Lifestyle / Reizen
Reizen

Reykjavík: de beste to do's in IJslands parel

Het is er zo mooi dat geen Nikon het goed op beeld krijgt. Het is klein, maar je kunt er gerust een week heen. Er wonen ongeveer 120.000 mensen, maar het bruist. Reykjavík, IJsland. Fleur was er en deelt de leukste momenten met je. 
 
IJsland. Het stond hóóg op mijn inspiratielijst. Waarom? Uitgestrekte landschappen, aardige mensen, tradities die hoog worden gehouden, de Blue Lagoon, walvissen… Ik had tig redenen erheen te gaan, en mijn wens om dit mooie land te bezoeken, werd alleen maar sterker toen ik op Inspired By Iceland de mooiste beelden zag. En toen ging ik, al in mijn armen knijpend. Begin februari 2015 zette ik, na een relaxte vlucht met Icelandair, voet op IJslandse lavabodem en pakte ik een bus naar Reykjavík. Hoe het daar was? Fantastisch, kan ik je al verklappen. Van knusse restaurants tot poedelen in de Blue Lagoon: ik deel de leukste to do’s in Reykjavík!
 

 
Shoppen: Laugavegur & omgeving
Wie in Reykjavík op zoek gaat naar een H&M of Zara, kan zijn speurtocht beter meteen afkappen: dit soort winkels zijn er niet in het stadscentrum, wist mijn host van Visit Reykjavík, Inga, mij te vertellen. Wat er wél is, is de main street Laugavegur, waar je winkels vindt die je thuis niet zo snel tegenkomt. En dat moet je hebben. Je stuit zo in Laugavegur op typische IJslandse shops, waar je Scandinavische truien en elven (de helft van de bevolking schijnt er in te geloven) vindt, maar ook winkels met exclusieve IJslandse merken, zoals 66° North (Bankastraeti 5). 
 
Wat ontzettend leuk is aan Laugavegur, is de mix tussen luxe en extravagant. Naast IJslands design (neem sieradenwinkel Orr, Bankastraeti 11) vind je er bijvoorbeeld vintage, zoals in de kiloshop Spúútnik (Laugavegur 28). Hier betaal je je kleding per, je raadt het al, kilo. Andere winkeltjes waar je naar ik vermoed lyrisch van zult worden: Kassetta, voor nieuwe jeans en schattige vintage-items (Laugavegur 36) en Fatamarkadurinn (Laugavegur 118), voor wat goedkopere vintagekleding dan in de Kilo-shop. Wil je toch de grotere winkelketens opzoeken? Daarvoor kun je terecht in winkelcentra buiten de stad.
 

Eten & drinken: vis en hippe barren
Zeg je IJsland, dan zeg je vis. En dat kun je in Reykjavík in tig knusse restaurants verorberen. Mijn favoriet? De Fish Company (Vesturgotu 2a), wat me doet denken aan een herberg, maar dan stijlvol: je vindt er met beleid opgemaakte borden, enorm aardig personeel en warm kaarslicht. Visliefhebbers eten er zalm zoals ze het nog nooit gegeten hebben, vleeseters kunnen gaan voor lam, wat een heerlijke wildsmaak heeft. Je buik rondgegeten? Tijd voor een drankje! En waar kan dat beter dan in Kaffibarinn (Bergstadastraeti 1), waar je tussen rode muren met ruitjesramen gemoedelijk een pint (of drie) wegtikt. Op stapavonden is het er stervensdruk, en dat is niet voor niets: je biertje krijg je snel en er komen relaxte types – geen oproerkraaiers, maar mensen die gewoon gezellig wat gist willen proeven en tot laat willen kletsen. Wil je iets luxer aan de drank? Dan is Bar Marina (Mrargata 2) aan de haven the place to go. Onder het genot van een van de vele cocktails die ze voor je kunnen maken, relax je je een eind weg aan de bar of in een van de lekkere stoelen in dit hippe interieur. Vanuit hier heb je ook een mooi uitzicht op de haven.
 

 
Ervaren: lekker lezen en pooldippen
Als je érgens goed kunt koffiedrinken, is het in IJsland. Reykjavík stikt van de koffietentjes. Extra leuk: in elk zaakje waar je een pot gemalen koffiebonen kunt halen, ligt minimaal één stapel boeken. Lezen hebben die IJslanders hoog in het vaandel staan! Omgekeerd komt trouwens ook voor: in boekwinkels is het niet moeilijk aan een bak pleur te komen. Lezen & je caffeïneshot halen kan heerlijk bij Babalú (Skolavordustigur 22a). In dit vrolijk oranjegekleurde huisje vind je schattigheid op haar toppen: knusse hoekjes, lieve lampenkappen, stoelkussentjes en tafelkleedjes geven je het idee bij oma op bezoek te gaan. Een goede tweede is Laundromat (Austurstraeti 9), waar de boeken bij binnenkomst al roepen om aangeraakt te worden – al is het alleen maar omdat ze, zo op kleur gesorteerd, een gigantische snoepvoorraad lijken te vormen. Over snoep gesproken: zoetigheid is absoluut aanwezig in deze bar. Wat dacht je van een taart van Skyr (een IJslands melkproduct met een heel laag vetgehalte en veel proteïne) of een New York-cheesecake?
 

 
Ben je na al die cafeïne wel toe aan een relaxmiddag? Snel je naar de Blue Lagoon in Grindavík, ongeveer drie kwartier rijden vanaf Reykjavík. Ontspannen, dat is waar het hier om draait, en dat kan uitstekend in deze geothermische spa. Niet alleen is het water rustgevend blauw en warm, ook kun je er verschillende behandelingen ondergaan. Wat dacht je van een gezichtsmassage, waarbij je een algenmasker op krijgt? Hmm…. 

In één woord: geweldig
Conclusie? IJsland, en dan vooral Reykjavík, is geweldig. De hoofdstad is niet groot, maar er is genoeg te doen, van shoppen tot koffiedrinken in de leukste tentjes en van verse vis eten tot ontspannen. Ik heb dan ook nog veel meer te vertellen over mijn trip naar Reykjavík, maar daarvoor zul je even moeten wachten op mijn volgende artikel…
 
Ook naar IJsland? Je vliegt er comfortabel heen met Icelandair. Vluchten met deze maatschappij vertrekken in de winterperiode (26 oktober tot en met 28 maart) één keer per dag, zeven dagen in de week naar Keflavík International Airport, wat op zo’n 40 kilometer van Reykjavík ligt. Heb je zin om nú je koffers te pakken? Icelandair heeft dan een prachtig aanbod voor je: voor € 349 overnacht je drie nachten in een hotel inlcusief ontbijt én heb je een retourvliegticket. Op Keflavík vliegen is trouwens ook aan te raden als je niet naar Reykjavík gaat: je vliegt vanaf deze luchthaven ook gemakkelijk naar bestemmingen in de Verenigde Staten, zoals New York, Boston en Seattle.