Gezondheids Abc?tje

Eten door Mariëlle
Op alfabetische volgorde de gezonde voedingsproducten met de reden waarom ze gezond zijn. Wij konden het niet vinden, maar denken wel dat er behoefte aan is en wij het wiel hebben uitgevonden. Alle gezondheid in één oogopslag.

Het leven zou een stuk makkelijker en aangenamer zijn als een zak chips de gezondheid bevordert. Dat is niet zo. Jammer de bammer. Dan moeten we het maar met de voeding doen dat wel gezond is. Dan moeten we de extra kilo’s van chips maar op de koop toenemen. Dan moeten we er maar het beste van maken met eten dat wél gezond is. Toch weet je het soms even niet meer. Dan zie je door de bomen het bos niet meer of kom je gewoon niet op de juiste voedingsproducten. Je wilt wel, maar het lukt niet. Speciaal voor die momenten hebben we een Abc’tje gemaakt, met onder elke letter één of meer voedingsproducten (voor zover dat mogelijk was) met een toelichting waarom het dan wel niet gezond is.


De A is van...

A
Appel (vezels, vitamine C, antioxidanten), algen (reinigen en laden je batterij weer op met een nieuwe lading energie), aardappelen (vezels, vitamine B6, energie).

B
Bonen (langzame koothydraten, eiwitten, vitamine B, mineralen, ijzers), bananen (vezels, kalium, zetmeel), blauwe bessen (antioxidanten), basilicum (ontstekingsremmer, antioxidanten), boerenkool (vitamine K, vitamine A, vitamine C, mineralen, helpt tegen welvaartsziektes).

C
Chlorella (proteïne, mineralen, vitamine A, B, C, E en K, het geeft energie en het werkt reinigend), cacao (bevat antioxidanten en maakt je gelukkig).

D
Druiven (voedingsvezel en kalium), dadels (kalium tegen hoge bloeddruk, mineralen, stimuleert het metabolisme).

E
Ei (eiwitten, onverzadigde vetten, vitamine B12, vitamine D, mineralen, vitamine A).

F
Frambozen (antioxidanten, vitamine C, energie, vezels).

G
Geelwortel (booster van het immuunsysteem en tegen ontstekingen), gember (bouwstoffen, beschermt tegen hart- en vaatziekten, bevat antioxidanten, vitamines en mineralen).


H
Hennep (Omega-3 en Omega-6 vetzuren, eiwitten, energie), honing (heeft een antibacteriële werking, geeft energie, antioxidanten).

I
Inca bessen (vitamine A, B1, B2, B3 en C, mineralen en eiwitten, antioxidanten, ontstekingsremmende eigenschappen).

J
Jodium (helpt de productie van de schildklierhormonen).

K
Knoflook (weerstand, beschermt tegen schimmels, verlaagt de bloeddruk), kokos (ontstekingsremmend antibacteriëlewerking, vezels, stimuleert vetverbranding).

L
Lever (vitaminen, mineralen), levertraan (vitamine A, D en omega 3, verhoogt het immuunsysteem).

M
Maca (verhoogt het libido, vitamines, antioxidanten, mineralen, calcium en het versterkt het afweersysteem).

N
Noten (ijzers, vitamine E en B beschermen tegen hart- en vaatziekten, onverzadigde vette, energie).


O
Olijven (bevatten enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bevatten veel vitamine E wat weer goed is voor de huid).

P
Pompoen (vitamine A, C, B2, E en meer; mineralen, ijzers, omega 3 en het werkt onstekingsremmend), peper (antioxidanten, stimuleert de spijsvertering, zorgt dat er meer endorfine vrijkomt in de hersenen, verlaagt de bloeddruk en werkt antibacterieel).

Q
Quinoa (veel eiwitten die vullen als een malle en goed zijn voor je spieren, aminozuren, vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten -tegen rimpels, magnesium en ijzer).

R
Rode bieten (antioxidanten die het lichaam ontgiften, vitamine en mineralen), Rucola (bevat veel vitaminen waaronder vitamine K die de botvorming bevordert, bevat veel mineralen en het zou volgens een dichter uit de antieke Romeinse tijd mensen seksueel opwinden).

S
Spinazie (bevat ijzer, vitamines, geeft veel energie en verlaagt het cholestorolgehalte), spirulina (bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren, belangrijke omega 3 vetzuren en zit vol met antioxidanten).

T
Tomaten (vitamine C, zink, calcium, ijzer en antioxidanten waaronder lycopeen: een hele gezonde, krachtige antioxidant).


U
Uien (het zou volgens de oude Grieken een Afrodisiac zijn, bevat veel vitaminen en mineralen, zijn goed voor het hart en bloedvaten).

V
Veenbes, oftewel cranberry (Proanthocyanidinen in de veenbessen kunnen voorkomen dat bacteriën die blaasontsteking kunnen veroorzaken niet aan de blaaswand kunnen hechten en dat is fijn), vis (zoals iedereen weet zit vis vól met de juiste vetten die je nodig hebt voor een lekker huidje en een mooie bos haar).

W
(zee)Wier (in de meeste soorten zeewier zit calcium, magnesium, jodium, ijzer, vitamine K en vitamine A).

X
Suggesties voor de X zijn welkom. Die is vrij lastig.

Y
Idem dito.

Z
Zuurdesem (bevat vitamine B, fytinezuren, stabiliseert het insulinegehalte en het stimuleert de darmen), zuurkool (bevat melkzuurbacteriën die ervoor zorgen dat het spijsverteringsstelsel wordt bevorderd, het bevat vitamine C, vitamine K).

Welke van deze gezonde producten eet jij vaak?