23 tekenen dat je een internetverslaving hebt

Media door Mariëlle

Paniek! Op de display van jouw phone poppen rode letters op die aangeven dat de batterij nog maar voor 20% geladen is. En je moet nog een uur in de trein zitten. Hoe ga je dat nou overleven? Heb jij soms een internetverslaving?


Geen WiFi? Dan knal je toch gewoon je 3G aan? Ook in het buitenland. Kan jou die paar centen extra schelen. Als je maar internet hebt. Je moet namelijk wel even het weer checken (dat is heel belangrijk in verband met de dagplanning en kleding issues), je moet op Google Maps routes uitstippelen (ja zonder Google Maps ben je nérgens, al is het alleen maar op screenshots van de route te maken), op Instagram plaatsen welke heerlijke maaltijd je naar binnenwerkt, het laatste nieuws op Facebook checken, op Tripadviser het restaurant waar je zit beoordelen, twitteren over de service van de vliegtuigmaatschappij… Er is écht te veel wat je moet doen voordat de batterij leeg gaat. Nee, dat kan niet wachten! Ja, dat is echt heel belangrijk. Herken jij je hier al in? Wedden dat jij je dan ook herkent in de rest van de tekenen dat je een internetverslaving hebt?


1. Jouw hart bonkt zowat je keel uit zodra je het percentage van de batterij van je telefoon ziet dalen. Hoe moet dat nou? Je moet nog je Facebook checken, je moeder appen… pfff. Zou het werken als je heel hard over je telefoon wrijft?

2. Elke hap die je in je mond stopt verschijnt op Instagram. Of ja euh… Al het eten dat binnen handbereik staat verschijnt op Instagram. Niet dat je écht een hap neemt van die donut.

3. Als er ook maar íets niet meewerkt in je leven bombardeer je Twitter. Dat kan van alles zijn hoor. Vertraging op het spoor, een informatiebalie waarvan de medewerker je niet wilt helpen, een stewardess die tijdens de vlucht ‘leuk’ aan haar collega uitlegt wat er allemaal wel niet verkeerd is gegaan tijdens de vlucht waar jij op dát moment mee vliegt… Vaak is het toch een gevalletje ‘you have one job’.

4. Bij elk geluidje dat ook maar op je telefoon lijkt krijg je een spastische beweging, waarbij je hand automatisch uitschiet naar… whatever ook maar op een telefoon lijkt.

5. Elke reden grijp jij aan om er een WhatsAppje uit te gooien, waardoor je op elk appje weer een reactie krijgt, waardoor je weer op elk antwoord weer moet antwoorden en vice versa. Zo ben je nooit uitgeappt. Als je op je telefoon kijkt en er staan voor de verandering eens geen ongelezen whatappjes voel jij je meteen Koos vriendloos.

6. Het eerste wat je doet als je wakker wordt? Facebook checken! Een dag zonder Facebook is een dag niet geleefd. Wat niet op Facebook staat is niet gebeurd.

7. Heb je bij uitzondering geen internet? Gewoon, omdat je ergens op een ijstopje in Alaska zit waar echt, echt, écht geen mogelijkheid tot internetbereik is, dan word je onrustig. Je gaat ijsberen. Je kijkt om de haverklap op je beeldscherm en bedenkt je waarom je al zo lang niet op Facebook hebt gezeten. Om dat het totaal onmogelijk is. Wat moet je dan met je energie? Je weet het gewoon even niet meer.


8. Zonder Google Maps ben je nergens. Het liefste zou je Google Maps in je hoofd planten, want van je natuurlijke richtingsgevoel moet je het niet hebben.

9. Als je een liedje hoort waarvan je wilt weten welke is het, druk je automatisch op de Shazam-button. Daar hoef je niet eens bij na te denken.

10. In vlammende discussies ben jij de eerste die Google te hulp laat schieten en zoek je net zo lang naar websites die zeggen dat jij gelijk hebt. Al zijn ze in het Spaans.

11. Engels mekkeren zonder Google Translate lukt niet meer. Je komt er gewoon niet op. Waarom zou je ook. Google Translate denkt sneller dan jouw hersenen kunnen kraken. En je kunt het nog door de site laten uitspreken ook! Hoe handig als je in het buitenland bent mét je buitenland internetbundel. Bijkomend voordeel: je spreekt ook ineens Spaans, Grieks, Chinees. You name it, en je spreekt het.

12. Want ja, je hebt dus altijd een internetbundel als je op vakantie gaat. Maar dat is logisch. Je bent gek als je het niet hebt eigenlijk.

13. En als je door je internetbundel heen bent kun je het niet laten om gewoon op 3G/4G te gaan. Dan kost het maar wat meer. Beter een hoge telefoonrekening dan ook maar íets missen van wat er in de wereld aan de hand is.

14. Sms’en? Wat is dat ook al weer? Dat schrift uit de prehistorie? No way, dat gebruik je niet meer. Poe hee, ben je mal?

15. Dan wil het ook wel voorkomen dat je stiekem aan het werk bent terwijl je met je stevige achterste in een hangmat op Hawaï chillt met een cocktail in je hand. Niemand die dat erg vindt, toch?


16. Iedereen checkt bij jou welke apps ze nu weer moeten hebben. Jij bent namelijk de trandwatcher als het op apps aankomt.

17. Je verschijnt weer eens met wallen onder je wallen op je werk, omdat je om 02:00 uur 's nachts nog één Netflix aflevering wilde kijken. En daarna nog ééntje. En voor je het wist ging de wekker en was het alweer de volgende dag.

18. Lezen? Doe je online. Ook alle print magazines.

19. Jouw agenda staat online. Dat is zo handig. Je vergeet hem nooit en je kunt hem altijd en overal bijwerken.

20. Online shoppen is echt een uitvinding. Je bestelt gewoon van elk item dat je wilt hebben de maat waarvan je denkt dat 'ie past, een maat groter en een maat kleiner. Dan zit je altijd goed.

21. Echt overal sta jij met de telefoon in je klauwtjes. Op de wc, in de rij van de kassa, onder de douche. Dat ding zit inmiddels aan jouw lichaam vast.

22. Het leuke van deze tijd is dat je online ook spelletjes kunt spelen met je vrienden. Zo hoef je niet eerst dat takke-end door de regen te banjeren om je vrienden te zien. Al het contact kan via internet. Eigenlijk is dat beter voor je sociale leven, want je spreekt elkaar vaker.

23. Geen dag dat jij in de verkeerde outfit de deur uitgaat. Bij elk kledingstuk dat je over je lichaam trekt check je wat het weerbericht nu weer zegt. Er is niks zo veranderlijk als het weer, dus je kunt het maar beter elke minuut checken.

Ja, zonder internet ben je nergens. Hoe deden ze dat vroeger eigenlijk?

Welke punten beschrijven één op één jouw leven?