Beauty / Lichaam
Lichaam

Fenna (30): ?Ik laat al m?n lichaamshaar staan?

De meeste vrouwen halen tegenwoordig elk haartje weg. Fenna niet, zij laat het allemaal lekker groeien. ‘Waarom zo spastisch doen over wat haar op je lichaam? De natuur heeft het ons niets voor niks gegeven.’ Je leest haar verhaal hier!

Het begon allemaal al op de middelbare school. Fenna was een beetje een tomboy en zag meisjes om haar heen bezig met make-up en mode. “Ik had er totaal niks mee. Ik liep in de meest standaard kleding rond: of het waren afdankertjes van m’n zus, of het was door mijn moeder gekocht. Ook kocht ik alleen nieuwe schoenen wanneer het oude paar ongeveer uit elkaar viel. Toen ik veertien jaar oud was werd ik ongesteld en vlak daarna begon er al snel ook wat okselhaar en schaamhaar te groeien. Ik wist niet wat ik allemaal met dat haar moest doen.”

Fenna had een oudere zus die het steeds langer wordende okselhaar van haar zusje opmerkte, en zij wist wel wat ze met haar lichaamshaar moest doen: afscheren! “M’n zus ging met mij naar de drogist en kocht scheerschuim en een scheermesje voor mij. Ze vertelde dat ik voorzichtig moest doen met scheren en dat ik ongeveer één of twee keer per week alles moest weghalen. Ik deed het dan ook trouw, want ik schaamde me als puber al genoeg voor mijn lichaam, laat staan voor mijn lichaamshaar dat te zien zou zijn tijdens gymlessen en het douchen erna.”


Toen Fenna begin twintig was, was ze helemaal klaar met het ‘perfecte wereldje’ en nu nog steeds denkt ze er zo over. “Het lijkt wel alsof je helemaal perfect moet zijn tegenwoordig. Je moet meedoen met de laatste mode- en make-uptrends en anders hoor je er niet bij. Ook als je je niet scheert wordt er raar naar je gekeken. We hebben toch niet voor niets lichaamshaar gekregen? Alsof vrouwen vroeger wel die perfecte kale poes hadden? Toen was haar juíst in en waren er nog geen scheermesjes op elke hoek te koop. Op mijn 21e besloot ik dan ook om te stoppen met scheren. In het begin hield ik het nog wel een beetje bij met de trimmer, maar na een jaartje besloot ik ook om daar helemaal mee te stoppen.”

“Veel mensen walgen bij het idee van ongeschoren oksels of een behaarde schaamstreek. Ik niet. Ik zie het als iets natuurlijks. Het is veel beter voor je huid om niet te scheren. Wat dacht je van al die ingegroeide en ontstoken haarzakjes? Die rode bultjes kunnen heel veel pijn doen. Over de puistjes die ervan komen maar niet te spreken...”

Fenna heeft een aantal vriendinnen die weten dat ze zich niet meer scheert. “In de zomer als ik een topje draag, zie je het natuurlijk wel als ik mijn armen omhoog doe. De eerste keer dat mijn vriendinnen het opmerkten hadden ze alleen maar negatieve reacties en nu nog. Ik zie dat ze zich voor mij schamen en ze vragen dan ook altijd of ik m’n armen naar beneden kan houden. Ook vragen ze keer op keer weer: ‘Hoe verzorg je het dan goed? ’, en regelmatig hoor ik: ‘Gadver, dat is toch vies!’ Zij denken serieus dat er een bush bush van 3 meter tussen mijn benen hangt te zwieren, maar het blijft echt niet heel veel doorgroeien hoor! Het breekt of slijt natuurlijk ook af. En ik was mij gewoon elke dag, dus vies is het in mijn ogen echt niet.”


Je zal wel denken: heeft die Fenna een vriend? Ja hoor! “Ik heb nu vier jaar een vriend en hij heeft mij helemaal geaccepteerd zoals ik ben. Het was even spannend toen we de eerste keer intiem werden; de meeste mannen verwachten natuurlijk toch een geschoren onderkant, laat staan je oksels. Gelukkig kon hij er wel om lachen. Ik heb hem uitgelegd hoe ik erover dacht, dat de natuur je niets voor niets haar heeft gegeven en dat het natuurlijk ook veel beter voor je huid is. Hij vond het een stoere gedachtegang. Zelfs zo stoer dat hij ook gestopt is met scheren. Alleen z’n baard trimt hij een beetje bij, anders wordt het wel erg lang.”

Fenna kan iedereen een scheerloos bestaan aanbevelen. “Ik voel me er echt prettig bij en schaam me niet voor mezelf. Ik sta 100% achter mijn keuze om mij niet te scheren en ik denk ook niet dat ik het in de toekomst ooit weer ga doen. Mocht mijn relatie uitgaan en een eventuele nieuwe lover ziet mijn lichaamshaar niet zitten, dan gaat hij maar weg. Dan zoek ik wel weer iemand die mij wél kan accepteren zoals ik ben. Ik ben wie ik ben: een leuke vrouw mét haar!” 

Laat jij ook jouw lichaamshaar staan?