Beauty / Lichaam
Lichaam

De grootste beauty fabels over de zon

Met het tempo dat de eerste zonnestralen van het jaar door de wolken naar de aarde schieten, staan ook de speculaties wat betreft zonnefeitjes weer paraat. Er worden zoveel fabels verspreid over wat wel en niet goed is. Weg ermee!

"Factor 50 op je smoel? Ben je lekker? Dat heb jij toch helemaal niet nodig? Je bent al hartstikke bruin van jezelf. Bruine mensen hebben genoeg uv-bescherming aangemaakt in de huid. WRONG! Geloof het niet mensen. Geloof het niet. Er wordt zoveel gebazeld over zonnefeitjes. Met de zon kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Beter te voorzichtig dan té grote risico’s nemen. Als je zo graag een bruin koppie wilt, hang je jouw lijf toch lekker in de zelftanner?

 
1. Citroensap tegen sproeten
Ja, citroensap tegen sproeten werkt. Kunnen we niet ontkennen. Citroen bleekt de huid net zoals het je haar bleekt. Of je het moet willen is een ander punt. Het droogt de huid (net als het haar) hartstikke uit.

2. Je wordt van olijfolie poepiebruin
NIET DOEN! Ga niet in de zon bakken met een geolied lijf. Je wordt inderdaad in een poep en een scheet zo bruin als Dries Roelvink wanneer je jezelf in de zon gaat frituren in olijfolie. Maar dit is echt levensgevaarlijk.

3. Wanneer je bruin bent hoef je geen zonnebescherming te gebruiken
Elke keer wanneer jouw huid onbeschermd in aanraking komt met de uv-straling treden er beschadigingen op in de huid. Rol de loper maar vast uit voor huidbeschadiging.

4. Voordat je op vakantie gaat moet je voorbruinen onder de zonnebank
Fabel. Wanneer je 'voorbruint' onder de zonnebank wordt jouw huid wel bruiner, maar niet dikker. De huid wordt dus helemaal niet extra beschermt tegen UV-straling. Omdat de huid wel bruiner is, wordt er wel extra uv-straling aangetrokken (witte huid weerkaatst). Dus eigenlijk is het juist slechter. Onder de zonnebank gaan is sowieso slecht. Mocht je dat nog niet weten...

5. In de schaduw kun je niet verbranden
Uv-straling zit niet alleen in zon. Ook in de lucht zit uv-straling. In de zomer is dat hoger dan in de winter. Dus ook in de schaduw kun je verbranden.


6. Zonnestralen halen puistjes weg
Puisjes ontstaan vaak door een samenloop van omstandigheden. Het heeft met het type huid te maken en met de zuivering van de huid. Zonnestralen halen puistjes in ieder geval niet weg.

7. Dagcrème met SPF is te vet
Voeger was dagcrème met SPF vet. Tegenwoordig bestaan er zulke mooie technieken om crèmes met een hoge SPF lekker smeerbaar te maken zonder de filters te beschadigen. Loop bijvoorbeeld de Bijenkorf eens binnen en vraag om advies. Zij kunnen je goed helpen.

8. Met slecht weer hoef je geen SPF te gebruiken
Ook met slecht weer is het aan te raden om SPF te gebruiken. Smeer je het hele jaar in met SPF. Dat is het makkelijkste, dan kun je het nooit verkeerd doen. Er zit namelijk altijd uv-straling in de lucht. Vergeet ook je handen niet. Ken je die oude oma’tjes met gevlekte handen? Smeer ook je handen in met een crème met SPF en voorkom die vlekken.

9. Kleding houdt uv-straling tegen
Kleding beschermt deels tegen uv-straling omdat het de huid bedekt. Maar het laat ook lucht door en daarmee ook uv-straling.

10. Alles hoger dan factor 50 is een sunblocker
Je kunt gerust factor 50 opsmeren en nog steeds bruin worden. Wanneer iets een sunblocker is dan merk je dat snel genoeg, want sunblockers laten spierwitte sporen na. Zodra ze dunner uit te smeren zijn is het al geen sunblocker meer.

Welke bescherming tegen de zon gebruik jij?