Bloedarmoede? Dit kun je ertegen doen

Lichaam door Sabine
Een gezond lichaam staat bij velen van ons op nummer één van de wishlist. Bloedarmoede is dan ook wel het laatste wat je wilt. Toch kun je het helaas niet altijd voorkomen. Wat je dan het best kunt doen? Wij geven je tips! 
 
Het liefst willen we natuurlijk allemaal een gezond lichaam, maar daar moet moeite voor worden gedaan. Zo is het binnenkrijgen van ijzer erg belangrijk. Krijg je hier niet genoeg van, dan zou het maar zo kunnen dat je bloedarmoede krijgt. Maar wat is het precies? En wat kun je eraan doen? 
 

 
Bloedarmoede?
Als je bloedarmoede hebt, betekent het niet letterlijk dat je te weinig bloed in je lichaam hebt. Nee, je hebt last van bloedarmoede als er te weinig hemoglobine in je bloed zit. Dat lijkt een ingewikkeld woord, maar hemoglobine is een eiwit wat in ons bloed zit. Die eiwitten zorgen er weer voor dat onze longen worden voorzien van zuurstof. Het eiwit bevat ook ijzer. Vandaar dat je vaak te horen krijgt dat je meer ijzer moet eten wanneer je bloedarmoede hebt. 
 
Hoe herken je het? 
Allemaal leuk en aardig, maar hoe weet je of je bloedarmoede hebt? Vaak heb je last van hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en oorsuizen, maar ook deze symptomen komen vaak voor bij mensen met bloedarmoede: 
 
  • snel zweten
  • hartkloppingen
  • benauwd (vooral na inspanning) 
  • koude handen en voeten
  • scheurtjes in je lippen
     
Vaak denkt men dat een bleke huid erop wijst dat je bloedarmoede hebt. Dat is echter niet altijd het geval. Een bleke huid komt namelijk pas voor wanneer je een extreme vorm van bloedarmoede hebt. De hoeveelheid eiwitten in je bloed, die hemoglobine dus, is dan lager dan 60%. Daarnaast hebben zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, jongeren, vegetariërs en veganisten sneller kans om bloedarmoede op te lopen. 
 
Hoeveel ijzer? 
Het zal ook weer eens niet, maar wij vrouwen hebben natuurlijk weer de pech dat we meer ijzer nodig hebben dan onze wederhelft. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer is voor ons dames vastgesteld op 15 milligram. Vriendlief daarentegen heeft genoeg aan 11 milligram. 
 
Maar de natuur zou de natuur niet zijn als er niet een addertje onder het gras zou zitten. Zo is een teveel aan ijzer ook niet gezond. Een te hoog ijzergehalte kan leiden tot chronische vermoeidheid of beschadiging van je organen. De maximale veilige dosis bedraagt 50-75 milligram per dag. Op zich kom je daar niet snel aan. Om deze dosis te halen, zou je per dag zo’n 3 kilo biefstuk moeten eten. 
 

Wat te eten? 
Wanneer je een ijzertekort hebt, moet je dus (heel logisch eigenlijk) meer ijzer eten. Dingen die je dan bijvoorbeeld zou kunnen eten zijn:
Rood vlees: in rood vlees zit veel meer ijzer dan wit vlees. Het best kun je kippenlever eten; hierin zit 9,7 milligram ijzer per 100 gram. Vind je dat niet zo lekker? Eet dan leverworst (5,4 milligram) of rookvlees (2,5 milligram). 
Groente: met name donkergroene bladgroenten. Hierbij kun je denken aan basilicum, veldsla of raapstelen. Spinazie wordt ook vaak gezien als een bron van ijzer; denk maar eens aan Popeye. In verhouding zit er alleen helemaal niet zo veel ijzer in spinazie. Hierin zit 2 milligram per 100 gram, terwijl je in gedroogde basilicum 89,8 milligram vindt. 
Volkorenproducten: hoewel witte pasta en wit brood natuurlijk het lekkerst is, zit hier minder ijzer in. Het best kun je gaan voor volkorenbrood en volkorenpasta. Ook zilvervliesrijst is beter dan witte rijst. 
Fruit: er is ook best wat fruit dat veel ijzer bevat. Voorbeelden zijn watermeloen, abrikozen, bramen, blauwe bessen en rozijnen. 
Noten: noten (of noot-achtigen) worden gezien als de beste plantaardige ijzerleveranciers. Zeker voor veganisten is het dus extra goed om veel noten te eten. Hierbij kun je denken aan cashewnoten, kastanjes, pompoenpitten, pijnboompitten en hazelnoten. 
IJzerpillen: wanneer je veganistisch bent, is het ook aan te raden om ijzerpillen te slikken. Let echter wel op het ijzergehalte van de pillen. Het is onverstandig om pillen te slikken die meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan ijzer bevatten. 
 
En zoals moeders altijd zei: voorkomen is beter dan genezen. Dus zelfs als je geen bloedarmoede hebt, is het aan te raden genoeg ijzerrijk voedsel te eten. 
 
Heb jij weleens last gehad van bloedarmoede? Hoe heb je dat toen opgelost?