Met deze 9 tips koop jij je droomhuis!

Wonen door Rosanne
Huisje, boompje, hypotheek? Als starter op de woningmarkt kun je wel wat tips gebruiken. Het is namelijk niet zomaar iets, je eerste huis kopen. Om je op weg te helpen hebben wij wat algemene tips voor je.

 
Bij het kopen van je eerste huis zijn er veel dingen waar je op moet letten. Deze lijst helpt je alvast met de voorbereidingen, zodat jij lekker op huizenjacht kunt.
 
Succes met jagen tijger!
 
Wil je echt kopen?
Kijk goed naar wat je toekomstplannen zijn. Als je een huis koopt dan zit je daar vijf tot tien jaar aan vast. Het is enorm duur om te kopen en je portemonnee heeft tijd nodig om van zo’n klap te herstellen. Het huren van een huis is daarentegen vrijblijvender; je kunt op elk moment weg als je dat wilt. Nja, een kleine opzegtermijn daargelaten.

 
Maak een lijst met wat je wil
Zoveel mensen, zoveel wensen en zoveel huizen. Er staat veel te koop en om ervoor te zorgen dat je niet alles hoeft te bezichtigen, kun je het beste een lijstje maken. Denk aan in wat voor regio je wilt wonen, of je vrijstaand of onder één kap wilt wonen, wat echte musthaves zijn (bad, openslaande deuren, kachel) en hoeveel kamers het moet hebben. Zo kun je al een boel afstrepen waar je dus niet naar hoeft te kijken én heb je een checklist voor als je wel wat gaat bezichtigen.
 
Maak een lijst met afknappers
Zijn er dingen die je echt niet wilt? Maak daar ook maar een lijstje van. Wat dacht je van buren met luidruchtige kinderen? Wil je die niet omdat je regelmatig met migraine op bed ligt te huilen, of vind je ze wel gezellig? Wil je per se een tuin of word je alleen maar gek van al het onderhoud? Genoeg om over na te denken dus.
 
En vergelijk
Als je samen met je vriend gaat wonen is een lijstje natuurlijk ook een goede manier om te kijken of jullie allebei op één lijn zitten. Je kunt het beste eerst allebei apart een lijstje maken en dan samen compromissen sluiten. Houd in gedachten dat jullie waarschijnlijk beiden iets zullen moeten inleveren. Niet te veel ruziën, als jullie splitsen wordt het budget voor een huis nog kleiner.
 
Het budget
Nu je weet wat je wilt is het tijd om te gaan kijken hoeveel centen je erin wil/kan stoppen. Er zijn verschillende kostenposten waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk eerst het huis zelf, neem voor het gemak de koopprijs. Daar komen nog bijzondere kosten bovenop, zoals: kostenkoper, aankoopmakelaar, notariskosten en verzekeringen. Nu het huis van jou is wil je het waarschijnlijk gaan opknappen of zelfs verbouwen. Neem dit ook in je budget op en vergeet de tuin niet. Als laatste heb je nog de verhuiskosten voor als je je arme papa niet alles wil laten tillen. Oh enne, vergeet niet als je er eenmaal zit, je waarschijnlijk ook af en toe een likje verf, nieuwe meubels of wat dan ook wilt.

 
Het leed dat hypotheek heet
Tijd om te gaan smeken bij de bank, tenzij je zelf zo’n slordige 240.000 euro op je rekening hebt staan. Laat je goed adviseren door een erkend hypotheekadviseur. Als je iets niet snapt, gewoon vragen. Je wilt echt niet in een woekerpolis terechtkomen omdat je bang was om dom te lijken. Geloof ons maar, wij snappen ook weinig van al dat economische gezwets. Kies niet blindelings voor de goedkoopste hypotheek maar kijk ook goed naar de voorwaarden en de offerte. Het is altijd slim om meerdere offertes aan te vragen. Als je er echt geen drol van snapt, vraag dan aan een slimme vriend of vriendin of zij er naar willen kijken. Kijk ook even op deze site met checklist voor een hypotheekgesprek, zodat je de juiste vragen stelt.
 
Kijken, kijken, niks kopen
Bekijk meerdere huizen voordat je er een gaat kopen en bekijk het huis dat je van plan bent om te gaan kopen minstens twee keer. Zou toch zonde zijn als je een skelet van de vorige bewoner in de kast vindt. Verder is het belangrijk om zelf goed onderzoek te doen naar de buurt, de gebreken aan het huis en de omgeving. Hoe meer je weet over je droomhuis, hoe beter. Want ja, kennis is macht en die zul je nodig hebben voor de volgende ronde. 
 
Onderhandelen
Wat misschien het allerbelangrijkste is, is dat je je goed laat informeren over het huis en de omgeving. Voor hoeveel zijn de huizen in die wijk verkocht? Hoe is de locatie? Heeft het huis gebreken? Kortom, zorg dat je weet wat het waard is. Je moet de makelaar alle redenen ontnemen waarom hij dit bod niet zou accepteren. Een aankoopmakelaar kan je daar heel erg bij helpen. Hij of zij kan in het kadaster kijken en heeft tonnen ervaring. Als je niet erg veel weet over huizen en onderhandelen is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen. Ook als je wel veel weet trouwens. Zo’n makelaar kan voor jou het onderste uit de kan halen, maar kan je er ook op wijzen als je een onreëel bod wil doen. Uiteraard kost een makelaar wel weer wat geld.

 
Sluit de deal
Erg belangrijk: laat je niet gek maken door de verkoopmakelaar. Sommigen kunnen spelletjes met je spelen. Verdiep je goed in onderhandelingstactieken. De kunst is om te ‘winnen’ zonder echte confrontatie. Zorg dat je je tegenpartij kent en probeer een gunfactor te behouden. Als de deal rond is, vergeet dan niet om ontbindende voorwaarden in het contract op te nemen. Er kunnen verschillende redenen zijn om het toch niet te willen kopen, bijvoorbeeld omdat je de financiering niet rond krijgt. Koop daarom eerst onder voorbehoud.
 
Heb jij nog tips voor het kopen van je eerste huis?