5 dingen die je over zonnebrand moet weten (+films met BN'ers!)

Sport & gezondheid door Rosanne

Ben jij een echte zonnegodin? Wij namelijk ook! Als rasechte Nederlanders pakken we elk straaltje dat er te pakken valt. Daarom is het goed te weten hoe we onszelf kunnen beschermen tegen de minder goddelijke effecten van de zon.

Ongemerkt pakken we meer zon dan we denken en daarom is zonnebrandmerk Vision de campagne #OnderDeZon gestart om iedere Nederlander zich daar bewust van te maken. Want er zijn een hoop dingen die we nog niet weten over de zon en zonnebrand! Onderstaande feitjes bijvoorbeeld.

De goude tips en tricks van Vision

1. Zonnebrand is niet eeuwig houdbaar

Je kunt een flesje maar 1 tot 2 jaar bewaren, mits de fles nog niet open is geweest. Heb je de crème in de zon laten liggen of gebruik je een oude crème? Dan is de zonnebrand een paar factoren achteruit gegaan en dus niet zo beschermend als je denkt.


2. Welke factor moet je nu smeren?
Er is een makkelijk trucje om te berekenen welke SP-factor (Sun Protection Factor) je moet smeren. Wat je eerst moet weten, is hoelang je zonder zonnebrand in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Bij de gemiddelde Nederlander is dat zo’n 10 minuutjes. Nu doe je dus het aantal minuten x de factor. Dus bijvoorbeeld 10 minuten x factor 30 = 300 minuten (5 uur). Verbrand je sneller, dan moet je het aantal minuten naar beneden aanpassen en vice versa.

3. Een wit shirt helpt maar een beetje tegen verbranding

Het klopt dat een shirt helpt om verbranden te voorkomen, maar het maakt het niet onmogelijk. Je kunt volgens Vision het best een donker T-shirt dragen. Een droog T-shirt staat trouwens gelijk aan zonnebrandfactor 10. Maar als je een duik in het water neemt, vermindert de bescherming enorm.

4. Aftersun is niet hetzelfde als bodylotion

Er is wel degelijk een verschil tussen bodylotion en aftersun. Die laatste is namelijk extra hydraterend. En een vochtinbrengende verzorging kan je huid zeker gebruiken na een dagje zonnen. Ook biedt aftersun verkoeling, wat fijn is als je toch verbrand bent.
 
5. Ook in de shaduw en achter glas kun je verbranden
In de schaduw word je zeker bruin. Niet van de directe zonnestralen, wat dus beter is voor je huid, maar door de weerkaatsing van het licht. Je kunt dus ook als je niet in de directe zon zit verbranden.

Verbranden achter glas gebeurt niet vaak, maar het kan zeker. Als je van de zonnestralen geniet achter glas duurt het alleen wat langer. Dus mocht je denken dat je in de auto of achter je bureau veilig zit, dan is dat niet helemaal waar. Ook hier moet je smeren.


8 films met BN’ers  
Zonnebrandmerk Vision heeft voor zijn missie om iedereen bewust te maken van de kracht van de zon, acht filmpjes gemaakt. We worden een dag meegenomen in de wereld van bekende sporters en persoonlijkheden, waarin de kracht van de zon gefilmd wordt vanuit hun huid. Wij zijn vooral fan van het filmpje van surfer Erik Ringelberg en zangeres Krystl!

Meer BN'ers bekijken? Hier kun je de slowfilms vinden van Olympisch zeilster Lobke Berkhout, presentatrice Vivian Reijs, beachvolleybalster Madelein Meppelink, blogster Rachel Siwaletti, actrice Jelka van Houten en The Bootcampclub-trainster Miranda van Spijk. Mooie en persoonlijke films met een sterke boodschap: bescherm jezelf #OnderDeZon.

Welk feitje komt voor jou als een verrassing?