun je een speciaal armbandje omdoen. Als je daar naar kijkt, weet je: keep it positive! Natuurlijk kun je ook aan anderen vertellen dat je niet klaagt, zodat zij je erop kunnen wijzen als je het wel doet.
 

 
Een maand lang iedere dag complimentjes geven
Leuker dan een maand lang niet klagen? Een maand lang iedere dag zorgen voor iets positiefs. En hoe kan dat beter dan door het geven van complimentjes? 
Hoe? Simpel: benoem iedere dag iets leuks aan iemand. Dit kan een bekende zijn, maar ook een volslagen vreemde. Je hoeft ook niet hele zwijmelverhalen op te hangen: een simpel “wat een mooie schoenen!” volstaat.
Support: als je het moeilijk vindt om complimentjes te geven, bedenk je dan dat vrijwel niemand er boos om wordt. Sterker nog: hoe voel jij je als iemand zegt dat je iets moois aanhebt, er goed uitziet of iets fantastisch hebt gedaan? Precies. Go for it!

Welke uitdaging zou jij willen doen?