Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Shocking: tiener claimt bijna dood te zijn gegaan door energiedrank


Als we erg moe zijn pakken we allemaal weleens een blikje Monster of RedBull, maar dat het gevaarlijk kon zijn, wisten we niet. Een tiener uit Engeland vertelt dat ze maar net aan de dood ontsnapte na het drinken van het spul.  

Wat begon als een leuke avond stappen voor de 19-jarige Jayde Dinsdale uit Groot- Brittannië, eindigde in een drama. Jayde dronk in ongeveer twee uur tijd vier Jägerbombs. Dit zijn drankjes waarin Jägermeister en energiedrank worden gemixt. Na het feesten ging ze naar huis om haar roes uit te slapen. De alcohol verliet haar systeem, maar de cafeïne niet. Toen ze in de ochtend weer wakker werd en haar gezicht ging wassen, gebeurde het: ze kreeg een hartaanval en zakte in elkaar. Haar moeder zag dat ze paars werd en voelde dat ze nauwelijks nog een hartslag had. Haar vader redde haar leven door haar te reanimeren en ze werd naar het ziekenhuis gebracht, waar ze nog twee keer een hartaanval kreeg. Haar moeder vertelt aan Metro: "Haar hartslag was bijna niet voelbaar en ze begon paars te worden. Ze lag daar als een dode op de badkamervloer. We hebben geluk dat Jayde nog bij ons is."


Anti-energycampagne
De dokters van Jayde en haar familie geloven dat de hartklachten komen doordat ze zo veel energy drink heeft gedronken. Nadat de alcohol in haar bloed was uitgewerkt (alcohol vertraagt het hart) kreeg de cafeïne vrij spel en dit zou geleid hebben tot een hartaanval. Een jaar later is Jayde begonnen met een campagne tegen energy drinks. “Ik vind het erg slecht dat mensen deze drank verkopen. Je hebt namelijk geen idee hoeveel cafeïne erin zit en hoe gevaarlijk dat kan zijn. Ik hoop echt dat mensen twee keer nadenken voordat ze de drankjes gaan drinken. Ze kunnen dodelijk zijn. De dokters vertelden me ook dat het kwam door de energiedrankjes”, vertelt ze tegen de krant.

Eerdere gevallen
Energiedranken zijn eerder in verband gebracht met gezondheidsproblemen bij jongeren, waaronder vorig jaar de dood van de 19-jarige Jozua Merrick uit Manchester. Het Voedingscentrum schrijft over energiedrankjes op haar site: "Energiedranken zijn geen gezonde keus. Het is beter om ze niet of alleen bij uitzondering te drinken. Het is af te raden om energiedrankjes te combineren met alcohol."

RedBull laat weten niet te willen reageren, maar heeft volgens de krant eerder aangegeven dat in hun blikjes niet meer cafeïne zit dan in een kopje koffie.

Drink jij vaak energy drinks en wat vind je van Jayde’s verhaal?