Gezonde Vietnamese loempia's

Eten door Redactie Ze.nl

Hoe heerlijke is het om je zo nu en dan klem te vreten aan finger food? Schransen tot je erbij neervalt. We wish dat het niet linea recta op je billen belandt. Deze Vietnamese loempia’s van Foodness zijn precies wat we zochten.

Wist je dat Vietnamese loempia's eigenlijk helemaal niet gefrituurd zijn? En dat je er helemaal geen papzak van wordt als het dagelijks op het menu staat? Hoe chill is dat? Het zit namelijk zo: originele Vietnamese loempia's (die in Azië 'verse' spring rolls worden genoemd) worden gemaakt van rijstpapier. Rijstpapier is van zichzelf heel licht en plakt zodra het in aanraking komt met water of vochtige vulling. Daar kun je heel makkelijk (maar écht makkelijk) spring rolls van maken. En dan is het nog gezond ook! Het moet niet gekker worden. We hebben hieronder een receptje voor uitwerkt van Foodness.nl. Want we houden van lekker eten. Zeker als je er zelf geen kiloknaller van wordt.


Dit heb je nodig voor de rolletjes:

 • 10 vellen rijstpapier
 • 10 blaadjes botersla
 • 50 gram geraspte wortelen
 • 150 gram kastanjechampignons
 • Scheutje vissaus
 • 100 gram glasnoodles
 • Garnalenpasta (trassi)
 • 3 takjes koriander
 • 3 takjes (Thaise) basilicum
 • 50 - 100 gram garnalen (eventueel)

Dit heb je nodig voor de saus:

 • 2 eetlepels vissaus
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 1 fijn gesneden rode peper


Dit moet je doen:
1. Bak de champignons kort aan in een scheutje olie. Als je vlees wil toevoegen bak je dat op dit moment mee; snijd kip, varkensvlees, garnalen of vis in stukjes (50-100 gram is voldoende) en roerbak het samen met de paddenstoelen.
2. Voeg het scheutje vissaus toe. Roerbak tot het paddenstoelenmengsel (plus vis/vlees) gaar is.
3. Roer indien gewenst de pasta van gedroogde garnalen door dit mengsel - het is een typische Aziatische smaakmaker, maar je kunt deze stap weglaten als je de pasta niet kunt vinden. Haal het paddenstoelen/vlees mengsel uit de pan en hak het fijn tot het bijna een soort pasta is; hoe fijner je het snijdt, hoe makkelijker je er spring rolls van kunt rollen.
4. Week de noedels een paar minuten in heet water, tot ze gaar zijn. Kijk voor de zekerheid op de verpakking hoe je de noedels moet bereiden. Het verschilt per soort; sommige (dikkere) varianten moet je een paar minuten koken voor ze gaar zijn.
5. Rol de spring rolls. Leg een vel rijstpapier neer met de kortste kant naar je toe, zodat je hem straks in de lengte kunt oprollen. Leg een blaadje sla en wat kruiden (basilicum en koriander) op het rijstpapier, zo dicht mogelijk naar je toe. Verdeel 1/10e van het paddenstoelen/vlees mengsel over het blaadje sla. Verdeel ook 1/10e van de geraspte wortel en 1/10e van de vermicelli over de spring roll, en begin met rollen. Het is het makkelijkst om van je af te rollen, dus vouw de zijkanten van het vel rijstpapier naar binnen voor zover mogelijk, druk de vulling tot een soort worstje met je vingers en rol het rijstpapier om de vulling heen.
6. Plak het uiteinde van het vel rijstpapier vast met een heel klein beetje water, indien nodig. Je hoeft verse spring rolls niet te bakken of te frituren, dus ze zijn na het rollen direct klaar om te eten. Ter decoratie kun je de spring rolls vastbinden met een takje kruiden.
7. Maak de dipsaus door alle ingrediënten voor de saus door elkaar te roeren en schenk het in een klein ondiep schaaltje.

Serveer de spring rolls met de dipsaus.

Ga je aanvallen?