How to: zo blijft je lipstick de hele dag zitten

Make-up door Redactie Ze.nl
Als je je al waagt aan een kek kleurtje op je lippen, wil je wel dat het hardnekkig blijft zitten. Voorkom een 'clown-effect' van half vergane glorie. Zorg dat je lippen in tact blijven. Met deze stappen maak je lipstick hardnekkig!

Het is zeker geen tijdverspilling om je lippen in verschillende stappen op te kalefateren. Lipstick is slechts de laatste stap in dit proces, hoewel je ook nog kunt afsluiten met een lekkere gloss. En wie heeft het over tijdverspilling? Het scheelt zelfs een hoop tijd als de basis goed is. Hier wat fijne tips, zodat je lang kunt genieten van jouw lipstick! En, net zo belangrijk: we brengen je vast op de hoogte van de nieuwste trends.

Stap 0: Kies je kleur

Nog voordat je je lipstick aanbrengt, of moeite doet om hem zo lang mogelijk te laten zitten, is er slechts één ding echt essentieel: lipstick. Automatisch kom je dan terecht bij de hamvraag: welke kleur? Nou, we kunnen je alvast op de hoogte brengen van de trend van nu: roze. Van nude-tinten tot Ze.nl-roze. Vooral de matte tinten vinden we heel natuurlijk en mooi. Wanneer je bij een roze tint met een hoog 'zuurstokgehalte' ook nog een gloss gebruikt, wordt het al snel tiener-glossy. Je bent snel tiener-af met een matte stick. 
Maar hoe zie je nou welke kleur het beste bij jouw gezicht past? L'Orèal heeft daar een hele makkelijke manier voor gevonden. Zij hebben verschillende kleuren lipstick aan een L'Orèal-gezicht gehangen. Op wie lijk jij het meest? Dan zal de bijbehorende lipstick het beste bij jouw gezicht passen. Heb je net als J.Lo donker haar en (licht)getinte huid? Dan past de donkere, dieproze teint bij jouw gezicht; Doutzen heeft een knalkleur die past bij haar blonde haar en koele huidtonen; Julianne heeft een lichtroze teint die past bij haar donkere haar (past ook als je rood haar hebt) en lichte huid of ben jij meer een peachy Blake en past een lichte zalmteint beter bij jouw gezicht?

Stap 1: Scrub

Scrubben die hap! Losse velletjes maken je lippen er niet egaler op. En als je aan die velletjes gaat pulken trek je stukjes lip met kleur en huid weg. Moet je niet willen. Voorkom die pijn en moeite en scrub. Laat scrubben vastroesten in je ochtendroutine (want dan kom je vást aan één keer in de drie dagen) en scrub eerst je lippen met een tandenborstel voordat je de tandenborstel over je tanden schrobt. Je kunt ook een heel simpel huis-tuin-en-keukenscubje gebruiken die je maakt van honing en suiker. Wrijf daarmee over je lippen en ze zullen mooi zacht worden, waardoor ze ook voller lijken. Voed ze met een heel dun laagje lippenbalsem. Niet te veel, want dan pakt de kleur in de volgende stappen niet meer.

Stap 2: Lippotlood

Nee, nee, nee! Denk niet meteen aan die dikke bruine lijn om jouw nude gekleurde lippen like we did in the 90’s. Kleur je hele lippen in met lippotlood. Kies een kleur die overeenkomt met de lipstick die je dragen wilt. Lippotlood blijft hardnekkiger zitten dan lipstick, alleen maakt het je lippen droog. Begin met het kleuren van je lippen door de lippen te omlijnen. Werk vanaf de mondhoeken naar het midden van je lippen toe om volume te behouden. Wanneer je de lijn om je lippen hebt getrokken kun je de lippen helemaal inkleuren met het lippotlood. Je kunt alleen voor het lippenpotlood gaan en je lippen smeuïger maken met lippenbalsem, maar je kunt ook doorgaan met de volgende stap. Wanneer je het gebruik van lippotlood onder de knie hebt kun je hiermee spelen door juist kleurtjes te kiezen die helemaal niet lijken op de lipstick die je wilt gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een oranje lippotlood onder een rode lipstick voor een fris en opvallend effect en extra diepte.


Stap 3: Lipstick

Kleur je lippen vanaf je mondhoeken (ook weer om het volume in je lippen te kunnen behouden) met je kleur lipstick die je hebt uitgekozen. De lipsticks van L'Oréal Paris - de La Vie en Rose lijn is onze favoriet - blijft echt uren zitten. Hoe fijn is dat? 

Stap 4: Highlighter

Om je lippen te accentueren zou je er ook nog voor kunnen kiezen om een heel licht, dun, bijna onzichtbaar wit lijntje om je lippen te trekken met highlighter. Hierdoor krijg je een soort 3-D effect, wat we eigenlijk allemaal wel zouden willen. Highlighter om je lippen is alleen weggelegd voor de waaghals in hart en nieren. Het is gewaagd. Je moet het maar net durven. Als je het probeert en je bent er niet zeker van of het het daglicht kan verdragen kun je het maar beter aan je voorbij laten gaan is ons advies.

Stap 5: Lipverzorging tijdens het slapen

Smeer een flinke laag lippenbalsem op je lippen voordat je je bed in duikt. Je lippen worden de hele nacht gehydrateerd. Het is niet dat je lipstick dan beter blijft zitten de dag erna, maar je lippen zien er wel verzorgder uit. En dat is ook fijn.

Hoe verzorg jij jouw lippen?