1 op de 3 vrouwen slachtoffer ongewenste intimiteiten op werk

De maatschappij door Rosanne

Shocking: éen op de drie vrouwen is het slachtoffer geworden van seksuele intimidatie op haar werk. Volgens onderzoek is intimidatie niet verdwenen maar heeft het gewoon andere vormen aangenomen.

Wanneer je aan het werk bent krijg je ineens een pornolink via Gchat en terwijl je langs het bureau van je collega loopt maakt hij alwéér die opmerking over hoe appetijtelijk je eruitziet vandaag. Ongewenste intimiteiten zijn nog lang niet verdwenen volgens een nieuw onderzoek van Cosmopolitan.com.  

Het onderzoek

Cosmo ondervroeg 2.235 fulltime en parttime vrouwelijke werknemers en ontdekte dat één op de drie vrouwen seksuele intimidatie op het werk heeft ervaren op een bepaald moment in haar leven. Op tv en in films is intimidatie altijd gemakkelijk te herkennen maar in het echte leven kan het veel subtieler zijn. Het kan al een seksuele opmerking zijn tijdens een vergadering of zelfs een suggererend bericht op Facebook.


Jonge vrouwen vaker slachtoffer

Vrouwen in de leeftijd van 19 tot 29 worden het meest lastiggevallen (64%). Dit gebeurt vooral in de horeca (42%) en in de detailhandel (36%). Driekwart van de vrouwen gaf aan dat ze werd lastiggevallen door mannelijke collega’s. Iets meer dan 40% gaf aan betast te zijn en 81% van de vrouwen heeft seksuele opmerkingen naar haar hoofd gekregen. Helaas zegt meer dan 70% van de geënqueteerde dames dat ze het niet gerapporteerd heeft. Van de meiden die dat wel hebben gedaan had maar 15% het gevoel dat ze serieus werd genomen. Heftig!  

Zijn we het gewend?

Opmerkelijk is dat 16% van de vrouwen tijdens het onderzoek aangaf dat ze geen slachtoffer was van seksuele intimidatie maar wel zei dat er seksueel getinte opmerkingen over haar werden gemaakt op het werk. Volgens De American Association of University Women valt dit echter ook onder seksuele intimidatie. Zij definieert seksuele intimidatie op het werk als 'ongewenste seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard'. Daar valt dus veel meer onder dan men vaak denkt. Zou het al zover zijn dat vrouwen eraan ‘gewend’ zijn geraakt?

Ook lezeres Sandra is slachtoffer geworden van seksuele intimidatie op haar werk. Een tijdje terug hebben we haar geïnterviewd hierover, lees hier haar real life-verhaal.

Zijn deze cijfers ook zo schokkend voor jou of had je het (erger nog) eigenlijk wel verwacht?